• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Hamilelikte karındaki sarkmalar önlenebilir

Hamilelikte karındaki sarkmalar önlenebilir
Hamile kalmadan önce yeterince kilo verip, ideal kilonuza ulaşır; dokuz ay boyunca beslenmenize ve sıvı tüketiminize dikkat ederseniz karın bölgesinde oluşacak sarkmaları ve çatlakları önleyebilirsiniz.

Karının sarkma ihtimali, her anne adayının hamilelik döneminde yaşadığı en önemli sıkıntılardan biridir. Bir yandan güzel bir mutluk yaşayacak olan anne adayı, bir yandan da vücudunun eski formunu kaybedeceğini düşünerek mutsuz olmaktadır. Karın sarkmasında genetik faktörlerin de etkisi olduğu bilinmektedir; ancak sarkmanın yaşanması kader değildir. Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Dilek Aytekin, 'Hamilelik döneminde karın sarkmasını önlemenin yolları' hakkında bilgi verdi:

İLERİ YAŞ VE ÇOĞUL GEBELİK
Karın bölgesi, kafatası ve göğüs boşluğu gibi kemikle değil, kas dokusu ile çevrelenmiş olduğundan karın boşluğunuzun esneyebilmesine olanak verir. Hamilelik sırasında büyüyen rahim ile karın içi basıncı artar. Normal sınırlarda, karın içi basıncı artıkça karın kasları gevşeyip, basıncı azaltmaya çalışır. Karın içi basıncının aşırı artığı durumlarda, karın kasları baskı altında kalır ve bu basıncın daha da yükselmesini engellemek için genişleyip deforme olur. Kaslar deforme oldukça, cilt esnekliğini kaybeder ve çatlaklar oluşur.

KİLOLU BAŞLAMAK DEZAVANTAJ
Yaşın ilerlemesi dokuların esnekliğinin azalması açısından kaçınılmaz bir durumdur. Günümüzde ileri yaş hamilelikleri ve çoğul gebelikler artmıştır. Çoğul gebelik ile dünyaya gelecek bebek sayısının artması, hamileliğinde oluşan deformasyonun daha fazla olmasını sağlayabilmektedir. Son zamanlarda genç ve doğurganlık çağındaki kadınlarda obezite sık görülmektedir. Anne adaylarının fazla kilo ile başladıkları hamileliklerine, olması gerekenden çok daha fazla kilo alarak devam etmeleri doğum sonrası bu kiloların verilmesini zorlaştırabilir.

Kan dolaşımı hızlandırılmalı
Beslenmenİn hamileliğin seyrinde ve sonucunda önemli etkisi var. Önemli olan fazla miktarda yemek ve kilo almak değil, gerekli olan gıdaları dengeli ve yeterli miktarda almaktır. Hamile bir kadının, hamile olmayan bir kadına göre günde fazladan 300 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu da yüzde 15'lik bir artış, yani 2300 kalori/gündür. Hamileliğinizde uzmanların önerdiği beslenme şekli; öğünlerinizi artırmanız, temel besin maddelerinden yeterince almanız şeklindedir. Su ve sıvı içeren gıdaları tüketmeniz, hamileliğinizde pek çok açıdan önemlidir. Hamileliğiniz sırasınca yeterli sıvı almanız, cildinizin nemlenmesini artırır. Nemlendirici kremler sürerek, cildinize masaj yapmanız kan dolaşımınızı hızlandıracağından, çatlak ve sarkmaları da önler.

Kontrolü siz sağlayın
Öncelikle hamile kalmadan önce ideal kilonuzda olmaya gayret etmelisiniz. İdeal kilo tespitinizde beden kitle indeksinden yararlanılır. Beden kitle indeksi (BKİ), vücut ağırlığının (Kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. İdeal ağırlığınız ise; ulaşılmak istenen BKİ'nin, boy uzunluğunuzun karesi ile çarpılmasıyla elde edilir. Hamileliğe ait hipertansif durumların, iri bebekten dolayı oluşacak problemlerin, erken doğumun ve anne karnında bebeğin gelişme geriliklerini dengelemek amacı ile normal BKİ'ye sahipse, anne adayının hamilelikte 11.5-16 kg arasında kilo alması tavsiye edilmektedir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4558 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim