• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

'Hata yapan hakimler'e tazminat cezası geliyor

'Hata yapan hakimler'e tazminat cezası geliyor
Kamuoyunda ‘yeni yargı paketi’ olarak bilinen ve Meclis Genel Kurulu’ndan geçen yasa cinsel suçlara verilen cezaların artırılmasından Yargıtay’ın yapısında değişikliğe kadar birçok önemli düzenlemeyi içeriyor

ÖNDER YILMAZ Ankara

TBMM Genel Kurulu'nda, Yargıtay'ın yapısı ile cinsel suçların cezalarına ilişkin Radikal düzenlemeler içeren Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, zorlu görüşmelerin ardından kabul edilerek yasalaştı.

Yasa şu düzenlemeleri içeriyor:

* Bölge idare mahkemeleri 3 ay içinde yeniden düzenlenecek. Danıştay daire başkanı ve üyeleri, isterlerse bölge idare mahkemesine atanabilecek.

* İdari yargıda ivedi yargılama usulü getirilecek. ÇED, acele kamulaştırma, özelleştirme, turizmi teşvik kararları, Kentsel dönüşümden kaynaklanan uyuşmazlıklar ivedi yargılama kapsamında olacak.

* Yargıtay 38 daireden oluşacak. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nu oluşturan daire başkanları ve üye sayısı 8'den 12'ye çıkarılacak.

Hakimi etkilemek suç değil

* Yargı görevi yapanı, bilirkişi veya tanığı etkileme fiili, yürütülen soruşturmada suç olmayacak. 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngören bu eylemin teşebbüsü iltimas derecesini geçmezse 6 aydan 2 yıla kadar ceza verilecek. Yargıyı etkileme tartışması Adalet Bakanı bekir bozdağ'ın İzmir'deki bir davada yaptığı telefon görüşmesiyle gündeme gelmişti.

* Hakimler ve savcıların verdikleri kararlar veya yaptıkları işlemler nedeniyle ancak devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Devlet, ödediği tazminatı, görevini kötüye kullanan kamu görevlilerine bir yıl içinde rücu edecek.

* Ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum bakımından ağır ve somut bir tehlike oluşturmayan mahkumların cezaları ertelenebilecek.

İstismarcılara müebbet

* Cinsel suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek. Böylece Kars'ta bir süre önce ölümle sonuçlanan küçük Mert Aydın olayında ağırlaştırılmış müebbet cezası uygulanacak.

* Cinsel suçlarda mağdurun şikayeti üzerine, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.

* Cinsel istismarın, çocuklara karşı cebir veya tehditle ya da silah kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi halinde de cezalar yarı oranında fazlalaştırılacak. Cinsel istismar için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması halinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanacak.

Bağımlı suçlular tedavi edilecek

* Çocuğa cinsel saldırı veya uyuşturucu bağımlılığı suçlarından dolayı hapis cezasına mahkum olanlar hakkında, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde, "tıbbi tedaviye tabi tutulmak", "tedavi amaçlı programlara katılmak", "suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanmak", gibi tedavi ve yaptırımlara karar verilebilecek. Bu tedbirler, çocuk failler hakkında uygulanmayacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim