• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hangi yaşta, hangi kontrolleri ve testleri yaptırmak gerekiyor?

Hangi yaşta, hangi kontrolleri ve testleri yaptırmak gerekiyor?
Tüm dünyada kadınlarda en sık meme, rahim ağzı, kolon, akciğer ve mide kanserine rastlanırken erkeklerde ise, akciğer, prostat, mide ve kolon kanseri görülüyor.

Tüm dünyada kadınlarda en sık meme, rahim ağzı, kolon, akciğer ve mide kanserine rastlanırken erkeklerde ise, akciğer, prostat, mide ve kolon kanseri görülüyor. Ve yine dünyada kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlere bakıldığında, erkeklerde en sık rastlanan kanser türleri akciğer, mide, karaciğer, kolon ve mide; kadınlarda ise meme, akciğer, kolon ve rahim ağzı kanseri olarak sıralanıyor.

Kanserin kontrol altına alınmasında erken teşhisin önemini vurgulayan Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu Derin; kolon, rahim ağzı ve meme kanserlerinde erken teşhis ile tedavi ve hayatta kalma oranlarının yüksek olduğunu ifade ediyor ve 20’li, 30’lu, 40’lı, 50’li yaşlarda kanserden korunmanın ipuçlarını şöyle sıralıyor:

20 YAŞINDAN İTİBAREN
Ntvmsnbc'deki habere göre, kadınlar için rahim ağzı kanserine karşı tarama, ilk cinsel ilişkiden itibaren ilk 3 yıl içinde veya en geç 21 yaşında başlamalıdır. Her yıl kadın doğum muayenesi ve Pap- Smear testi yapılmalıdır.

Meme kanserine karşı her ay kendi kendine meme muayenesi, 20-40 yaş arası 2-3 yılda bir doktor tarafından klinik meme muayenesi yapılmalıdır. Doktor önerisine göre mamografik ve ultrasonografik takiplerin yapılması gerekiyor.

Ancak meme kanseri için yüksek riskli aileye sahip kadınlar farklı değerlendiriliyor. Meme kanseri için yüksek riskli aileye sahip kadınlar, özellikle BRCA1 ve BRCA2 mutasyonu olanların meme muayenelerinin 18 yaşından ve yıllık mamografilerinin de 25 yaşından itibaren başlaması öneriliyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7307 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim