• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Hekim başına 60 bin metabolizma hastası düşüyor

Hekim başına 60 bin metabolizma hastası düşüyor
Diyabet, yüksek tansiyon ve obezite olmak üzere tiroit, kemik erimesi ve birçok hormonal rahatsızlıkla mücadele eden ortalama 30 milyon hasta var.

Zaman'dan Çağlar Avcı'nın haberi: Diyabet, yüksek tansiyon ve obezite olmak üzere tiroit, kemik erimesi ve birçok hormonal rahatsızlıkla mücadele eden ortalama 30 milyon hasta var.

Fakat endokrinoloji ve metobolizma hastasıyla ilgilenen hekim sayısı sadece 480. Uzman sayısındaki yetersizlik, tanı ve tedavileri de olumsuz etkiliyor. Hekimlerin bu alanı seçmesinin önündeki en büyük engelse endokrinolog olabilmek için 6 yıl mecburi hizmet yapma koşulu. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sadi Gündoğdu, sayının yeterli olması için en az 2 bine çıkması gerektiğini ifade ediyor. Derneğin Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı ise sayının az olmasına rağmen ilgili ilgisiz her hastanın endokrinoloji bölümlerine kolay bir şekilde gelmesinin de ayrı bir sıkıntı olduğuna dikkat çekiyor.

Endokrinoloji alanında hekim sayısının az olmasına karşın hasta sayısı da her geçen gün artıyor. Türkiye’de şeker hastalığının ve gizli şekerin artmasına rağmen sadece şeker hastalığıyla ilgili farkındalık oranı ise yüzde 38’lerde kalıyor. Ayrıca Türkiye’deki her üç kişiden birinin tiroitle ilgili sorunu mevcut. Derneğin yaptığı Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları’na (TURDEP 2) göre, Türkiye’de 1998-2010 yılları arasında diyabet sıklığı yüzde 7,2’den yüzde 13,7’ye çıktı. Diyabete zemin hazırlayan prediyabet (gizli şeker) sıklığı ise yüzde 7’den yüzde 30’a yükseldi.

Metabolizmayı korumak için iyotlu tuz kullanmayın!

Antalya’da düzenlenen 35. Ulusal Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Kongresi’ne katılan endokrinologlar, önemli uyarılarda bulunuyor. İyotlu tuz kullanımıyla ilgili sıkıntı yaşandığını aktaran uzmanlar, özellikle tiroit hastalarının, eğer başka bir sorun yoksa mutlaka iyotlu tuz kullanmasını tavsiye ediyor. Türkiye’nin yüzde 90’ında D vitamini eksikliği olduğu belirtilirken, günlük alınması gereken D vitamininin 800-1200 ünite arasında olduğuna dikkat çekiliyor. D vitamininin doğal kaynağı güneşten yararlanmak için güneşin en tepede olduğu saatte kolların ve yüzün korumasız olarak 15 dakika güneşlendirilmesini, bu süreçte güneş kreminin kullanılmaması öneriliyor.
 

Bu haber toplam 2432 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim