• BIST 9530.47
  • Altın 2472.853
  • Dolar 32.4753
  • Euro 34.7522
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 20 °C

Hastaneler şirket, vatandaş müşteri, sağlıkçılar köle!

Hastaneler şirket, vatandaş müşteri, sağlıkçılar köle!
Başta Kamu Hastane Birliklerinin kurularak hastanelerin özelleştirilmesinin yolunu açacak olan KHK’ye tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet ...

AKP Hükümetinin sağlık alanında çıkarmayı planladığı kanun hükmünde kararname (KHK) sağlık emekçilerini sokağa döktü. Başta Kamu Hastane Birliklerinin kurularak hastanelerin özelleştirilmesinin yolunu açacak olan KHK’ye tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlıkçılar tarafından yapılan açıklamalarda “BU KHK sadece bir avuç sermayedarı tatmin eden ve onlarla birlikte hazırlanmış, sağlık hizmetinde yatırım yapacak yatırımcılara uygun bir yatırımdır. Böylece AKP ile sağlık tekelleri arasındaki bu ilişki açıkça ortaya çıkmıştır” denildi.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE EYLEM

Sağlık emekçileri İstanbul’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Sık sık “Hastaneler halkındır satılamaz” ve “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” sloganları atan SES üyeleri adında SES Aksaray Şube Sekreteri Sakine Gücüyeter konuştu. Gücüyeter, AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana Sağlıkta Dönüşüm Programı çatısı altında bir çok özelleştirme yaptığı dile getirdi. Gücüyeter, sosyal hizmetlerin tasfiye edilmeye başlandığını, sosyal güvenliğin hak olmaktan çıktığını ve emekliliğe ulaşmanın artık hayal haline getirildiğine dikkat çekti. Hükümetin son olarak da mayıs ayında aldığı KHK çıkartma yetkisini kullanarak önemli yapısal değişikler yaptığı belirten Gücüyeter, “Bu yetki kullanılarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) kapatıldı.Taşra teşkilatı tasfiye edildi, SHÇEK’ye bağlı kuruluşlar il özel idarelerine devredildi ve siyasi kadrolaşmanın önü açıldı” şeklinde konuştu.

HASTALAR MÜŞTERİ ÇALIŞANLAR KÖLE

KHK ile Kamu Hastaneleri Birliklerinin (KHB) kurulmasının önünün açılacağına vurgu yapan Gücüyeter, “Geçen dönem TBMM’de sıkça tartışılan ve rafa kaldırılan Kamu Hastane Birlikleri ile ilgili yasa tasarısı değişik bir şekilde bu KHK içerisinde düzenlenmektedir. Siyasal otoritenin emrindeki genel sekreterler aracılığıyla hastane birlikleri yönetilmek isteniyor”diye konuştu.

KHK’nın dikkat çeken noktalarından birinin de, Bakanlık merkez teşkilatı ile taşra teşkilatındaki personelin sözleşmeli olarak çalışması olduğunu söyleyen Gücüyeter, “Bu da AKP’nin piyasacı devlet anlayışına uygun bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor” dedi. SES Aksaray Şube Sekreteri Sakine Gücüyeter, Hıfzısıhha Kurumunun, Halk Sağlığı Kurumuna dönüştürüleceğini ve Hıfzısıhha Kurumunun içinin boşaltılacağını belirtti. Hıfzısıhha Kurumunun yürüttüğü koruyucu sağlık hizmetinin izlenmesinin ve planlanması görevlerinin devredileceğini söyleyen Gücüyeter, “Salgınlar, aşılama, aşı depolama ve  dağıtımı devredilecek. Taşra Hıfzısıhha laboratuvarları boşa çıkarılarak, koruyucu sağlık ile ilgili taşra teşkilatı da ortadan kalkacak” dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)

Bu haber toplam 4364 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim