• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Hastane dolaşmaya son

Hastane dolaşmaya son
Kamuoyu aylar önce 5 hastane dolaştığı halde kopan parmağını diktiremeyen bir çocuğun dramıyla sarsılmıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), benzer vakaların yaşanmaması için önemli bir adım attı.

Hastanelere ödenen ücretlerin yer aldığı Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) yenilenerek ameliyatlar ile muayene işlemlerinin ücretleri artırıldı. MR ile tomografi gibi uygulamaların ücretleri ise ya düşürüldü ya da değiştirilmedi. Yeni düzenlemede en çok dikkat çeken işlem, el ve parmak kopmalarındaki ameliyatlara yapılan fiyat artışı oldu. Kopan tek bir parmağın dikilmesi için yapılan ödeme yüzde yüz artırılarak 2 bin liradan 4 bin liraya çıkarıldı. Devletin karaciğer nakilleri için hastanelere ödediği rakam da yüzde 30 artışla 48 bin liradan 62 bin liraya yükseltildi. Hastaneler artık karaciğer nakillerinden dolayı vatandaştan para talep etmeyecek. Devlet, mağduriyetlerin önüne geçmek için durumu ciddi hastaların yattığı 2. ve 3. basamak yoğun bakım yataklarında da hastanelere yüzde 10 daha fazla para ödeyecek.

SUT'ta en dikkat çeken işlemlerin başında mağduriyetlere sebep olduğu için sürekli gündeme gelen el ve parmak kopmalarındaki ameliyatlara yapılan fiyat artışı oldu. Yeni fiyatlarda kopan tek bir parmağın dikilmesi için önceden 2 bin TL civarında para ödenirken, bu rakam 4 bin TL'ye çıkarıldı. Ayrıca el ve ayak bileği dikimleri de 4 bin 200 TL'den 7 bin 700 TL'ye çıkarıldı. Yeni fiyatlandırmada dikkat çeken bir diğer unsur da karaciğer nakilleri için devletin ödediği parayı 48 bin TL'den 62 bin TL'ye çıkarması oldu. Böylelikle karaciğer nakil ameliyatlarına ödenen parada yüzde 30 artış yapıldı. Düzenlemeler gereği hastaneler karaciğer nakilleri için vatandaştan para talep edemiyor. SUT'ta diğer önemli bir artış özellikle vatandaşı mağdur eden yoğun bakım yataklarındaki fiyatlarda yaşandı. Durumu ciddi hastaların yattığı 2. ve 3. basamak yoğun bakım yatakları için devlet yeni dönemde hastanelere yüzde 10 daha fazla para ödeyecek. Özel hastaneler yoğun bakımda kalan hastaların tedavilerinin çok masraflı olduğu gerekçesiyle ücretleri düşük buluyordu. Hatta yoğun bakım paketi içinde yer alan bazı ilaçların verilen fiyattan daha fazla olduğu belirtiliyordu. Yeni SUT'ta bazı ilaçlar da paket dışına çıkarılarak ayrıca fiyatlandırıldı. Hastanelerin, yoğun bakım yataklarında da fark ücreti alması yasak. SUT'ta cerrahi işlemlerde ve kalp damar cerrahisinde yüzde 15 civarında artış olması da vatandaşı sevindiren diğer bir gelişme oldu. Yeni SUT devletin hastanelere ödediği MR ve tomografi ücretlerinde ise yüzde 10 azalma gerçekleştirildi. Bir tomografi için devlet 59 TL para ödüyordu. Yeni SUT'ta ayrıca standart yatak ücreti 15 TL'den 30 TL'ye çıkarıldı. Bunun içinde yemek, yatak, hasta vizite hizmetleri bulunuyor. Prematüre veya yenidoğan devamlı bakım yatağı için fiyatlar 44,5 TL'den 59,5 TL'ye çıkarıldı.

SUT'ta normal ve sezaryen doğumlarındaki ücretlerde bir değişiklik olmadı. Sosyal Güvenlik Kurumu, özel hastanelere her yaptırdığı sezaryen için 450 TL, normal doğuma ise 400 TL ödemeye devam edecek. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Cevat Şengül, genel anlamda SUT içinde yer değişikliklerinin olduğunu belirtiyor. "Özellikli işlemlerin fiyatları artarken, basit işlemlerin fiyatları düşürülmüş. Bir denge sağlanmış. Fakat bu fiyatlar hastaneleri tatmin etmedi." diye konuştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3828 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim