• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Hasta nabzını tutacak reform

Hasta nabzını tutacak reform
Sağlık Bakanlığı’nın yapısı değişiyor. Artık hasta, hata yapan doktordan tazminatını uzlaşmayla alabilecek. Eski kadrolar kalkacak, hastaneleri başhekimler değil birlikler yönetecek.

Doktor hatası nedeniyle mağdur olan hastalar ve hayatını kaybedenlerin yakınları, artık tazminat ve cezalandırma için yıllarca beklemek zorunda kalmayacak. Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Uzlaşma Komisyonu aracılığıyla da haklarını arayabilecekler. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kurumlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre, Sağlık Bakanlığı’nın yapısı tümden değişecek. Hasta ve doktor arasında anlaşmazlıklar çözülecek. Hastanelerde, Hastane Birlikleri kurulacak. Hastane yönetimindeki tüm yetkiler birliklere devredilecek. Böylelikle eski kadrolar kalkacak. Yeni düzenlemeler şöyle:

HASTANE BİRLİKLERİ KURULACAK

DEVLET Hastaneleri Kurumu kurulacak. Kuruma bağlı Kamu Hastane Birlikleri olacak. 800 kamu hastanesi illerindeki, birlikler aracılığıyla yönetilecek. Bu sistemle hastanelerin tek çatı altında toplanarak kamu kaynaklarının verimsiz kullanımının engellenmesi amaçlanıyor. Bunun yanı sıra hastanelerin kendi gelirlerini edinmeleri sağlanacak.

UZLAŞTIRMA KOMİSYONU 

Doktor hatası nedeniyle mağdur olduğunu iddia edenlerin tazminat taleplerini değerlendirmek ve uzlaşma ile sonuçlandırmak üzere uzlaştırma komisyonları olacak. Komisyonlar, mesleki kusurun varlığı ve oranları hususunda Yüksek Sağlık Şurası’nın oluşturduğu bilirkişilerin görüşüne başvuracak ve makul miktarda bilirkişi ücreti tayin edecek. 

GENEL MÜDÜRLÜK YERİNE KURUM

Sağlık hizmetleri ile ilaç ve tıbbî cihaz piyasasını düzenlemek üzere Sağlık Hizmetleri Kurumu, Tıbbî Ürünler ve İlaç Kurumu ile Sağlık hizmetlerinde gözetim ve denetim yapmak üzere Sağlık Gözetimi ve Denetimi Kurumu, hizmet sunumunu gerçekleştirmek üzere Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Hastaneleri Kurumu Hudut ve Sahiller Sağlık Kurumu kurulacak.

YÜKSEK SAĞLIK ŞURASI

BAKANLIK tarafından verilecek önemli sağlık konuları hakkında görüş bildirmek ve  adli konularda mahkemelere ve uzlaşma komisyonlarına görüş vermek üzere 11 üyeli bir Yüksek Sağlık Şurası kurulacak. Şura üyeleri Sağlık Bakanı tarafından ülkede sağlık hizmetleri veya eserleri ile tanınmış kişiler arasından seçilecek. Şura üyelerinin görev süresi iki yıl olacak.

SAĞLIK KURUMLARI HİZMET, KALİTE VE VERİMLİLİK KONULARINDA PUAN ALACAK

Hastanelerde başhekimlik kalkıyor 

Hastane Birliği bünyesindeki hastanelerin mali ve idari tüm yetkilerini üstelenecek. Hastaneler hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmet altyapısı, kalite ve verimlilik konularında değerlendirilmeye tabi tutularak, özel hastanelerde olduğu gibi aldıkları puanlara göre A, B, C, D, E sınıflarına ayrılacak. Yetkileri birliklere devredilen Sağlık Bakanlığı tarafından atanmış baştabip, baştabip yardımcısı, hastane müdürü ve başhemşire gibi unvanlı kadrolarda çalışanların görevleri de iptal edilecek.

NEVİN BİLGİN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3759 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim