• BIST 9079.97
  • Altın 2308.788
  • Dolar 32.311
  • Euro 35.0346
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Hamilelik stresi bebeğin beynini etkiliyor

Hamilelik stresi bebeğin beynini etkiliyor
Araştırmalar, hamilelik sırasında strese maruz kalmanın, hamileliğin 17. haftasından itibaren bebeğin beyin gelişimini etkilediğini gösteriyor.

Hamilelikte yaşanan stres hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkiliyor. Uzman Psikolog Ayben Ertem, araştırmalara göre hamilelik sırasında strese maruz kalan kadınların hamileliklerinin 17. haftasından itibaren bebeklerinin beyin gelişiminin etkilendiğini söylüyor.

Ertem, “Annenin kortisol hormonu plasentayı aşıp ceninle buluşabiliyor. Imperial College ve Rochester Tıp merkezinde yapılan çalışmalara göre, annenin hamileyken yaşadığı stres plasentada değişikliğe yol açıyor ve bu da bebeğin nörogelişimini etkiliyor” diye konuşuyor.

STRES ÖLÜ DOĞUMA SEBEP OLABİLİR!
Sağlık-Yaşam dergisine konuşan Uzman Psikolog Ayben Ertem, anne stresinin bebek üzerindeki etkileri ile ilgili araştırmalara şu örnekleri veriyor:

“Klinik Endokrinoloji Dergisi’nde çıkan bir çalışmaya göre, hamile annedeki çok yüksek stres seviyesi bebeğin beyin fonksiyonlarını ve davranışlarını etkiliyor. Başka bir çalışmaya göre de annenin hamilelikteki stresi çocuğun hiperaktif olmasına, duygusal problemler ve davranış bozuklukları göstermesine sebep oluyor. 2000 yılında yapılan çalışmaya göre, annenin hamileliğin ilk 3 ayında yüksek strese maruz kalması, organların yapım aşamasında çocuğun konjenital anormallik ile doğmasında yüzde 50 oranında artışa sebebiyet verebiliyor. Stresin boyutu ölü doğum riskini de artırıyor. 

ERKEN DOĞUMUN DA NEDENİ
Yüksek strese maruz kalan 8719 kadın üzerinde yapılan iki farklı çalışmada da 30 hafta stres yaşayan kadınların erken doğum yaptıkları gözlenmiş. 1. çalışmada kadınların34 haftadan önce 2. çalışmada ise 37 haftadan önce doğurdukları belirlenmiş. Imperial College’da yapılan bir başka çalışmada hamilelik ve sonrasında takip edilen kadınların çocuklarının 18 aylıkken genel gelişimleri test edildi. Oldukça basit temel ölçümlerin yapıldığı testte averaj 100 puandı. Anneleri hamileyken yüksek strese maruz kalan çocuklar 90 puan aldı. Imperial College’dan Prof. Dr. Glover’a göre, stres çocukların zihinsel gelişiminde belirgin derecede etkili.”

HAMİLELİKTE STRESİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Uzman Psikolog Ayben Ertem, özellikle bebeğin gelişimi üzerinde önemli sakıncalara yol açan hamilelik stresini kontrol altında tutmak için yapılabilecekleri ise şöyle sıralıyor:

• Stresi azaltmak için ya yaşam stilinizi değiştirebilirsiniz ya da duygusal ve fiziksel olarak hissettiğiniz problemlerle başa çıkmaya çalışabilirsiniz. Başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız bebeğinizin de sağlığını düşünerek profesyonel yardım almaktan çekinmemelisiniz.
• Çalışan bir kadınsanız yaşam stilinizi tekrar gözden geçirmelisiniz. Çünkü yoğun iş yaşantısı, ev sorumlulukları ve seyahatler varsa bunları tekrar gözden geçirmekte fayda var.
• Hamilelik ilerledikçe fiziksel olarak da belli bir yük getireceğinden koşturmalı bir yaşam tarzı, uygunsuz beslenme size göre olmayacaktır. Düzenli bir beslenmenin yanında, düzenli egzersiz de yapın, yüzün veya yürüyün.
• Kendinize dinlenmek ve sakinleşmek için mutlaka zaman ayırın, yavaş ve derin bir şekilde diyaframdan nefes alıp vermenin ne kadar önemli olduğunu bilin.
• Vücudunuzu rahatlatın, mümkünse masaj yaptırın, iyi uyuyun. Uyumakta zorlanıyorsanız yatmadan önce rahatlama hareketlerinden faydalanabilirsiniz.

AİLE YAKINLARININ DA YARDIMI ŞART!
Hamile kadının yanı sıra eşi, ailesi ve yakın çevresine düşen sorumluluklar da var. Eşinizle, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişimi her zaman açık tutun, özellikle de eşinizle. Eşiniz, hamilelik gibi bir duyguyu yaşamadığı için sizin ne hissettiğinizi ya da ne beklediğinizi anlamayabilir. Dolayısıyla bunu ona sizin anlatmanız gerekir, neler hissettiğinizi, isteklerinizi, beklentilerinizi, korkularınızı, kaygılarınızı aile üyeleriyle paylaşın. Eşinize ya da ailenize neler hissettiğinizi ve nasıl bir yardım beklediğinizi anlatırsanız, işiniz kolaylaşır, sağlıklı iletişim olmadan oturup beklentiye girmeniz sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Unutmayın ki eşiniz de sizinle beraber kaygılar, korkular yaşıyor olabilir. Özellikle de ilk çocukta bu çok doğaldır, doğru iletişimle bunu aşabilirsiniz. Günlük düzenli egzersizlerinize, yürüyüşlerinize eşinizi de dahil edebilirsiniz.

BABA ADAYININ YAKLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİ
Hamile kadınlar düzenli ve sağlıklı beslenirken eşlere düşen önemli görevlerden biri de eşin ya da partnerin buna mümkün olduğunca ayak uydurmasıdır. Alkol, sigara ve sağlıksız yiyecekleri hamile eşin yanında tüketmemek önemli bir destek unsurudur. Beraber sağlıklı besinler tüketmek, hamile eş için de bir motivasyon olacaktır. Vücut, özellikle boyun ve sırt ve ayak masajı hamile kadınları oldukça rahatlatır, bu konuda eşlerin desteği alınabilir. Doğum sırasında ve sonrasında neler yapılacağı ile ilgili konuşmak, hamile eşi panikletmemek adına her şeyi önceden planlamak ve son dakikaya bırakmamak oldukça önemlidir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5881 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim