• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Hastalar kombine ilacı daha düzenli kullanıyor

Hastalar kombine ilacı daha düzenli kullanıyor
Kalp krizi veya felç geçiren birçok kişi kendilerine verilen reçeteli ilaçları düzenli olarak kullanmıyor. Bir araştırmaya göre felç geçirenlerin bir kısmı, bir ay sonra ilaç kullanmayı tamamen bırakıyor.

VOA NEWS - Kalp krizi veya felç geçiren birçok kişi kendilerine verilen reçeteli ilaçları düzenli olarak kullanmıyor. Bir araştırmaya göre felç geçirenlerin bir kısmı, bir ay sonra ilaç kullanmayı tamamen bırakıyor. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma da, kalp hastalarının birden fazla ilaç yerine, tek bir ilaç kullanmaları halinde bu alışkanlığı bırakmayacağını gösteriyor.

Kalp krizi veya felç geçirme riski olanlara birden fazla ilaç veriliyor. Bazıları tansiyon, bazıları da kolesterol ilaçları. Ama bu liste daha da uzayabiliyor.

Henryk Pycz hem tansiyon hem de şeker hastası. Pycz, aldığı ilaçların sayısı azaltılırsa, sağlığını daha iyi kontrol edip edemeyeceğini belirlemek üzere araştırmaya katılmış. Henryk Pycz, "günde en az altı, yedi farklı ilaç almam gerekiyor," diye konuşuyor.

Londra'daki Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsü’nden Doktor Simon Thom da hastaların bu kadar ilacı düzenli olarak almasının zor olduğu görüşünde. Dr. Thom, “önleyici ilaçların düzenli kullanılmasının, özellikle orta gelirli ülkelerde sorun olduğunu biliyoruz,” ifadelerini kullanıyor.

Dr. Thom, bu konuda, 2 binden fazla hastayı kapsayan bir araştırma yapmış. Bunlardan % 90'ı kalp hastası veya felç geçirmiş. Diğer % 10 ise kalp krizi ve felç geçirme riski yüksek olanlar. Araştırmaya katılanların yarısına statin, tansiyon düşürücü ve kan pıhtılaşmasını önleyen kombine bir ilaç verilmiş. Diğer gruptan ise bu ilaçları ayrı ayrı kullanmaları istenmiş. Dr. Thom, kombine ilacı kullananlardan daha iyi sonuç aldıklarını söylüyor: “Araştırma sonucunda kombine ilaç grubundakilerin, diğer gruptan daha düzenli ilaç kullandığını gördük.”

Kombine ilacı alanların hem kolesterol düzeyi hem de tansiyonları düşmüş. Pycz, yeni bir şey daha öğrenmiş: “İlacı düzenli almanın ne kadar önemli olduğunu gördüm. Kombine hap her zaman doğru miktarda ve zamanında ilaç almamı sağladı.”

Dr. Thom'a göre, araştırma, ilaçlarını düzenli almayanlara uyarı niteliğinde. Thom, “Kombine ilaç etkili ve doğru dozda ilaç kullanımı konusunda önemli bir ders veriyor.” şeklinde konuşuyor.

Dr. Thom, araştırmada sağlıklarını en iyi kontrol altına alanların, ilaçlarını düzenli kullanmayan kombine gruptakiler olduğunu söylüyor.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde yayımlandı.

Bu haber toplam 2215 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim