• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Hasta mahkumlar için harekete geçildi!

Hasta mahkumlar için harekete geçildi!
İnsan Haklarını inceleme Alt Komisyonu hasta mahkumlar için harekete geçti

Adli Tıp engeline çare aranıyor 

İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu hasta mahkumlar için harekete geçti. 

Mahkumlara tahliye raporu vermeyen Adli Tıp'm aşılması için formül aranacak Ağır tecrit koşullarının hasta mahkumların sayılarını artırmasıyla birlikte ölümlerin de artması üzerine gözler bir kez daha Adli Tıp Kururnu'na çevrildi. TBMM Cezaevleri Alt Komisyonu üyeleri her cezaevi raporuna "hasta mahkumlann" durumunu yazdı. İktidar ile muhalefet milletvekilleri altına imza attıkları raporda durumun vahim olduğunu kabul etti. Adli Tıp Kurumu'nun önyargılı tavrı nedeniyle hasta mahkumların tedavilerinin engellendiği noktasında birleşen muhalefet partileri, bütün devlet hastanelerinin bu raporları vermesi gerektiği noktasında birleşiyor. 

Aşılamayan Adli Tıp Kurumu uygulamasındaki eksiklikler için özel bir çalışma yapılacak. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu cezaevleri l incelemesine bir süre ara verecek. Adli Tıp Kurumu uzmanları çağırılıp sistem hakkında bilgi alınacak. 

SON SÖZ ADLİ TIPTA

Hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliyesine ilişkin son sözü Adli Tıp Kurumu söylüyor. Adalet Bakanlığı devlet hastanelerinden gelen raporları kabul etmiyor. 

Çelişkili raporlar ise hasta mahkumları bazen ölümün eşiğine getiriyor. Adli Tıp tam teşekküllü hastanelerin verdiği raporlara rağmen tahliye için rapor vermeyince hasta kaderiyle başbaşa kalıyor. 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu bugüne kadar 15 cezaevini ziyaret etti. Hasta tutuldu ve hükümlülerin ne kadar zor şartlarda hayatını devam ettirmeye TTB: Yeni bir sisteme ihtiyaç var TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) cezaevlerinde yaşanan sağlık sorunları için harekete geçti. 

Tüm tabip odalarına bir yazı gönderen TTB, önümüzdeki günlerde cezaevi hekimliğine yönelik bir çalışma yapma kararı aldı. TTB yazısında söyle denildi: "Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin de diğer herkes gibi sağlık hizmetlerine erişim hakkı vardır. Kapatılmanın yarattığı olumsuzluklarla beraber düşünüldüğünde ise verilen sağlık hizmeti ayrıcalıklı bir organizasyona ve hassasiyete ihtiyaç duymaktadır. Hizmet sunumu açısından koruyucu sağlık hizmetlerinin esas alındığı, sevk sisteminin güvence altına alındığı bir sisteme ihtiyaç vardır. Cezaevlerindeki mevcut sağlık hizmeti organizasyonu üzerinden bu ihtiyacın giderilmesi olanaklı gözükmemektedir."

ANKARA'DA 14 KİŞİ RAPOR BEKLERKEN ÖLDÜ 

Cezaevlerinde tahliye edilmeyi bekleyen 163'ü ağır 544 hasta mahkum bulunuyor. Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 361 ceza infaz kurumu var. 2013 yılında cezaevlerinde 14 kişi rapor beklerken hayatını kaybetti. Rapor için başvuruda bulunan 460 başvurunun 417'sine ret cevabı geldi. Yine Adalet Bakanlığı'na göre son üç yılda 780 kişi hapishanelerde hayatını kaybetti. Kadrolu olarak cezaevlerinde sağlık hizmetleri sunmakla görevli 12 doktor, 4 diş hekimi, 6 veteriner, 423 psikolog, 482 sosyolog, 243 sosyal görevli ve 139 sağlık memuru var. 

Çalıştığı raporlara yansıdı

Komisyon son olarak, Adli Tıp'tan uzmanları çağırıp "süreç nasıl işliyor" diye soracak. 

Devlet Hastanesi teklifi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Adli Tıp raporlanndan tüm toplumun şikayetçi olduğunu belirterek konuya ilişkin kanun teklifi verdiğini ancak komisyonda dikkate alınmadığını söyledi. 

Devlet hastanelerinden alınmış raporların Adli Tıp raporunun yerine geçmesini istediğini ifade eden Tanal, "Devlet hastanelerindeki doktorlar da aynı okullarda aynı hocalardan ders alarak yetişiyor. Neden öyleyse raporları yeterli görülmüyor. İtirazımız bunadır" diye konuştu. Tanal'ın Ocak ayında verdiği teklifte hasta tutuldu ve hükümlülerin, Üniversite Hastaneleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden rapor alması öngörülüyor. 

Teklifte infaz kanununun "hapis cezasının infazının hastalık nedeni ile ertelenmesi" başlıklı maddesine ek bir madde getirilmesi öneriliyor. 


Güler YILMAZ
ANKARA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6884 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim