• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Hazine'ye sağlıktan 3,5 milyar lira gelir

Hazine'ye sağlıktan 3,5 milyar lira gelir
Vatandaşın cebinden Hazine’ye para akmaya devam ediyor. Muayene katılım payı ve reçete parası devletin kasasına 3,5 milyar lira getirdi.

Türk-Sağlık Sen’in raporuna göre, hastalardan alınan muayene katılım payı ve reçete parası devletin kasasına 3,5 milyar lira olarak yansıdı. Sağlık harcamaları ilaçla birlikte 35 milyar liraya dayanırken, yeni yılla birlikte hastaların tedavi için cebinden çıkan para da arttı.

Daha önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerde verilen muayene katılım ücretleri aile hekimlerine de ödenmeye başlandı. Reçete parası 2 liradan 3 liraya çıkarılarak, 3 kutu ilaçtan sonraki her ilaç için 1 lira daha hastadan tahsil ediliyor. Vatandaşın en çok şikayet ettiği konu ise daha önce alınmayan aile hekimleri muayenelerine getirilen 3 lira reçete parası.

MUAYENE SAYISI 350 MİLYONU BULACAK

Hastanın doktora gittiği andan itibaren ödediği ücretler üzerine rapor hazırlayan Türk Sağlık-Sen, hastanelerdekimuayene sayısı ve hekimlerin yazdığı reçete arttıkça hastaların cebinden çıkan paranın da yükseldiğine işaret ediyor. Rapora göre, Türkiye’de geçen yıl 294 milyon muayene yapılırken, bu yıl bu sayı 350milyonu aşacak. Bunların yüzde 40’a yakın kısmı acil olduğu için buralarda vatandaşlar katılım payı ödemiyor. Ancak eğitim araştırma ve üniversite hastanelerinde 5 lira, özel hastanelerde 12 liramuayene ücreti ödeniyor. Bir de tedavinin sonunda reçete yazılırsa hastalar 3 lira daha ödüyor. 3 kutudan sonraki her bir ilaç için hastanın cüzdanından 1 lira daha çıkıyor. Yapılan hesaplamalar sonucu hastalar 2,8milyar liramuayene katılım ücreti, 618 milyon lira da reçete parası ödüyor.

Paralı döneme geçiş oldu

Aile hekimliğinde yazılan her reçeteden 3 lira alınması ile birlikte birinci basamak sağlık hizmetlerinde de paralı bir döneme geçildiğine dikkat çekildi.

‘Hastadan para almak sosyal devlete ters’

Sağlık hizmetlerinden katılım payı, reçete bedeli gibi tahsilatların yapılmasının sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmadığını söyleyen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Katkı payları alınmasıyla birlikte hastanelerde muayenelerin paralı olduğu döneme girmiştik. Aile hekimliğinde reçete parası alınmasıyla artık birinci basamak sağlık hizmetleri de paralı olmuş oldu” dedi. Kahveci, hükümetin muayenelerden katılım payı alınması gibi uygulamalara son vermesi gerektiğini ifade ederek, sağlıkta yeni tahsilat kapılarının açılmak istenmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Hasan Bozkurt

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2791 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim