• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Hamilelikte Oluşan Lekeler

Hamilelikte Oluşan Lekeler
Gebelikle birlikte anne adayında değişen hormonlar en çok anne adayının yüz bölgesini etkilemektedir. Hamilelik lekeleri kol bacak gibi bölgelerde görülebildiği gibi bu durumdan en çok etkilenen ve lekelerin en çok görüldüğü yer yüz bölgesidir.

 

Malesma olarak tanımlanan bu lekeler dudak üstü, alın, yanak ve boyunda görülebilir. Gebelikte ortaya çıkan bu lekeler her kadında oluşacak diye bir şey yoktur. Bu durum da hamileliğin bütün bir sürecinde olduğu gibi kişiden kişiye değişen bir durumdur. Yani her hamilede görülmeyebilir. Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Op.Dr. Erman SEVER bu konuda sıkça merak edilen soruları yanıtlamıştır.

Anne adayının hormonal yapısına ve sağlık durumuna bağlı olarak gelişen bir durumdur.

Hamileliğin gerçekleşmeye başladığı andan itibaren hızla büyüyen bebek anne adayının da vücudunda bazı değişikliklere neden olur. Gittikçe büyüyen bebekle birlikte anne adayının da vücudu değişim göstererek genişleyip esner. Bu esneme genişleme sırasında anne adayının vücut ve cilt yapısına bağlı olarak ciltte lekeler meydana gelebilir. Cilt yapısı esnek ve yağlı olan kadınlar bu konuda biraz daha avantajlıdır. Çünkü cilt yapısı esnek ve yağlı olanlarda cilt lekelenmeleri daha az olur. Kuru cilde sahip anne adayları bu konuda biraz daha şanssızdırlar. Çünkü kuru ciltler lekelenmeye daha fazla meyillidir. Açık kahverengi şekilde oluşan bu lekeler bazı kadınlarda hamilelik sonrası geçer ama bazı kadınlarda kalıcı da olabilmektedir. Gebelikten önce hiçbir şekilde lekesi olmayan kadınlarda gebelik sonrası lekelenmeler oluşabilir ve bu lekeler kalıcı olabilir. Bu durum hamilelikte değişen hormonlarla ilgili bir durumdur.

Hamilelik Lekelerinin Oluşma Nedenleri

Gebelik sürecinde anne adaylarının cildinde oluşan lekelerin nedeni yaşanan hormonal değişimlerdir. Hamilelik döneminde kadınlık hormonları -östrojen ve progesteron- fazlaca salgılanmaktadır. Bu hormonların etkisiyle ciltte koyu renkli lekeler oluşabilir. Vücudun güneş görmeyen yerlerinde olan bu hamilelik lekeleri gebelikten sonra genellikle geçer fakat güneşe maruz kalan yerlerde (özellikle yüz bölgesinde) bu lekeler oluşmuşsa güneşin de etkisiyle bu lekeler kalıcı olabilir. Bu yüzden gebelikte oluşan lekelerin kalıcı olmaması için doktorun tavsiye edeceği önlemleri hamileliğin en başında almak gerekir. Ayrıca güneş ısınlarının dik geldiği saatlerde güneşe çıkmamak da alınacak bir diğer tedbir olabilir. Çünkü güneş ciltteki pigmentasyonu çoğaltarak hamilelikte oluşan lekelerin kalıcı olmasına neden olabilecek bir etki ortaya çıkarabilir. Ayrıca vücutta çıkan bu lekelenmeler sadece hamile kadınlarda olmaz. Hormon tedavisi olmuş veya doğum kontrol ilacı kullanan kadınlarda da bu lekelerin oluşma ihtimali oldukça yüksektir.

Hamilelik Lekelerini Geçirme Yöntemleri

Hamilelik sürecinde oluşan lekeler doğumdan sonraki kış ayında oldukça azalma eğilimi gösterir. Güneş ışınlarına da daha az maruz kalındığı kış aylarında güneş ışınları da daha eğik geldiğinden ciltteki lekelerin rengi oldukça açılır. Fakat yaz ayı ile birlikte rengi açılan lekeler tekrar koyulaşabilir. Çeşitli kozmetik yöntemlerle bu lekeleri yok etmek ya da azaltmak mümkündür. Leke tedavisi için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler lazer, kimyasal peeling, kullanılan renk açıcı kremler, bütün bir yıl boyunca hatta özellikle yaz aylarında düzenli kullanım gerektiren güneş koruyucu kremler olarak sıralanabilir. Bu tedaviler her zaman kalıcı çözümle sonuçlanmayabilir. Uygulanan bu tedavi yöntemleri sonrası cilt lekelerinde açılma olabilir fakat bazı lekeler yaz aylarında tekrar koyulaşabilir. Uygulanan bu kozmetik tedavilerin yanında bazı doğal yöntemlerle de cilt lekelerini tedavi etmek mümkün olabilmektedir. Hem de bu doğal yöntemlerin herhangi bir yan etkisi yoktur. Kıbrıs tüp bebek tedavisi sonrasında hastalara da tavsiye edilen bu yöntemleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Cilt Lekelerinde Uygulanabilecek Doğal Kürler

Süt ve Hardal Maskesi Yapımı: hamilelikte ortaya çıkan lekeleri gidermek için 1 yemek kaşığı hardalla yarım su bardağı süt bir kâsede karıştırılır. Hazırlanan bu karışım lekelerin üzerine sürülür. Karışım sürülen bölge bir bezle kapatılır. Karışımın uygulandığı lekeli bölgenin üzerine kapatılan örtü sabaha kadar kaldırılmamalıdır. Sabah lekeli olan bölgeye sürülen bu karışım ılık su ile yıkanır. Bu kürü uyguladıktan sonra zamanla lekelerin gözle görülür bir şekilde açıldığı görülebilir.

E Vitamini Ve Hint Yağı: Hint yağından ve E vitamini kapsülünün her birinden 5’ er damla olacak şekilde karıştırılır. Hazırlanan bu karışım akşam yatmadan lekeli bölgeye uygulanır ve sabaha kadar yıkanmaz. Sabah kalktıktan sonra karışımın sürüldüğü bölge ılık suyla yıkanır. Cildinizin verdiği tepkiye göre haftada 3- 4 kez uygulanabilir. Zamanla lekelerde açılma olduğu fark edilecektir.

Elma Sirkesi- Yulaf Ezmesi Maskesi: Yulaf ezmesi ve cilt üzerinde yenileme etkisi olduğu bilinen elma sirkesi bir kapta karıştırılır. Hazırlanan bu karışım lekeli bölgeye uygulanır. Bu karışım lekeli bölge üzerinde 15 dakika bekletildikten sonra ılık su ile yıkanır.

Salatalık, Çilek ve Kayısı Suyu: Eşit oranda salatalık, kayısı ve çilek suyu karıştırılarak gebelikte oluşan cilt lekelerinin üzerine sürülür. Bu karışım cilt üzerinde oluşan lekelerin üzerinde oldukça etkili bir karışımdır. Aynı zamanda çok da sağlıklı bir karışım olan bu kür uygulandıktan sonra lekelerin açıldığı görülecektir.

Limon: cildin rengini açma özelliği bilinen limon aynı zamanda da temizleyicidir de. Hamilelik nedeniyle ciltte oluşan lekelerin de açılmasını sağlar. Taze limon suyu bir pamuğa damlatılarak lekeli olan bölgeye sürülür. Limon cildinizin kendini yenilemesine ve lekelerin açılmasını sağlar.

Nişasta Ve Susam Tozu: Birer ölçek susam tozu, nişasta ve süt ile hazırlanan bu karışım cilt lekeleri üzerine sürülür. Ciltte 20 dakika bekletildikten sonra cilt temizlenir.

Maydanoz Suyu: 1 demet maydanoz temizlenip yıkandıktan sonra yarım litre su ile kaynatılır. Maydanoz suyu kaynatıldıktan sonra süzülür ve içerisine bir miktar limon suyu eklenir. Bu karışım sıcak olarak cilde sürülmemelidir. Ilıdıktan sonra bir pamuk yardımıyla lekelerin üzerine sürülür. Ciltte 15 dakika bekletildikten sonra cilt temizlenir. Bu kür her uygulandığında yeniden maydanoz suyu yapılmalıdır. Bekleyen maydanoz suyunun tekrar kullanılması önerilmez.

C Vitamini Maskesi: Hamilelikte kaybedilen C vitamini cildin lekelenmesine zemin hazırlayabilir. C vitamini cildin beslenmesi ve tazeliğini koruması için çok önemli bir vitamindir. Gebelik lekelerinin üzerine portakal suyu, maydanoz suyu ve limon suyu ile hazırlanan karışım pamuk ile sürülür. Bu karışım cilt üzerine sürüldükten sonra yarım saat kadar bekletilir. Yarım saat bekledikten sonra cilt temizlenir. Cilt lekelerinin açılması açısından olumlu sonuç almak için bu kür düzenli olarak uygulamalıdır. Cilt lekelerinin açılması için günde 2 defa bu karışımın uygulanması tavsiye edilir.

Soğan Kürü: Doğal yollardan gebelik lekelerini gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de soğan kürüdür. Bir dilim soğan cilt lekelerinin üzerine sürülür. Günde 2 defa cilde uygulanabilen bu doğal yöntemle cilt lekelerinden kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Hamilelikte oluşan cilt lekelerinin giderilmesi için önerilen doğal yöntemlerin hamilelik dönemi boyunca hatta hamilelik sonrası da devam edilmelidir. Gece 23.00- 02.00 arası cilt hücrelerinin yenilenme zamanı olduğu göz önünde bulundurularak bu kürler bu zaman aralığında uygulanmalıdır.

Her kadının bünyesinin ve sağlık durumunun farklılık gösterdiği göz önünde bulundurulursa her hamilelik döneminin de birbirinden ayrı çok farklı bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden her gebelikte ciltte leke oluşması gibi bir durum söz konusu değildir. Hormonlara anne adayının cilt yapısına bağlı olarak ortaya çıkan hamilelik lekeleri çeşitli önlemler alınarak önüne geçilebilir bir durum olabilir. Bol su tüketmek cildin nemli kalması için oldukça önemlidir. kuru ve hassas ciltlerin hamilelikte lekelenme olasılığı daha fazladır. Bu yüzden hamilelik döneminde bol su tüketmek cildin nemli kalmasını sağlar. Doktorunuzun önerdiği bir güneş koruyucu kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyarak leke oluşumunu engeller. Ayrıca hamilelikte leke oluşup oluşmayacağı önceden tahmin edilemeyen bir durum olduğundan cildin korunmasına leke oluşsa da oluşmasa da özen gösterilmelidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 9229 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim