• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Hasta Hakları Aktivistlerinden aile hekimlerine tepki

Hasta Hakları Aktivistlerinden aile hekimlerine tepki
Nusaybin Hasta Hakları Aktivistleri, aile hekimlerinin çalışma usul ve esaslarına uygun davranmadıklarını ve hastaların haklarını ihlal ettiklerini ileri sürdü.

Hasta Hakları Aktivistleri Nusaybin Temsilcisi Vedat Acar, son zamanlarda aile hekimleriyle ilgili kendilerine çok sayıda şikayet geldiğini söyledi. Acar, kendilerine gelen şikayetler yasal mevzuatla karşılaştırıldığında ASM ve aile hekimlerinin çalışma usul ve esaslarına uygun davranmadıklarını dile getirdi.

Bölgede ASM hekimlerinin muayene başlangıç-bitiş saatlerine uyulmadığını ifade eden Acar, "Özellikle saat 16.00'da bitirildiği gelen hasta olursa 'reçete bildirimi" yapıyoruz şeklinde savunma yaptıklarını söyleyebilir. Sağlık hizmeti almak için gelen hastalara işlemlerin yapılabilmesi için dışarıdan ücret mukabili tıbbı malzeme aldırıldığında gelen şikayetler arasındadır." İfadelerini kullandı.

Yüksek ateş ve benzeri nedenlerle en yakın ASM ye "Acilen" götürülen hastalara özellikle çocuklara 'siz bizim hastamız değilsiniz' diyerek müdahale edilmediklerinin bilgisinin kendilerine ulaştığını dile getiren Acar açıklamalarına şöyle devam etti: "Oysa ki seyahat esnasında aile hekimliği hizmetinden misafir hasta statüsünde faydalanılabileceği hususu Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğ ve yönergelerde belirlenmiştir. Aile hekimi izne ayrıldığı zaman "yerine bakacak bir aile hekimi olacaktır. Bu durum aile hekiminizin görev yaptığı sağlık merkezinin görünür bir yerinde ilan edilmek zorundadır. Bu nedenle aile hekimleri izne ayrıldıklarında hastaya bakılmama durumu söz konusu olamaz."

Acar, "Aile hekimliği uygulaması tamamen ücretsiz olup, misafir hasta statüsünde muayene olunduğunda da herhangi bir ücret talebi söz konusu değildir. 

Aile hekimliği uygulamasında muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir. Hastaya dışarıdan tıbbi malzeme aldırılması hukuka aykırıdır. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, görevlerini haftalık çalışma süresi kırk saatten az olmamak kaydıyla, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirmek zorundadırlar." İfadelerini kullandı. 

Halil AKBALIK-İLKHA

Bu haber toplam 2806 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim