• BIST 9693.46
  • Altın 2506.644
  • Dolar 32.5784
  • Euro 34.78
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Hastalık habercisi 34 belirtiye dikkat!

Hastalık habercisi 34 belirtiye dikkat!
Önemsemediğimiz, geçer diye düşündüğümüz ufak ama can sıkıcı rahatsızlıklar, bir hastalığın belirtisi olabiliyor. Peki nedir bu belirtiler? İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uz. Dr. Nafiz Karagözoğlu açıklıyor:

Önemsemediğimiz, geçer diye düşündüğümüz ufak ama can sıkıcı rahatsızlıklar, bir hastalığın belirtisi olabiliyor. Peki nedir bu belirtiler? İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uz. Dr. Nafiz Karagözoğlu açıklıyor:

Ciltte ve göz aklarında sarılık

Hepatit A, B, C, D, E, F, G gibi çok çeşitli sarılık hastalığı yapan virüslerden olabilir. Ayrıca bazı genel hastalıklara neden olup beraberinde karaciğer tahribatına da neden olan virüslerden, bakteri cinsi mikroorganizmalardan, safra kanalında tıkanma yapacak taş tümör, apse gibi durumlardan, karaciğerinden ya da başka organlardan gelmiş tümörlerden ve pankreas tümörlerinden dolayı da meydana gelebilir.

Nefes darlığı

Hastanın alınan nefesle vücut ihtiyacı olan oksijen değişiminin yetersiz olması nedeniyle ortaya çıkan durumdur. Sıklıkla kronik akciğer hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp kapak hastalıkları, akciğer enfeksiyonları, astım krizleri, akciğer tüberkülozu – tümörleri ve ağır kansızlık durumlarında görülür.

Balgamla ya da öksürükle ağızdan kan gelmesi

Sıklıkla akciğer tüberkülozu ve akciğer tümörlerinde gözlenir. Daha az olarak zatürree, bronşit gibi enfeksiyonlarda, yakıcı gaz ya da madde inhalasyonunda da görülebilir.

Göğüs ağrısı

Basit kas ağrısından, kalp krizine kadar geniş bir yelpaze çizer. Ayrıca akciğer enfeksiyonları, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları da göğüs ağrısı yapabilir.

Tansiyon düşüklüğü

Özellikle su ve tuz kaybına bağlı olarak gelişir. Ayrıca ağır kalp yetersizliği, akut kalp krizi, alerjik reaksiyonlarda, uzun süren ishal hallerinde de gözlenebilir.

Geçici bilinç kaybı ve bayılma

Kalp ritim bozuklukları, kana mikrop karışması, sara nöbetleri, kalp krizi, beyin ile ilgili hastalık durumlarında gelişebilir.

Dokularda aşırı sıvı birikimi (Ödem)

En sık kalp yetersizliğinde görülür. Aşırı tuz alımı, uzun süre ayakta kalma ve varislerde bacaklarda ödem yapabilir. Ayrıca tiroit bezi rahatsızlıkları da ödeme yol açabilir. Karaciğer bozukluğu ya da alım azlığına bağlı kanda protein düşmesi de bir ödem nedeni.

Tansiyon yükselmesi

Aşırı tuz alımı, ailesel yatkınlık, böbrek ve böbrek üstü bezi ve bazı hormonal bozukluklar tansiyonda yükselmeye yol açar.

Kabızlık

En sık görüleni ‘alışkanlığa bağlı' kabızlıktır. Ama bazı sistematik rahatsızlıklar, bağırsak sisteminde tıkanmaya yol açabilecek tümör, parazit, enfeksiyon durumları, kandaki sıvı ve elektrolit denge bozukluğu da kabızlık yapabilir.

İshal

Sıklıkla mikrobiktir ve kendiliğinden geçer, ancak bazı zehirlenme durumları, üre yüksekliği, bazı ilaçlar, parazitler ve sindirim sistemi tümörleri de uzayan ishale neden olabilir.

Ağız yolu ile ya da makatta görülen kanamalar

Ağız yoluyla olan kanama sıklıkla mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı kaynaklıdır. Makatta olan kanamaysa ince ve kalın bağırsak kaynaklı olup, kanın rengine göre kanama düzeyi tespit edilebilir. Ülserler, ağır gastritler, enfeksiyonlar ve sindirim sistemi tümörleri kanama nedeni.


Solukluk

Bu belirti en sık kansızlıkta gözlenir. Tansiyon düşüklüğü, vücutta fazla sıvı bulunması, çeşitli enfeksiyon hastalıklarında, ayrıca kronik organ yetersizliği ve özellikle dolaşımın yavaşladığı kalp yetersizliğinden de gözlenebilir.

Yutma Güçlüğü

Özellikle yemek borusu yanıkları ve tümörlerinde görülür.

Karın Ağrısı

Basit enterit, gastrit, mide bağırsak delinmesi gibi pek çok önemli sebebin dışında karın bölgesinde bulunan organların herhangi birindeki ufak bir rahatsızlık sebebiyle bile oluşabilir.

Karında şişlik

Şişkinlik varsa gaz birikimi, şişmanlık, asit dediğimiz karın zarlarında sıvı birikimi, hamilelik ve tümöral oluşumlarda ortaya çıkabilir.

Günlük çıkarılan idrar miktarının azalması

Sıvı alımı yetersizliği, böbrek yetersizliği, kalp yetersizliği, bazı ilaçlarla ve maddelerle zehirlenme gibi birçok sebepten oluşabilir.

Günlük çıkarılan idrar miktarının çok fazla olması

Başlıca nedenleri sıvı alımı fazlalığı, kontrolsüz şeker hastalığı, erken dönem böbrek yetersizliği, idrar söktürücü ilaç kullanımı.

İdrarın kanlı ve kırmızı renkte gelmesi

Böbrek ve idrar yolu taşları, enfeksiyonları, yaralanmaları, tümörleri ve nefrit denilen akut ya da kronik böbrek enfeksiyonlarında görülür.

Yan ağrıları

Özellikle böbrek taşı ve enfeksiyonu durumlarında şiddetli yan sırt ağrıları oluşur.

Kanama

Kendiliğinden ya da bir travma nedeniyle oluşan bir durum. Dokuda bütünlük bozulması ya da kanda pıhtılaşma faktörü eksikliğinden oluşabilir. Ayrıca kanda pıhtılaşma sağlayan trombosit eksikliği de kendiliğinden kanama neden olabilir.

Lenf bezlerinde şişme

Özellikle boyun bölgesi, koltuk altı ve kasık bölgesinde bezeler halinde oluşur. Basit bölgesel enfeksiyonlarla o bölgedeki romatizmal ve tümöral oluşumlarla lenfoma denilen lenf bezi kanserine bağlı olabilir.

Baş ağrısı

En sık görüleni stres ve yorgunluğa bağlı gerilim tipi baş ağrısı. Migren, sinüzit ve boyun kireçlenmeleri de sık rastlanan baş ağrısı sebebi. Ayrıca beyin zarı iltihabı, beyin iltihabı ve kafa içi organlardaki tümöral oluşumlar da gittikçe artan tarzda baş ağrısı yapar.

Morarma (Siyanoz)

Dolaşımda yeterli oksijen bulunmamasından ya da damar tıkanıklığı gibi durumlarda ilgili yerlere yeterince kan ulaşamamasından kaynaklanır ve en sık rastlanan nedenleri kronik bronşit, amfizem gibi akciğer hastalıkları, polisitemi denilen kan fazlalığı, kalp yetersizliği ve kalp kapak hastalıklarıdır.

Boyun ağrıması

Sıklıkla iç kulak rahatsızlıklarından olur. Boyun fıtığı, kireçlenmesi bazı ilaçlara veya enfeksiyonlara bağlı olarak da görülebilir.

Bilinç değişikliği

Z ve sıvı dengesinin bozulması, yüksek ateş, beyin ve beyin zarı enfeksiyonlarında ani bilinç değişiklikleri olabilir.

Adet görememe hali

Hamilelik, menopoz, hormonal bozukluklar, guatr, hormon etkili bazı ilaçların alımı, aşırı zayıflık, aşırı stres başlıca nedenleri.

Kadınlarda yüzün ve vücudun erkek tipi kıllanması

Böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, bazı hormon etkili ilaçların alımı beyine ya da yumurtalıklara bağlı hormon yetersizliklerinde görülür. Nadiren ailesel durumlarda da görülebilir.

Saç dökülmesi

Bölgesel ya da geneldir. En sık görülme nedeni stres. Özellikle kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi olması bazı hormonal rahatsızlıklardan dolayı olur.

Döküntüler

Cilt döküntüleri genellikle alerjik durumlarda ve kızamık, kızamıkçık, suçiçeği gibi döküntülü hastalıklarda görülür. Ayrıca kronik karaciğer rahatsızlıkları gibi durumlarda da özel cilt döküntüleri olabilir.

Ateş

Vücut ısısının artması (37,2 üzerine çıkması) ateş olarak değerlendirilir. En sıklıkla viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda gözlenir. Sıcağa ve güneşe uzun süre maruz kalmalarda, daha az olarak da karaciğer, akciğer, pankreas tümörlerinde ve bazı romatizmal hastalıklarda gözlenir.

Kilo Kaybı

Yeterli gıda alınmaması durumları, hipertiroidi denilen tiroit bezinin fazla çalışması, kronik enfeksiyonlar, kanserler, ciddi kalp yetersizliği, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bazı parazitler hastalıklar, kilo kaybına yol açabilir.

Kilo Alımı

Tiroit bezinin az çalışması, böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, bazı hormon bozuklukları ve fazla kalori alınımı kilo artışına yol açar.

Halsizlik

En sık rastlanan halsizlik nedeni; stres, yetersiz ve kalitesiz uyku. Ancak bu şartlar olmadan da bazı durumlarda birkaç günden fazla süren halsizlik görülebilir. Bu durumda, enfeksiyon, bazı madde ve ilaç kullanımı, kronik viral hastalıklar ve ek bulgular da değerlendirilerek tümöral oluşumlar araştırılabilir.

Öksürük

En sık rastlanan solunum sistemi bulgusu. Sigara ve diğer tahriş edici maddelere karşı üst solunum yolu ya da akciğer enfeksiyonlarına, akciğer ve solunum yolu tümörlerine, reflüye, kalp yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı ilaçların yan etkisi olarak ve astım gibi solunum zorluğu yapan durumlarda da oluşabilir.

(Hürriyet)

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2700 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim