• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

''Halı sahalardaki toz sağlığı tehdit ediyor''

''Halı sahalardaki toz sağlığı tehdit ediyor''
Halı sahalarda kullanılan sentetik malzemelerden kalkan küçük naylon veya elyaf parçacıklar ağız, burun yoluyla üst solunum yollarına ve akciğerin derinliklerine kadar ilerlediğinden ciddi alerjik reaksiyonlara, astıma kadar varan bir tabloya yol açabiliy

GÖKHAN YILMAZ

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, "Halı sahalarda kullanılan sentetik malzemelerden kalkan küçük naylon veya elyaf parçacıklar ağız, burun yoluyla üst solunum yollarına ve akciğerin derinliklerine kadar ilerlediğinden ciddi alerjik reaksiyonlara, astıma kadar varan bir tabloya yol açabiliyor" dedi.

Prof. Dr. Sözüer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı halı sahalarda yapılan sportif faaliyetlerin bazı zamanlar faydadan çok zararlı sonuçlar ortaya çıkarabildiğini söyledi.

Spor yapılan ortamların fiziki şartlarının sağlığa uygun şekilde hazırlanması gerektiğini vurgulayan Sözüer, bazı kapalı spor sahalarında ortamın basık, havalandırmalarının yetersiz ve ısının mevsim şartlarına uygun olmadığını dile getirdi.

Olumsuz şartlara sahip sahalarda spor yapmanın özellikle bazı organları daha fazla etkilediğine işaret eden Sözüer, şöyle konuştu:

"Bunların başında akciğerler gelmektedir. Bu tip ortamlarda spor yapanlar, sportif aktivite sonrasında öksürerek balgam çıkarmak ve akciğerlerini temizlemek zorunda kalırlar. Toz filtrelerinin olmadığı ortamlarda spor yapanlarda alerjik hastalıklarda artış olmaktadır. Halı sahaların yapılmış olduğu sentetik malzemelerden kalkan küçük naylon veya elyaf parçacıklar ağız, burun yoluyla üst solunum yollarına ve akciğerin derinliklerine kadar ilerlediğinden ciddi alerjik reaksiyonlara, astıma kadar varan bir tabloya yol açabiliyor. Dolayısıyla fiziki şartları sağlığa uygun şekilde hazırlanmamış halı saha ortamlarında yapılan sportif aktivitelerde akciğerler ciddi yük altında kalmaktadır. Bu nedenle kapalı sahaların aktif filtre sistemleriyle devamlı şekilde havalandırılması, havadaki toz ve zerreciklerin ortamdan uzaklaştırılması ve ısının mevsim şartlarına göre optimum olması gerekmektedir."

- Sakatlık riskleri

Prof. Dr. Sözüer, pek çok halı sahanın sert beton üzerine ince bir yumuşak tabaka ve üzerine yerleştirilmiş suni çim veya halıdan oluştuğunu belirterek, "Bu tip sahalarda normal sahalara göre çok daha fazla yaralanma oluyor. Zemindeki sentetik malzeme, ani depar ve duruşlarda takılmaya yol açarak kas ve eklemlere olması gerekenin çok üzerinde bir yük binmesine yol açıyor. Bu da adalelerde, tendonlarda, eklemlerde aşırı zorlamaya bağlı olarak ciddi sakatlıklara neden oluyor. Yumuşak doku travmaları, adale yırtıkları, bağ kopmaları, eklem yaralanmaları ve hatta kırıklar meydana gelebilmektedir" diye konuştu.

Özellikle kilolu kişilerde halı sahadaki yaralanmalara daha sık rastlandığını anlatan Sözüer, eforlu sportif aktivitelerin yapıldığı spor tesislerinde her an olabilecek acil bir durum için gerekli sağlık personeli, acil müdahale seti ve aletlerinin bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3583 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim