• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Hastaların 3 kutu ilaçtan sonraki her bir kutu için artı 1 tl ödeyecek olması tepki topladı

Hastaların 3 kutu ilaçtan sonraki her bir kutu için artı 1 tl ödeyecek olması tepki topladı
Sağılığın piyasalaştırılmasının bir sonucu olan ‘Paran kadar ilaç ve sağlık hizmeti’ anlayışı AKP Hükümeti eliyle parça parça hayata geçiriliyor. Daha önce sağlık alanındaki ...

Sağılığın piyasalaştırılmasının bir sonucu olan ‘Paran kadar ilaç ve sağlık hizmeti’ anlayışı AKP Hükümeti eliyle parça parça hayata geçiriliyor. Daha önce sağlık alanındaki harcamaları kısma bahanesiyle aile hekimlerinin yazdığı reçeteden 3 TL alması, hastadan alınan katkı paylarına zam yapılması gibi uygulamaları gündeme getiren Sağlık Bakanlığı şimdi de ilaçta kutu başına ücret ödeme uygulamasını da hayata geçireceğini duyurdu.

Muayene için hastaneye giden vatandaşlar, doktorun 3’ten fazla ilaç yazması halinde ceplerinden artı para ödeyecek. Üç kutuya kadar 3 lira ödeyen hastalar, üç kutudan sonraki her kutu için 1 lira verecek. Doktora giden hastanın, “Aman doktor bana 3 kutudan fazla ilaç yazma” dedirtecek bu uygulamayı sorduğumuz vatandaşlar arka arkaya gelen zamlardan sonra sağlıktaki yeni uygulamaların da yaşamlarını zora soktuğunu söyleyerek “Artık hükümet halkı da düşünsün” diye konuştu.

‘VATANDAŞI DÜŞÜNEN YOK’

“Hükümet, herhalde vatandaşın 3 ilaçtan fazlasını almasını istemiyor” diyen Mehmet Aktaş, Sağlık Bakanlığının ilaç farkı uygulamasının deyim yerindeyse tam bir saçmalık olduğunu vurguladı. Hükümetin, vatandaşı zora sokacak zamların altına imza attığını söyleyen Aktaş, “O yüzden şimdi ki hükümetten memnun değilim” diye konuştu.
Uygulamadan en çok düşük gelirli vatandaşların etkileneceğini söyleyen Yılmaz Özücüer de, devletin görevinin bütçeden, düşük gelirli vatandaşın tüm giderlerini karşılamak olduğunu söyledi.

ZAMLAR VATANDAŞIN BELİNİ BÜKÜYOR

“Millet bu zamlar karşısında ne yapacağını şaşırmış” diyen Ahmet Özbay da, bu zamların artık vatandaşın belini büktüğünü söyledi. “Bu zamlar yapılırken, milleti düşünen yok” diyen Özbay, “Her şeye zaten zam yapılıyor. İlaca da yapılan bu zam karşısında millet artık ne yapsın” diye konuştu. Hastaneye gidip de, üçten fazla ilaç alan vatandaşın, aldığı her fazla ilacın farkını nasıl ödeyeceğini çok merak ettiğini söyleyen Özbay, “Her şeye bu kadar zam yapıyorlar, biz bu zamları nasıl ödeyeceğiz” sözleriyle yetkililere seslendi.

“Zam zam nereye kadar gidecek bu böyle” diyen Halise Fakıbaba, “Kullanmamız gerekiyorsa mecburen yazılan ilacı alacağız ancak farkını nasıl öderiz bilmiyorum” dedi. Hükümetin art arda zamlar yaptığını ifade eden Fakıbaba, “Hükümet hangi konuda bizi düşünüyor ki, bu konuda da düşünsün” sözleriyle uygulamaya isyan etti.

‘ORADAN KATKI ZAMMI, BURADAN KATKI FARKI’

Sağlık Bakanlığının bu zamlarla, bütün yükü vatandaşın omzuna yüklediğini belirten Menekşe Önal, “Gözümüzü açıyoruz zam, kapatıyoruz zam. Artık, hastaneye giderim, yazılan ilacı da alabilirsem alırım alamazsam hasta halimle evime geri dönerim” diye konuştu. Hükümetin, işçilerin ve emeklilerin maaşlarından başka her şeye zam yaptığını söyleyen Önal, “Ama biz vatandaş olarak buna alıştık” dedi. Vatandaşın zaten hastalık son duruma gelmeden, hastanenin yolunu tutmadığını belirten Önal, “Artık bu zamlarla gitsek bile bir şey yapamayacağız. Devam etsinler sırtımıza yüklemeye. Yüklendiği kadar biz de götürürüz” diye ifade etti.

Vatandaşın aldığı maaşlarla zaten zor geçindiğini söyleyen Tülay Kalebaşı, bu zamların vatandaşın yaşamını iyiden iyiye zorlaştırdığını belirtti. Hükümetin vatandaşa daha çok yardım etmesi gerekirken, birbiri ardına zamları sıraladığını belirten Kalebaşı, “Oradan o katkı zammı, buradan başka bir katkı zammı derken, biz nasıl geçineceğiz” sözleriyle yetkililere seslendi.

Sağlıkta yapılan zamların, dar gelirli insanları mağdur edeceğini belirten Emine Eğer de, Sağlık Bakanlığı’nın bunu gözardı etmemesi gerektiğini söyledi. Son olarak kararı alınan ilaçta katkı farkı uygulamasının insanları hastanelere yaklaştırmayacağını ifade eden Eyer, “3 ilaçtan fazlasına para ödeyeceği için insanlar, ilaçlar arasında az gerekli çok gerekli ayrımı mı yapacak” diye konuştu

Eda Yıldırım / Mehmet Akgül
(İstanbul/EVRENSEL) /Evrensel.net

Bu haber toplam 3087 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim