• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Hastanelere değerinin altında fiyat

Hastanelere değerinin altında fiyat
‘Yabancı fonlar hastanelerimizi ucuza kapatmaya çalışıyor’

Türkiye’nin en büyük hastane zincirlerinden Medicana Hastaneler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, Türkiye’deki hastanelere ilgi gösteren yabancı fonları fırsatçılık yaparak hastaneleri ucuza satın almakla suçladı. 

Hastanelerin değerinin altında fiyatla yabancılara satıldığını belirten Bozkurt, “Krizi fırsata çevirmek isteyen fonlar, hastaneleri değerinin altında fiyatlara almaya çalışıyor. Biz bu nedenle ortaklık için krizin geçmesini bekleyeceğiz” dedi.
Geçtiğimiz yıl Körfez sermayeli bir fonla yüzde 30 ortaklık yapmak üzereyken fonun kriz nedeniyle battığını ifade eden Bozkurt, bir çok kez son anda ortaklıktan döndüklerini ifade etti. “Büyümemize destek olacak, yoldaşlık yapacak bir ortak istiyoruz” diyen Bozkurt, hastaneciliğin kendisi için bir sevda olduğunun altını çizdi. 2011 yılında 70 milyon dolarlık bir yatırımla Konya’da açacakları hastanenin ardından yurtdışına yöneleceklerini belirten Bozkurt, söz konusu yatırımla sektördeki büyüklüklerinin 250 milyon doları bulacağını belirtti. Balkan ülkeleri, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine hastane açma projelerinden bahseden Bozkurt şöyle devam etti:

20 ülkede görüşmeler sürüyor
“ 2008 yılında çıkarılan yasayla Türkiye’de hastane açmamız imkânsızlaştı. O nedenle yurtdışı yatırımlara yöneldik. Şu an 20 ülkeyle görüşüyoruz. ‘Beraber hastane kuralım, siz işletin’ ya da ‘isminizi kullanalım’ diyorlar. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Romanya, Arnavutluk, Makedonya’ya hastane açma projemiz var.”
Dünyanın hiçbir yerinde sağlık hizmetinin devlet tarafından bedava verilmediğini ifade eden Bozkurt, böyle yapıldığında ‘olmayan’ hastaların türeyeceğini, ilaç israfının önüne geçilemeyeceğini söyledi. Bozkurt, hastanın sağlıkta mutlaka katkı payı vermesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Türkiye’de sağlık hizmeti zaten çok ucuz. SGK’nın hastadan katkı payı alması normal. Bedava hizmet verdiğiniz zaman ‘olmayan’ hasta çıkıyor. Vatandaş hastaneye gitmeye ve ilaç kullanmaya şartlandırıyor kendini. İnsanlar doktora gitme ihtiyacı hissediyor. Sonra alınan ilaçlar kullanılmıyor ve çöpe gidiyor. Katkı payı bu israfı önleyen bir durum. Özel hastaneler de fark ücreti konusunda serbest bırakılsın. Böylece hem devletin gideri azalır hem de özel sektörün ayakta kalmayı başarır. ”

Sınıflama yerine bilim yapılsın

Büyük tartışmalara neden olan hastanelerin sınıflandırma uygulamasına karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Bozkurt, “Sınıflandırma otelcilik hizmetinde olur. Oteller verdiği hizmete göre sınıflara ayrılır. Ama doktorun, hastanenin sınıflandırılması doğru değil. Sınıflama algısının olumsuz sonuçları olacaktır. Bunun yerine hastanenin kaç tane bilimsel çalışma yaptığına bakılsın. Bu durum hastaneleri bilimsel çalışmalara yöneltir” dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2419 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim