• BIST 9693.46
  • Altın 2513.441
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7723
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Hastanelerin gözü Amerika'da

Hastanelerin gözü Amerika'da
Türkiye'deki özel hastaneler, tedavi pahalı olduğundan sağlık hizmeti almak için yurtdışına çıkan 2,7 milyon Amerikalıya gözünü dikti.

Amerikan sigorta şirketleri de, 50 milyon sigortasız Amerikalı da daha ucuza mal olduğu için yurtdışında tedaviyi tercih ediyor. Deloitte'nin araştırmasına göre 2007 yılında 750 binden fazla Amerikalı, daha ucuza tedavi hizmeti almak için ülke dışına çıktı. 2010 yılında bu rakamın 2,7 milyon kişi olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Sağlık amaçlı yurtdışına çıkacakların sayısının 2017'de 20 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'deki özel sağlık kurumları da Amerikan sağlık turizmi pazarından pay almak için harekete geçti. Chicago ve Los Angeles'ta bir dizi tanıtım yapan Türk özel hastane temsilcileri, 2010'da tedavi amaçlı yurtdışına çıkacak Amerikalıların yüzde 4'üne talip. Merkezi Amerika'da bulunan Joint Comission International (JCI) adlı kuruluş, Türkiye'de 32 hastane ve sağlık kurumuna sertifika verdi. Bu rakam, Türkiye'yi Amerika'dan sonra dünyada en fazla JCI akreditasyonlu sağlık kuruluşuna sahip ülke konumuna yükseltti. Ayrıca THY'nin Amerikalı hasta ve iki refakatçisine yüzde 25 indirim ve fazla bagaj imkanı vermesi, Türk hastanelerini rakipleri karşısında avantajlı hale getirdi.

Amerika dışında İngiltere'de de çok ciddi sağlık sorunları mevcut. İngiltere'nin SSK'sı olarak bilinen NHS, hastalara 1,5 yıl sonrasına gün veriyor. Bir diş tedavisinin masrafı İngiltere'de 2 bin 500 sterlini bulurken Türkiye'de 700 Euro'yu geçmiyor. Estetik ameliyatı da Türkiye'de, Avrupa'dan yüzde 80 daha ucuz. Kalpte by-pass ameliyatı ABD'de 130 bin dolardan başlıyor. Türkiye'de ise kalp ameliyatı 10 bin dolara yapılıyor. Aynı şekilde kemik iliği nakli Amerika'da 1 milyon dolar, Türkiye'de 300 bin TL. Amerika'daki sigortasızların yanında işverenler de büyük potansiyel oluşturuyor. Çalışanların sigorta bedeli çok yüksek olduğu için işveren bunu kısmak için çare arıyor. Tedavi masraflarını ve uçak biletlerini karşılayarak çalışanlarını yurtdışına gönderiyor.

13 HASTANE ABD'DE TANITIM YAPTI

Dünyanın en zengin ülkelerinden Amerika'nın başı son yıllarda artan sağlık sorunlarıyla dertte. Ülkede yaşayan 50 milyona yakın insanın hiçbir sağlık güvencesi bulunmuyor. Ayrıca 120 milyon Amerikalının da diş sigortası yok. Devlet desteği olmayan bu kişiler, sağlık giderini kendi bütçesinden karşılıyor. Ancak Amerika'da sağlık hizmetleri çok pahalı. Bu yüzden sigortasız hastalar, tedavi için yurtdışına çıkıyor. Bir Amerikalı için çevre ülkelerde veya Uzakdoğu'da daha uygun fiyata tedavi olmak daha akıllıca.

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Amerikalıları Türkiye'ye çekmek için Türk-Amerikan Doktorları Derneği ile ortak çalışma başlattıklarını söyledi. Emin Çakmak, "2010 yılında hedefimiz Amerika'dan 100 bin medikal turist çekmek. Bunun için tanıtım programları düzenliyoruz ve Amerika'da yapılan konferanslara katılıyoruz." dedi. Çakmak, ekonomik kriz nedeniyle Amerika'daki sigorta şirketlerinin hizmet vermekle yükümlü olduğu 250 milyon kişiyi tedavi için yurtdışına göndermeyi planladığını, bunun da medikal turizm yapan firmalara fırsat doğuracağını dile getirdi.

Sağlık turizmine yönelen ve hedef pazar olarak nüfusunun önemli bir kısmı sigortasız olan Amerika'ya yönelen A grubu 13 hastane, Los Angeles'ta düzenlenen 2. Dünya Medikal Turizm Kongresi'ne katılarak tanıtım yaptı. Sektör temsilcileri, geçtiğimiz aylarda THY'nin desteğiyle Chicago'da bir konferans düzenledi. Amerika'daki sigortasız insanların tedavi için yeni bir destinasyon arayışına girdiğine dikkat çeken Emin Çakmak, "Sektör olarak bu potansiyeli değerlendirmek için çalışmalara hız verdik. 200'e yakın medikal turizm seyahat acentesini Türkiye'ye getirerek sağlık kurumlarını dolaştırdık." dedi.

Yurtdışından hasta getirme konusunda uzman olan Sağlık Turizm Aracılık ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü Levent Baş da Türkiye'ye yılda 50 bin civarında medikal turist geldiğine, bu sayıyı her yıl üçe katlamanın mümkün olduğuna dikkat çekti. Baş'ın verdiği bilgilere göre son yıllarda medikal turizm hızlı bir ivme kazandı.

Medicana International İşletme Direktör Yardımcısı Banu Başaran ise ilk başta hastane yönetimlerinin yurtdışından hasta getirmeye mesafeli yaklaştığını söyledi. Başaran, "Ama sonradan herkes gördü ki, bu iş çok büyük bir pazar. Bu pazara ulaşmak çok ciddi kazançlar sağlayacak. Bugün Avrupa ve Amerika'da çok basit bir ameliyatın bekleme süresi 5 ile 8 ay arasında değişirken Türkiye'de planlanan bir ameliyatın ve tıbbi problemin ertesi gününe organize edilmesi çok büyük bir avantaj sağlıyor." dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3225 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim