• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Hastanelerde 'malzeme yok' bahanesine son

Hastanelerde 'malzeme yok' bahanesine son
Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği 'stok koordinasyon ekipleri uygulama programı' sayesinde hastaneler elinde fazla bulunan malzemeyi diğerleriyle paylaşacak...

Devlet hastanelerinde yaşanan enjektör, maske, eldiven gibi malzeme eksikliği 'şifa köprüsü' ile aşılacak. Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği 'stok koordinasyon ekipleri uygulama programı' sayesinde hastaneler elinde fazla bulunan malzemeyi diğerleriyle paylaşacak. Sistem, şubat ayında faaliyete geçecek.

Sağlık Bakanlığı hastaneler arasındaki yardımseverliği pekiştirecek önemli bir uygulama başlattı. Kurumlar tarafından alınan malzemelerin zaman içinde stok fazlası kalması karşısında bu ürünlerin diğer hastanelerle paylaşılması için bir program geliştirildi. 'Stok koordinasyon ekipleri uygulama programı' adındaki sistemle, her hastane kendi envanterini çıkararak, elindeki malzemelerden ihtiyaç fazlası olanları kaydedecek. Diğer hastanelerdeki stok fazlası malzemeleri 'ortak veri tabanı'ndan takip ederek, kendisinde eksik olanı talep edebilecek. Böylece İstanbul'dan Van'a, Ankara'dan Diyarbakır'a, İzmir'den Hakkâri'ye kadar bütün hastaneler birbirlerinin ihtiyaç fazlası malzemelerini paylaşacak. Bu sayede dışarıdan gereksiz ürün alımının önüne geçilerek önemli oranda tasarruf sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı tüm il sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazıda kurumlarda bulunan stok ve ihtiyaç fazlası malzemenin ihtiyacı olan kurumlara devrini istedi. Geliştirilen 'stok koordinasyon ekipleri uygulama programı'nın 10 gün süreyle pilot uygulamasının yapılmasını isteyen Bakanlık, bu süre içinde hastaneler ve ağız diş sağlığı merkezlerindeki ihtiyaç fazlası malzemelerin yenilenmesini istedi.

Şubat ayından itibaren Türkiye genelinde uygulanacak olan programla, Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm hastaneler birbirlerinin ihtiyaç fazlası malzemelerini görecek ve ihtiyacı olan malzemeleri alabilecek. Türkiye'de daha önce hastanelerin 1 yıllık malzeme aldığına, bunun da stok fazlasına yol açtığına dikkat çeken yetkililer, "Şimdi en fazla 3 aylık stok yapılıyor. Mesela 3 ay için bir hastaneye 1000 enjektör yeterken, hastane 5 bin enjektör alıyor. 4 bini ihtiyaç fazlası görülüyor. Bu ihtiyaç fazlaları da başka hastanelere dağılıyor." bilgisini verdi. Yeni programın en önemli özelliğinin dışarıdan devamlı malzeme alma durumunu ortadan kaldırması olduğunu vurgulayan yetkililer, "Kurumlar bu sisteme girerek diğer hastanelerde fazla olan malzemeleri talep edebiliyor. Enjektörlerden ameliyat malzemelerine kadar birçok malzeme tedarik ediyor." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6535 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim