• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Hane başına 11,3 kutu ilaç

Hane başına 11,3 kutu ilaç
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Opr. Dr. Tonguç Sugüneş, Türkiye'de hane başına düşen ilaç sayısının 11,3 kutu olduğuna dikkati çekerek, "Malesef miadı dolmuş pek çok ilacı evlerimizde tutuyoruz." dedi.

Antalya’da düzenlenen’ Yeni 2013 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği Toplantısı'nda konuşan Tonguç Sugüneş, ilaç harcamalarının yüzde 47’den yüzde 30’lara düşmesine rağmen Türkiye’nin hala ilaca çok para ödediğini belirtti. Dünyada bu oranın yüzde 17 olduğuna değinen Sugüneş, Türkiye’nin ilaca 16 milyar lira harcadığını dile getirdi. “İlacın en büyük deposu yastık altı.” diyen Sugüneş, “Ortalama hane başı 11,3 kutu evlerde ilaç var. Maalesef miadı geçmiş pek çok ilacı hala evlerimizde tutuyoruz.” diye konuştu. Sugüneş, Türkiye’de geçen yıl kesilen 336 milyon reçeteye karşı 1,2 milyar kutu ilaç kullanıldığı bilgisini de paylaştı.

FARK ÖDEMEK İSTEMEYEN ACİLE GİDİYOR

Genel Müdür Sugüneş, sağlıkta erişimin kolaylaşmasıyla birlikte polikliniklere erişimin 2,3’ten 8,3’e ulaştığı bilgisini verdi. Bu kolaylığa rağmen acil servislerle ilgili büyük sıkıntı yaşandığına değinen Sugüneş, “8 lira katılım payından kaçmak için bir kısım hastalar ve sağlık tesisleri acile yöneliyor.” şeklinde konuştu. Acillerin bazı vatandaşlar ve hizmet sunucuları tarafından suistimal edildiğini savunan Sugüneş şöyle konuştu: “Bazı merkezlerde acillerdeki oranlarımız çok yüksek. Polikliniğe başvuru oranının yüzde 70’i acil olarak belirleniyor. Bunun da yeşil alanı çok düşük noktada oluyor. Buraları takip ediyoruz, denetliyoruz. Amacımız kimseye zarar vermek, cezalandırmak değil. Yapılan işin farkında olunmasını sağlamak.” Kullanmakta oldukları medula polikliniklerin by-pass edildiğini savunan Sugüneş, il il acile başvuru haritasını çıkardıklarını söyledi. Sugüneş şöyle konuştu: “Kilis’te acile başvuru oranı yüzde 79, bunun yeşil alana oranı yüzde 19. Şanlıurfa’da acile başvuru oranı yüzde 63 ama yeşil alana oranı yüzde 4 sadece. Şırnak’ta yüzde 56, Malatya yüzde 38. Erzincan acile başvuru sayısı yüzde 32 ama yeşil alan yüzde 62. Acile gitmiş vatandaş ama yeşil alanda olması gerektiği kabul edilmiş.” 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2657 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim