• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hastanelerde kimlik tespitinde yeni dönem

Hastanelerde kimlik tespitinde yeni dönem
Yenilik; bu kimlik tespitinin doğrulanmasının da yapılacak olmasıdır. Kimlik doğrulaması ise, avuç içi damar okuma gibi biyometrik yöntemlerle yapılacaktır. Acil hallerde kimlik tespiti ve kimlik doğrulaması, ...

Sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanan sigortalıların başvurduğu sağlık tesisleri, başvuran kişinin kimlik tespitini yine nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile yapacaktır.
Yenilik; bu kimlik tespitinin doğrulanmasının da yapılacak olmasıdır. Kimlik doğrulaması ise, avuç içi damar okuma gibi biyometrik yöntemlerle yapılacaktır. Acil hallerde kimlik tespiti ve kimlik doğrulaması, acil halin sona ermesinden sonra yapılacaktır.


Uygulama ne zaman başlayacak

Kimlik tespiti ve kimlik doğrulama işlemleri özel ve kamu ayrımı olmaksızın tüm sağlık tesisleri için zorunlu. Ancak, kimlik doğrulamada kullanılacak olan biyometrik sistem ve uygulamaya geçilecek sağlık tesisleri, uygulama tarihi ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar SGK tarafından belirlenecek.

Daha önce kamuoyuna yansıdığı şekliyle “avuç içi damar okuma” yöntemiyle kimlik doğrulama işleminin, herhangi bir erteleme olmaz ise, 1 Temmuz 2012 itibariyle başlaması bekleniyor.

Ancak, bu yöntemin zorunlu olarak uygulamaya başlamasında özel hastanelere öncelik verilmesi, kamu sağlık tesislerine ise belli bir süre tanınması ya da bu yükümlülükten istisna edilmeleri beklenebilir.


Tanıtma işlemini sağlık tesisleri yapacak

Kimlik doğrulamasında avuç içi damar okuma sistemine geçilmesinde maliyeti anlaşıldığı üzere sağlık tesisleri üstlenecek.
Gerçekten de sağlık giderleri SGK tarafından karşılanan kişinin sağlık tesisine müracaatı sırasında ilk biyometrik verinin SGK veri tabanına kayıt işlemi, sağlık tesisi tarafından yapılacaktır. Sağlık tesisi, ilk biyometrik verinin SGK veri tabanına kayıt işleminde hastadan beyan ve taahhüt belgesi almak zorundadır.


Özürlüler için özel düzenleme gerekiyor

SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde özel bir düzenlemeye yer verilmemiş, ama özellikle kimlik doğrulama işleminde sorunlar yaşanabilir. Özür durumuna göre el veya ayal protezi kullananlar için biyometrik tanıma nasıl yapılacak. Avuç içi damar okuma işlemi nasıl yapılacak..
Yapılamayacak ise, özürlü vatandaşlarımızın sonradan sıkıntı yaşamamaları için şimdiden özel düzenleme yapılmalı veya bu işlemden muaf tutulmalılar.


Hastaların sorumluluğu

Bütün bu kimlik tespit ve kimlik doğrulama işlemlerine rağmen SGK hastalarının dikkatli olmaları gerekiyor. Zira, sağlık giderleri SGK’ca karşılanan kişilerin kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını veya SGK’dan haksız bir menfaat temin etmesini sağlaması yasaktır.
Tespiti halinde, bu fiilleri işleyenlerden SGK’nın uğradığı zararın iki katı kanuni faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilecektir. Dahası, ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu hükümleri doğrultusunda Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır.

Mehmet Eser

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim