• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Hareketsizlik sigara ve obezite kadar tehlikeli

Hareketsizlik sigara ve obezite kadar tehlikeli
Lancet’ın tüm dünyadan araştırmacıların katılımıyla hazırladığı son rapora göre, 2008 yılında 5 milyon 300 bin kişinin fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle öldüğü açıklandı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan raporda, dünyada her 10 kişiden birinin hareketsizliğe bağlı olarak yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Raporu hazırlayan uzmanlara göre, hareketsizlik ayrıca kalp hastalıklarının yüzde 6’sı, diyabet 2 tip şeker hastalığının yüzde 7’si ile göğüs ve kolon kanserlerinin de yüzde 10’unun başlıca nedeni.

Araştırmaya göre, dünya çapında yetişkinlerin yaklaşık 3’te 1’i fiziksel aktivite azlığı nedeniyle ölümcül hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya. Yaş ilerledikçe fiziksel aktivitenin de azaldığına dikkati çeken uzmanlara göre, kadınlar erkeklere oranla daha hareketsiz. Lancet’ın raporunda, hareketsizlik daha çok yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin sorunu olarak ortaya çıkıyor çünkü bu ülkelerde yaşayanlar arabalarında ve bilgisayar başında çok fazla vakit geçiriyor.

Raporu hazırlayan araştırmacılar yetişkinlerin haftada 2 buçuk saat yürüyüş, bisiklete binme ve bahçe işleri gibi basit aktivitelerde bulunmasını öneriyor. Bireyleri aktif hale getirebilmek için hükümetlere de çağrıda bulunan araştırmacılar, sokakların yayalar ve bisiklet kullananlar için daha güvenli hale getirilmesinin önemini de vurguluyor. Lancet’a göre, spor ve egzersiz ne kadar elverişli ve bütçeye uygun hale getirilirse ve kamunun yararlanabileceği ne kadar çok açık alan sağlanırsa, hareketsizlik de o kadar önlenmiş olur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3179 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim