• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Hayali muayene, 'avuç içi damarı okuma' ile engellendi

Hayali muayene, 'avuç içi damarı okuma' ile engellendi
Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık karnesinin ardından vatandaşlık numarasıyla da 'hayali muayenelerin' önüne geçemeyince yeni bir güvenlik sistemini hayata geçirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık karnesinin ardından vatandaşlık numarasıyla da 'hayali muayenelerin' önüne geçemeyince yeni bir güvenlik sistemini hayata geçirdi. Hastalar, TC kimlik numarasının yanında 'avuç içi damar okuma' sistemiyle tedavi olmaya başladı. Biri özel biri üniversite olmak üzere iki hastanede pilot olarak uygulanan sistemde, sigortalılar kimliklerini avuç içlerini okutarak kanıtlıyor. Şu ana kadar 13 bin hasta bu sistemle şifrelenerek SGK havuzuna kaydedildi. Kaydedilen 13 bin hastanın sigortası üzerinden başka hiç kimse muayene olamadı, ilaç alamadı.

Sağlık harcamalarının 35 milyar lirayı aşması SGK'yı usulsüzlüklere karşı mücadeleye yönlendirdi. Başka bir sigortalının TC kimlik numarasıyla hastane hastane dolaşıp tedavi olan ve ilaç yazdıranlara karşı avuç içi damar yapısı üzerinden şifreleme devreye girdi. Bilim kurgu filmlerindekine benzer sistemle, her hastanın doğumdan itibaren sadece kendisine has damar izi bilgileri TC kimlik numarasıyla eşleştiriliyor. Vatandaş avuç içini makineye koyduğunda ekranda avuç içi resmi ve o kişinin damar yolundan gelen bilgileri okuyan bir programdan çeşitli rakamlar ortaya çıkıyor. Program saniyelik analiz sonrasında o kişiyle ilgili bütün bu bilgileri toplayarak hem rakamlardan hem de harflerden oluşan şifreyi SGK havuzuna kaydediyor. Sistem için artık vatandaş "765ZM0002" şeklindeki bir şifre oluyor.

CANLI ELİNİ OKUTMADAN MUAYENE YOK


Sistem, örneğin Hakan Fert isminde bir kişi için damar yapısı ve damar içi kan yapısına göre oluşturulan bir algoritma oluşturuyor. Sayılar ve harflerden meydana gelen bu şifre Hakan Fert isimli hastanın muayene olabilmesi için canlı olan sağ elini mutlaka okutması anlamına geliyor. Hasta Ankara'daki hastaneye de gitse, Hakkari'deki hastaneye de gitse sağ elini okutması ve sistemin tanıması gerekiyor.

ÇOCUK VE ACİL HASTALAR MUAF

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Kardiyoloji Servisi ile Türkiye Diyanet Vakfı Özel 29 Mayıs Hastanesi'nde pilot olarak uygulanan sisteme hastalar alıştı. Biyolojik şifre verilen hasta sayısı ise 13 bin kişiye ulaştı. Bu kişilerin yerine başkalarının tedavi olabilmesi ise imkansız hale geldi.

Bir kişi hastaneye gittiğinde doktordan muayene sırası alabilmek için sağ elini okutmak zorunda. Okuttuğu elini sistem tanımıyorsa ve kimlik numarasıyla eşleşmiyorsa provizyon alınamıyor. Böylece başkasının sigortasıyla muayene olabilmek tarihe karışıyor. Ancak çocuk ve acil hastalara tedavi için avuç içi okutma şartı koşulmuyor.

HASTANE, ECZANE VE OPTİSYENLERE YAYGINLAŞACAK

SGK'nın yakından izlediği pilot uygulamanın sonuçları sistemin sıkı takip yaptığını ortaya koydu. Kurum, 2012'den itibaren önce özel ve üniversite hastanelerine, arkasından eczane ve optisyenlere avuç içi damar okuma cihazlarını koyacak. Böylelikle 50 milyondan fazla sigortalı sistemde şifrelenerek yerini alacak.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4525 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim