• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

"Hastanelerde nitelikli odalara ihtiyaç var"

"Hastanelerde nitelikli odalara ihtiyaç var"
Bursa Kamu Hastane Birlikleri Genel Sekreteri Opr. Dr. Yavuz Baştuğ, Bursa'nın sağlık rakamlarını açıkladı.

827 yoğun bakım olmak üzere 6 bin 258 yatak sayısıyla durumumun vahim olmadığını belirten Baştuğ, "Mevcut rakamlarla kendimizi döndürüyoruz, ama nitelikli yataklara ihtiyacımız var. Banyosu, tuvaleti olan odalara ihtiyaç duyuluyor." diye konuştu.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Yavuz Baştuğ, Almira Otel'de düzenlediği basın toplantısında kentteki kamu hastanelerine yapılan yatırımlar ile ilgili bilgi verdi. Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı 21 hastane bulunduğunu söyleyen Baştuğ, Bursa'da 12 bin 214 personel ile hizmet verdiklerini kaydetti. Baştuğ, Sağlık Bakanlığı tarafından planlanan hekim ve yardımcı personel sayısının 9 bin 168, mevcudun ise 6 bin 491 olduğunu dile getirdi. Bursa'nın insan kaynağı olarak yüzde 71 oranında çalıştığını belirten Baştuğ, Türkiye genelinde yaşanan bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Bursa'da kamu, özel ve üniversite hastaneleri toplamında 6 bin 451 hasta yatağı planlandığını bildiren Baştuğ, "Mevcut olan ise 6 bin 258. Kamu hastanelerinde planlanan yatak sayısı 4 bin 580, mevcut 4 bin 399. Bizim nitelikli yatak sistemine ihtiyacımız var. Bir ve iki kişilik, banyoların bulunduğu odalar hedefliyoruz. Yoğun bakım yatak sayımız kamu, özel ve üniversitede birinci basamakta 199, ikinci basamakta 289, üçüncü basamakta 339. Toplam sayımız 827. Göreve geldiğimizden beri kamu hastanelerinde 388 olan yoğun bakım yatak sayısı 452'ye ulaştı. Yüzde 16,5 gibi bir artış sağladık. Bursa geneli tüm hastanelerde planlanan yeni doğan yağın bakım yatağı 195 iken mevcut 255. Çocuk yoğun bakım planlanan 39 iken mevcut 51. Erişkin yoğun bakımında eksiğimiz var. Gerekli olan 577 iken mevcut 521. Biz sorunları önlemek için yoğun bakım işletim senaryoları çıkarttı. Bu sayede mevcut yatak sayısıyla hizmetin yeterli olabildiğini gördük." ifadelerini kullandı.

Cihaz parkurlarının yeni yatırımlarla güçlendirildiğini ifade eden Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Yavuz Baştuğ, yeni dönemde de alımların devam edeceğini dile getirdi. 2012 bütçesinin 604 milyon lira olduğunu 2013'te 647 milyon liraya çıkartıldığını anlatan Baştuğ, Mayıs ayı sonu itibariyle kamu hastanelerinin 41,9 milyon TL borcu bulunduğunu ve borçluluk süresinin 60 güne düştüğünün altını çizdi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Baştuğ, Bursa Tabip Odası'nın yoğun bakım yatak sayısı ile ilgili eleştirilerini değerlendirdi. Baştuğ, Bursa'nın 4 ilin merkezi olduğunu hatırlattı. Sağlık kompleksini yeri konusunda yaşanan sıkıntıların kendisi ile ilgili olmadığını söyleyen Op. Dr. Yavuz Baştuğ, "Bizim için A yeri B yeni önemli değil ama benim böyle bir alana ihtiyacım var. Bursa'nın yeni hastanelere ihtiyacı var." diye konuştu.

Baştuğ, Bursa'da hastanelerde yapılan depreme dayanıklılık incelemeleri ve yangın önlemleri konusunda da şunları kaydetti: "Depreme dayanıklılık ve yangın bakanlığında gündeminde. Bunlar öne alınıyor. Mevcut binalarımızın bununla ilgili tüm ekipmanları hazırlanıyor. Hastanelerin bir kısmının yangın projeleri çizildi. Bir kısmı çiziliyor. 'Eskiyi mi tadilat yapalım? Yeniyi mi yapalım?' ayrımını yapmak lazım. Ama biz eskilerde de hala devam edecekmişiz gibi depreme karşı dayanıklılık ve yangın ile ilgili sıkıntıları çözme çalışmalarına devam ediyoruz. Fakat Bakanlık derse ki 'Biz yeni bina planlıyoruz. Sizin bu binanın eksiğini ikinci plana atıyoruz' o bakanlığın kararı. Ama hastanelerimizin hizmet sunumunda binalarımızın sıkıntısı var. Bursa'nın hak ettiği binalar değil. Daha iyi binalarda hizmet almak zorunda."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2223 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim