• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Haklarınızı öğrenin!

Haklarınızı öğrenin!
Engellilere sağlıktan eğitime birçok kolaylık sağlanıyor.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü, devletin engelli çocuklara ve ailelerine sağladığı imkanları anlatan bir kitapçık hazırladı. Prof. Dr. Gülbin Gökçay’ın rehberliğinde Gelişim Nörolojisi Yüksek Lisans öğrencileri tarafından derlenen kitapçıkta, özürlü aylığından vergi indirimine, sosyal yardımlardan araç ve cihaz teminine kadar birçok konu ele alındı. Biz de zaman zaman bu hakları sayfamıza taşıyoruz. Önemine ve kitapçığa binaen bunları yeniden anlatalım:

VELİYE TAYİN HAKKI
Devlet memurunun bakıma muhtaç çocuğunun eğitimi için tayin hakkı vardır. Bu haktan yararlanabilmek için çocuğun sağlık raporu ile bakıma muhtaç olduğu tespit edilmeli ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) bünyesindeki kurul tarafından durumun belgelendirilmesi gerekir.

ANNEYE ERKEN EMEKLİLİK
Bakıma muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan anneler, erken emeklilik hakkından faydalanır. Kadın sigortalının başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğunun birden fazla olması halinde her çocuk için ayrı sevk yapılır. Daha önce çalışması olanlar veya isteğe bağlı sigortalı olanlar da bu haktan yararlanabilir.

HASTA BEZİ ÖDENİYOR
Engelli çocuğun kullanması gereken ortez protezin belirtildiği sağlık kurulu raporu ile cihaz medikallerden ücreti aile tarafından ödenerek alınır. Hekimin yazması durumunda SGK’lı olanlar hasta bezini anlaşmalı eczanelerden alabilir. Sosyal güvencesi olmayan da valilik veya kaymakamlıklardan talep edilebilir.

SAĞLIK HİZMETİ
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ailelerin 18 yaş altı çocukları, sağlık hizmetinden yararlanabilir. Bunun için SGK’ya kayıt yaptırması yeterlidir. Ancak ikinci bir seçenek olarak, ailenin diğer fertlerine bakmakla yükümlü olan aile bireyi (örneğin baba) genel sağlık sigortası kaydı yaptırabilir.

ÖZÜRLÜ AYLIĞI
18 yaşını bitirmiş %40 ve üstü özrü bulunan ya da bu durumda bakmakla yükümlü yakını olanlara valilik veya kaymakamlık makamlarına başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilir. Özürlü maaşı dahil hiçbir maaşı olmayan muhtaçlar, Vakıflar Genel Müdürlüğünün muhtaç aylığına başvurabilir.

EVDE BAKIM PARASI
Sosyal güvencesi olsun veya olmasın, ailesinde kişi başına düşen aylık gelir asgari ücretin üçte ikisinden az olanlar engelli çocukları için asgari ücret tutarında aylık bakım parası alır. Ayrıca engellinin raporunda ağır özürlü ibaresi bulunmalıdır.

EĞİTİM İMKANI
0-36 ay arasındaki engelli çocuklar erken çocukluk dönemi eğitiminden faydalanır. Okul çağındaki engelli çocuklara da özel eğitim kurumlarında eğitim verilir. Engelli çocuklara okul öncesi eğitimde öncelik tanınır.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ
Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni için emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor.

............

Fatih Selek / Engelsiz Sayfa

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2420 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim