• BIST 9664.29
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Hedef şeker hastalığını yenmek

Hedef şeker hastalığını yenmek
Türk Alman Sağlık Vakfı'nın girişimleriyle Max-Planck Enstitüsü, Giessen-Marburg Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bursa Üniversiteleri'nden bilim adamları şeker hastalığını yenmek için çalışma başlattılar.

Türk Alman Sağlık Vakfı'nın girişimleriyle biraya gelen Max-Planck Enstitüsü, Giessen-Marburg Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bursa Üniversiteleri'nden Türk ve Alman bilim adamları şeker hastalığını yenmek için çalışma başlattılar. Çalışma grubunun hedefi, şeker hastalığına karşı bulanacak yöntem ve aşılarla diyabetik hastalarını sevindirmek.

Almanya'da Giessen Türk Alman Sağlık Vakfı, Max-Planck Enstitüsü işbirliğiyle Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Jörg-Uwe Hahn'ın himayesinde tıp bilim dalında önemli bir çalışma başlattı. Başkanlığını Dr. Yaşar Bilgin'in yaptığı Türk Alman Sağlık Vakfı, Almanyla'dan Giessen-Marburg Üniversitesi ile Türkiye'den İstanbul Üniversitesi ve Bursa Üniversiteleri'nden bilim adamlarını biraya getirip şeker hastalığını yenmek için çalışma grubu oluşturdu. Giessen'de biraya gelen aralarında profesör, doktor ve araştırmacı bilim adamları hedef olarak şeker hastalığına karşı bulanacak yöntem ve aşılarla diyabetik hastalarını sevindirmek. İlk çalışmalardan başarılı bir sonuçlar elde edilmesi yönünde veriler alındığı kaydedildi.

TÜRKİYE KARLI ÇIKAR

Çalışma grubunun ilk toplantısında konukları selamlayan Dr. Yaşar Bilgin "Hasta insanın derisinden veya vücudun başka bir bölgesinden alınacak kök hücre ile hedefe ulaşmak isteniliyor. eğer ilk verilerdeki başarılar devamlı ve üst düzeyde başarı sağlarsa, artık hergün insülin iğnesi vurulması olmayacak. Daha önce başka kişilerden alınan kök hücreler hastanın vücuduna uygulanıyordu. Vücut bunu en fazla bir yıl sonra reddediyordu. Şeker hastası kişininkendi vücudundan alınmasıyla bu uyumun uzun süreli olması için Türkiye ve Almanya'da araştırmalara başlanıldı" diyerek bu çalışmadan çok sayıda diyabetik hastasının bulunduğu Türkiye'nin çok kazançlı olacağını söyledi.

BAKAN, KATKI SAĞLAMAKTAN MEMNUN

Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Jörg-Uwe Hahn'da konuşmasında "Hastalığın yenilmesi için yapacağınız çalışmalara yapacağım her katkı beni çok mutlu edecektir" diyerek çalışma grubunun başarılı olacağından emin olduğunu söyledi. Giessen Justus Liebig Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eva Burwitz-Melzer ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Yunus Söylet ve Giessen Üniversite Poliklinik şefi Prof. Dr. Bretzel'in de hazır bulunduğu toplantıda ayrıca Giessen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Thomas Linn sunumnda diyabetik konusunda bilgi verip "Türk meslektaşlarımızla birlikte iyi bir çalışmalar yapacağımızdan eminim" dedi. Ayrıca toplantıda Prof. S. Leonhard, Prof. Dr. S. Arnuld, Prof. Dr. P. Czermak, Manju P. Chandrasekar, Chunguang Chen PhD, Marburg Philipps Ünivesitesi'nden Prof. Dr. H. C. Lilling, Max-Planck Enstitüsü'nden Dr. Felix Engel'de birer konuşma yaptılar.

TÜRKİYE'DEN GELDİLER

Alman meslektaşlarıyla çalışma grubu oluşturan İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstütüsü Müdürü Prof. Dr. Uğur Özbek'te İstanbul üniversitesi hakkında bilgeler verip çalışmalara katıldıkldıkları için memnun olduğunu söyledi. Çalışma grubunu oluşturan Doç. Dr. Ali Osman Gürol, Feyza Tuncer, Mehveş Poda ile Bursa Diyabetik Kliniği'inden Dr. Özen Gül'de sunumlarında çalışmalara katkı sağlamak için hazır olduklarını belirttiler.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5641 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim