• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Hastane sistemi değişti, Bakanlık başhekimlerle yollarını ayırıyor

Hastane sistemi değişti, Bakanlık başhekimlerle yollarını ayırıyor
900’e yakın devlet hastanesi, Kamu Hastane Birlikleri bünyesinde birleştirilince birçok başhekim açıkta kaldı. 62 hastanenin bulunduğu İstanbul’da sadece 20’e yakın başhekim görevine devam edebiliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısı baştan sona değişti. Zaman Gazetesi'nden Çağlar Avcı'nın haberine göre, bu ay itibarıyla Türkiye’deki 900’e yakın hastane Kamu Hastane Birlikleri bünyesine dahil edildi.

Bu süreçte eski yapıda görev yapan birçok başhekim görevinden alındı. Bunun en bariz örneği İstanbul’da yaşandı. 62 hastanenin bulunduğu ilde 20 civarında başhekim, hastane yöneticisi olarak görev yaptığı hastanede kalalabildi. İstanbul’daki hastanelerde 600’e yakın üst düzey yönetciden (başhekim, başhekim yardımcısı, hastane müdürü, müdür yardımcısı, başhemşire) önemli bir kısmı da yeni dönemde görev almadı. Bakanlık, 5 yıldan fazla aynı yerde görev yapan bazı başhekimlerle de yollarını ayırdı. Şu ana kadar 8 bine yakın personelle sözleşme imzalandı. Bu sayı toplamda 10 bin 300 olacak. Görev yapacak personelden sözleşme öncesinde farklı bir uygulama yapılarak istifa mektubu alındı. Mektupta “Ailevi sebeplerden dolayı görevimden istifa ediyorum. Tazminat istemiyorum.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’de 2 Kasım tarihi itibarıyla yeni bir dönem başladı. Kamu Hastane Birlikleri’nin en üst yöneticisi olan genel sekreterler ortalama 15’e yakın hastane yönetmeye başladı. Onun altında ise tıbbi hizmetler, idari hizmetler ve mali hizmetler başkanı yardımcı olarak görevlendirildi. Büyük hastanelerde yöneticinin altında başhekimlerin de bulunduğu üç farklı yardımcı yer aldı. Başhekimler sadece tıbbi meselelerle ve meslektaşları ile ilgili konularla alakadar olacak. İdari ve mali işler ile diğer sağlık çalışanlarına karışamayacak. İkinci basamak hastaneler ile branş hastanelerinde hastane yöneticisi ile başhekim aynı kişi olarak görev yapıyor. Süreçte sözleşme imzalayan personel aylıksız izinli sayılıyor. Görevleri bittiğinde memuriyete geri dönebilecek. Önümüzdeki aydan itibaren sözleşmeli 10 bine yakın personel performans sistemine göre değerlendirilecek. Hastaneler, bakanlık tarafından 6 ayda bir genel, her ay ise gözlemciler tarafından performans denetiminden geçirilecek. Bunun için 100’e yakın parametre kullanılacak. Başarılı olan yöneticiler görevine devam edecek. Yeterli performans gösteremeyenlerin kazancı düşecek. Daha kötü sonuçlar alınırsa sözleşme feshedilecek.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sistemin amacının vatandaşa daha iyi sağlık hizmeti sunmak olduğunu vurguluyor. Hastaneler için en önemli performans kriteri ‘hasta memnuniyeti’ olacak. Hastaların sağlık hizmetine ulaşmadaki süresi, gecikmenin olması, hastanın ihtiyaç olan malzemeyi temin edebilme kabiliyeti gibi temel faktörler dikkate alınacak. Aynı hastalık için vatandaşın tekrar hastaneye gelmesi ve tam tedavi olmaması gibi durumlar sağlık kuruluşunun hanesine olumsuz olarak yansıyacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6400 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim