• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Hamileler bu testi mutlaka yaptırmalı!

Hamileler bu testi mutlaka yaptırmalı!
Gebelikte yapılması gereken Down Sendromu tarama testinin önemli bir sağlık taraması olduğu bildirildi. Gebelikte 'down sendromu taraması' nasıl yapılır? Konunun uzmanı anlatıyor...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Bozkurt, Down Sendromu risk faktörlerinden birinin annenin yaşı olduğuna dikkat çekerek, “15-25 yaş arası risk sabit iken, 25-35 yaş arası hafif artmış, 35-40 yaş arası dört kat artmış, 40-45 yaş arası 10 kat artmış risk bulunmaktadır. Fakat unutmamalıdır ki Down Sendromunun yüzde 70’i, 35 yaş altı olgularda görülmektedir. Bunun nedeni bu yaşlarda gebelik oranlarının yüksek olmasındandır” dedi.

Diğer önemli risklerden birinin ise annenin daha önce Down Sendromlu bebek doğurması olduğuna değinen Dr. Bozkurt, ancak yüzde 90 olguda böyle bir öyküye rastlanılmadığını vurguladı. Dr. Bozkurt, Down Sendromu taramasında geleneksel olarak uzun yıllardır yapılan üçlü taramanın anne kanında AFP, E3 ve serbest B HCG isimli glikoprotein ve hormonuno toplum için belirlenmiş normal değerlerinden sapma esasına dayanan tarama testi olduğunu belirterek:

“Günümüzde daha sık kullanılmakta olan ikili tarama testi ise 11-14 haftalarında yapılır. Fetüsun ense kalınlığı ölçülür ve yine anne kanında bakılan PAPP-A ve serbest HCG ile kombine edilir. Buna anne yaşı da eklenerek kombine test yapılır ve Down Sendromu için risk hesaplanır. Down Sendromu için hastalara ikili yada üçlü tarama testi önerilmelidir. İkili, tarama testinin gebeliğin erken dönemlerinde yapılmasından ve olası Down Sendromu tespitinde gebelik sonlandırılmasının erken gebelik haftalarında yapılabileceğinden ve de Down Sendromu yakalama oranının daha iyi olmasından dolayı biz ikili tarama testini öneriyoruz. Hastalara üçlü tarama testinin ikili tarama testinden daha üstün olmadığı anlatılmalıdır. Her iki testin birlikte yapılabileceği durum hastanın Stepwise Sequential testi anlatıldıktan sonra istemesi durumudur. Bu testin Down Sendromu yakalama oranları ve riskin nasıl yapıldığı hastaya ayrıntılı olarak anlatılmalıdır” diye konuştu.

Üçlü tarama testine inhibin adlı bir glikoprotein eklenerek dörtlü tarama testi de yapılabileceğine dikkat çeken Dr. Bozkurt, “Bu test ile ikili tarama testinin eklenmesi ile integre test yapılabilir. Bu kombinasyon testlerinin amacı bu tarama testlerinin Down Sendromu yakalama oranlarını arttırabilmektir. Ne yazık ki bu kombinasyonların hiçbiri ideale yakın sonuçlar vermemektedir” dedi.

Down Sendromu için kesin tanının amniyosentez olduğunu vurgulayan Dr. Murat Bozkurt, “İnvaziv bir test oluşundan ve az da olsa fetal kayıp riski olmasından dolayı tarama testlerinden sonra hastaya önerilmelidir. Amniyosentez bir tanı testidir. Yukarda anlatılan tarama testlerinin hiçbirinin Down Sendromu koydurmayacağı gibi normal sonuçlarından da bebeğin normal olduğu anlamına gelemeyeceği hastayazaman ayırarak anlatılmalıdır. Hastanın soru sormasına izin verilerek bu durum aile ile tartışılmalıdır. Kanımca tarama testlerinin en önemli aşaması budur. Hem bizler hem de hasta açısından zorlukları barındırır. Hastalar olası riskli bir durumda bizim karar vermemiz doğrultusunda baskı yapabilirler.

Bizde hastaya bu durumu tıbbı dilden ayrılarak hastanın anlayabileceği dilde anlatma zorluğu yaşarız. Bizim uygulamamız hastaya ikili tarama testi (kombine test) yapmaktır. Ayrıca bu aşamada burun kemiği de değerlendirilerek taramanın etkinliği arttırılmaya çalışılmaktadır. Maternal yaş, 11-14 ense kalınlığı, PAPP-A,serbest B-HCG kombinasyonu ile Down Sendromu yakalama oranını yüzde 95'e çıkarır. Biz bu kombinasyonda risk çıktığında hastaya amniyosentez öneriyoruz ve hastanın bu testleri anlamasına yardımcı oluyoruz, fakat asla hastayı yönlendirici bir tavır içerisine girmiyoruz. Gebeliğin başından beri bizim takibimizde olan hastalara üçlü tarama testi önermiyoruz. Çünkü bu testin anne yaşı ile kombinasyonu sadece yüzde 50-70 oranında bir yakalama oranına sahip, bunun bir istisnası söz konusudur. O da ikili test zamanı geçmiş ve bize 15-18 gebelik haftalarında başvuran hastalardır. Bu durumda üçlü ya da dörtlü test öneriyoruz.

İkili tarama testi sırasında ultrasonografi yaparken Down Sendromu için minör belirteçler deultrasonografide taranmaktadır. Ne kadar çok veri toplanırsa daha sağlıklı karar vermek mümkün olur. Maalesef bir handikapımız çoğul gebeliklerdir. Çoğul gebeliklerde serum biyokimyasal tarama yöntemleri güvenilir değildir. Bu durum içinse 1. trimestr için en güvenilir tarama ense kalınlığı ve nazal kemik bakılması, 2. trimestrde genetik Sonogram (2. düzey USG) yapılmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6038 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim