• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Hastanedeki kalp krizi anı güvenlik kamerasında

Hastanedeki kalp krizi anı güvenlik kamerasında
Adana'da gittiği kardiyoloji merkezinde doktorun ''anjio'' önerisini kabul etmeyen kadının, bekleme salonunda aniden fenalaşarak kalbi durdu...

Adana'da gittiği kardiyoloji merkezinde doktorun ''anjio'' önerisini kabul etmeyen kadının, bekleme salonunda aniden fenalaşarak kalbi durdu. Kriz anı güvenlik kamerasınca görüntülenen kadın, doktorun kalp masajıyla hayata döndükten sonra hastanede yapılan anjio ve tedavinin ardından sağlığına kavuştu.

Evinde otururken gece yarısı başlayan göğüs ağrıları nedeniyle sabah saatlerinde oğlu ve torunuyla birlikte Adana Kardiyoloji Merkezi'ne giden İclal Yılmaz (61), kardiyoloji uzmanı Dr. Hasan Boğa tarafından muayene edildi.
Boğa, hastanın kalp damarlarında tıkanma olduğunu ve anjio yapılması önerisinde bulununca hasta İclal Yılmaz, bunu kabul etmedi. Ancak doktor Boğa, anjio önerisinde ısrar ederek, ''Siz bekleme salonuna geçip biraz düşünün. Bu arada yakınlarınızla da görüşün'' dedi.

Bunun üzerine bekleme salonuna geçen Yılmaz, bir süre oğlu ile görüştü. Bu sırada aniden göğüs ağrısı ve ardından başlayan terleme nedeniyle ceketini ve kaşkolunu çıkaran kadın, baygınlık geçirince salondaki hemşirelerden birisi tansiyonunu ölçtü. Bu sırada nabzı ölçülmeyen kadın, bu kez oğlu ve görevlilerin yardımıyla doktorun odasına götürülürken, kapının önünde yere düştü.

Boğa, kapının önünde müdahale ettiği kadına kalp masaj yaparken, ayaklarını da yukarı doğru kaldırarak krizi atlatmasını sağladı. Hemşireler tarafından damar yolu açılan kadın gözlerini açınca, 20 metre mesafede bulunan Özel Adana Hastanesine kaldırıldı. Burada Dr. Hasan Boğa tarafından anjiosu yapılarak tedavisi gerçekleştirilen kadın, 2 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hastaneden taburcu edildi.

Bu arada Yılmaz'ın fenalaşması ve görevliler tarafından müdahale edilme anı hastanedeki güvenlik kamerası tarafından görüntülendi.
Taburcu olduktan sonra ''hayatımı borçluyum'' dediği Dr. Hasan Boğa'ya, görev yaptığı hastaneye giderek teşekkür eden Yılmaz, ''Doktor beni anjio olma konusunda ikna etmeye çalıştı ancak ben kabul etmedim. Salonda, doktora bu kararımdaki ısrarımı bildirmek için beklerken göğsümün sıkıştığını, terlediğimi ve ceketim ile kaşkolumu üzerimden attığımı hatırlıyorum, ondan sonrasında adeta film koptu'' dedi.

-KALP KRİZİNDE SANİYELERİN ÖNEMİ-
Dr. Hasan Boğa, kalp krizinde saniyelerin bile hayati öneminin olduğunu belirterek, ''Ancak, nedense insanlarımız ciddi rahatsızlıklar duymadan doktora başvurmuyor'' dedi.

Bu vakada olduğu gibi hastaların çoğunlukla anjio olmak bile istemediklerini belirten Boğa, ''Oysa, anjio bir teşhis yöntemidir ve 12 dakika süren bu işlemde, hastanın damarları rahatlıkla incelenerek, tıkalı bölüm tespit edilebilmekte ve buna göre tedavi uygulanmaktadır'' diye konuştu.
Boğa, göğüs ağrısı, çabuk yorulma, nefes darlığı ve terleme şikayetleri olanların kalp hastalıkları uzmanına görünmekte geç kalmaması uyarısında bulunarak, özellikle diyabeti olan, hipertansiyonu bulunan, sigara kullanan, kolesterol yüksekliği olan, ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanların ve hareketsiz yaşam tarzı olanların ciddi risk altında olabileceğini söyledi.
Hasta İclal Yılmaz'ın en büyük şansının krizin doktorun kapısında ve tam teşekküllü hastaneye 20 metre mesafede bulunması olduğunu ifade eden Dr. Hasan Boğa, şöyle devam etti:

''Hastaya anjio konusunda ısrarlı davranmayıp, bekleme salonunda düşünmesini önermeseydim, hasta merkezden ayrılacak ve kriz sokakta ya da otobüste yaşanabilecekti. Bu durumda, hastayı kurtarma şansı da olmayabilirdi. Böyle bir olayı hiçbir hastalarımızın yaşamasını istemeyiz.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4787 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim