• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Hastalar en çok neden şikâyet ediyor?

Hastalar en çok neden şikâyet ediyor?
"Kamu hastanelerinden güler yüz görememe, özel hastanelerden de parasal konular geliyor. Türkiye hasta haklarında 10 üzerinden 4 alarak sınıfta kalıyor"

Antalya'da 2010 yılında hasta ve hasta yakınlarından 395 şikayet başvurusu yapıldı. Şikayetlerin yarıdan fazlasını kötü muamele ve güler yüz görememe oluşturuyor.

Hasta ve Hasta Yakınları Derneği (HAYAD) Antalya Şube Başkanı Nuri Özkul, hasta şikâyetlerinin son bir yılda yüzde 15 arttığını söyledi. Geçtiğimiz yıl Antalya'daki kamu hastaneleri ile İnsan Hakları Kurulu'na 395 şikayet dilekçesi verildiğini açıklayan Özkul, şikayetlerde ilk sırayı kötü muamelenin aldığını söyledi. İkinci sırada parasal konuların geldiğini belirten Özkul, "Kamu hastanelerinden güler yüz görememe, özel hastanelerden de parasal konular geliyor. Türkiye hasta haklarında 10 üzerinden 4 alarak sınıfta kalıyor" dedi.

100 HASTAYA BAKAN DOKTOR NASIL GÜLSÜN
Hasta hakları kurullarına genellikle 'doktor sert davrandı', 'azarladı', 'bağırdı' güler yüz göstermedi', 'saygınlık gösterilmedi' içerikli dilekçeler geldiğini belirten HAYAD Şube Başkanı Özkul, "Şikayetlerin genellikle çalışanlar üzerine yoğunlaştığı bir yıl geçirdik. Ancak çalışanları direk suçlamak hata olur. Çünkü günde 100 hastaya poliklinik hizmeti veren bir doktordan güler yüz beklemek gerçekten zor. Bu kadar yoğunlukta hata yapmamak imkansız" dedi.

PARASAL ŞİKAYETLER ARTTI
Hastaların karşılaştığı diğer sorunlar hakkında da bilgi veren Nuri Özkul, "Özel hastanelerde mesai saatinden sonra gece tarifesi uygulanıyor. Hastalara kabarık faturalar çıkarılıyor. Özel hastaneler para kazanma gayretindeler. SGK'nın içi özel hastaneler tarafından boşaltılıyor. Bu nedenle parasal şikayetler arttı. Devlet belki tasarruf ediyor ama bir yurttaşın cebinden yılda ortalama 500 lira çıkıyor. Performans güdüsüyle kamuda, para güdüsüyle özelde devlet zarara uğratılıyor" diye konuştu.

MUAYENE ÜCRETİ ÖDEMEMEK İÇİN ACİLE
Önemli bir sıkıntının da hastanelerin acil servislerinde yaşandığını kaydeden Özkul, "Kamu hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 12 TL muayene ücreti alınıyor. Vatandaşlar muayene ücretini ödememek için mesai saatlerinin dışında acilden başvuruyor. Bu nedenle acil servislerde yoğunluk yaşanıyor. Yoğunluk nedeniyle bazen gerçekten durumu ağır olan hastalara yer kalmıyor. Bir diğer sorun trafik kazalarında. SGK, trafik kazalarında 'sigorta ödesin' diyerek masrafları karşılamıyor. Hastaneler de faturayı hastaya çıkarıyor" dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2747 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim