• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Hayvanlardan bulaşan hastalıklardan nasıl kurtuluruz

Hayvanlardan bulaşan hastalıklardan nasıl kurtuluruz
Kula Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aybüke Aslı Ayyıldız, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar konusunda bilgi vererek, "Ahırlarda yıkanması kolaysa su geçirmeyen tulumlar ve lastik çizmeler giyilmelidir." dedi.

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık vakaları da artmaya başladı. Kula Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aybüke Aslı Ayyıldız, hayvanlardan bulaşan hastalıklardan korunma yollarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yaz aylarında bir çok kişiye bulaşarak ölümcül sonuçlara neden olabilecek hastalıklar konusunda uyarılarda bulunan Ayyıldız," Hayvanlardan insanlara pek çok hastalık bulaşabilmektedir. Bu hastalıklar özellikle gelir elde etma amaçlı hayvan bakıp besleyen çiftlik hayvancılığı ile uğraşan kişileri tehdit etmektedir. Oysa basit tedbirler alarak bu hastalıklardan büyük ölçüde korunmak mümkündür. En başta yapılması gereken, bir veteriner hekime danışarak hayvanlarda parazitler mücadeledir. Böylece hem hayvanlarda hem de hayvanlarla uğraşan kişilere bit, pire , uyuz paraziti ve barsak solucanı gibi zararlarının bulaşmasının önüne geçilmiş olunur. Aynı zamanda hayvandan alınan verim artar. Bu mücadele veteriner hekimlerin danışmanlığında rutin olarak yapılmalıdır. Hayvancılıkla uğraşan insanlar için alınması gereken hijyen tedbirler olmazsa olmazlardandır. Ahırlarda yıkanması kolaysa su geçirmeyen tulumlar ve lastik çizmeler giyilmelidir. Ahırdan çıkınca bu kıyafetler fırça ve deterjan yardımıyla temizlenmelidir. Ahırların temizliğinin düzenli olarak yapılması havalandırmanın ve aydınlanmanın yeterliliğinin sağlanması alınması gereken basit fakat etkili önlemlerdir. Sağım el ile yapılıyorsa sağım öncesi ve sonrası eller dezenfektanla yıkanmalıdır. Çiğ süt ile temastan kesinlikle kaçınılmalıdır. Eğer sağım makine ile yapılıyorsa sağım makinesinin temizliği ve bakımı kullanma talimatına uygun olarak yapılmalıdır. Ahır ve kümeslerin rutin temizliği dışında uygun temizleyicilerle temizliği detaylı yapılmalı, bir uzman görüşü alınarak gerektiği durumlarda kireç ile boyanmalıdır. Böylece hayvan dışkılarıyla etrafa dağılan mikropların çoğalması hem hayvanlarda hem insanlarda hastalıklara yol açması engellenmiş olur. Ahır ve kümeslerde bulunan yemlik ve suluk gibi malzemelerin temizliğinde ayrıca özen gösterilmelidir. Bu gibi işlerle uğraşırken kişinin kullanması zorunlu olan eldiven, maske, iş gözlüğü, şapka ve ya bone tek kullanımlık olmalıdır. Böylece kişi üzerine sıçrayabilecek hayvan salyası, dışkısı idrarından ve bunlardan geçebilecek hastalıklardan korunmuş olur." dedi.

KENE ISIRMALARINA DİKKAT

Kenelerden bulaşan ölümcül Kırım Kongo kanamalı ateşi hakkında da konuşan Ayyıldız, "Bahar ve yaz aylarının gelişi ile birlikte diğer dikkat edilmesi gereken husus da kenelerin neden olabileceği Kırım-Kongo kanamalı ateşidir. Aslında pek çok kene türü bu hastalığa neden olmaz. Fakat bunun vatandaşlarca ayırt edilebilmesi neredeyse imkansızdır. Bu yüzden, çalı, çırpı, su kenarı ve ya gür otların bulunduğu alanlara gidildiğinde dönüşte vücut mutlaka kene yönünden kontrol edilmeli, kene görülmesi hakkında kene hakkında bilgili bir sağlık personeli tarafından kenenin çıkartılması için yardım alınmalıdır. Kişinin keneyi çıkarmak için bulunacağı müdahale kenenin kopmasına, kusmasına, emmiş olduğu kanın içindeki virüslerin kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girmesi ile kişinin Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığına yakalanması neden olabilmektedir. Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı ısırılma veya kene ile temas sonucu genellikle 1-3 gün sonra(nadiren 10 güne kadar) ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık başlar. Bazı kişilerde bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi şikayetlerle devam eder.İlk günlerde yüzde göğüste kızarmalar, gözlerde kanamalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir. Kenelerde paraziter mücadele ve kişisel önlemlerle korunmak mümkündür." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3056 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim