• BIST 9524.59
  • Altın 2490.695
  • Dolar 32.5745
  • Euro 34.6794
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Hekimden imama 'akciğer timi'

Hekimden imama 'akciğer timi'
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde hummalı çalışma. Cerrahtan depo görevlisi ve imama kadar 35 kişilik ekip akciğer nakline hazırlanıyor.Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve ...

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde hummalı çalışma. Cerrahtan depo görevlisi ve imama kadar 35 kişilik ekip akciğer nakline hazırlanıyor.Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi teyakkuzda. 35 kişilik kadro, akciğer nakli için bir yıldır hazırlık yapıyor...

Başhekim Doç. Dr. Sedat Altın, akciğer naklinin zor bir operasyon olduğunu belirtti. Altın, 'nakli yapmak' değil, 'hastayı yaşatmak' önemli olduğu için büyük bir ekip kurduklarını söyledi. Altın şöyle konuştu: 'Hastanın sadece nakil olmasıyla süreç bitmiyor. Çok iyi yoğun bakım ve sonrasında bakım sürecine ihtiyaç var. Yoğun bakımda akciğerlerin en ufak bir şekilde zedelenmemiş olması gerekiyor. Öncesi, nakil süreci ve sonrasında dikkatli bir süreç şart.' Bu ihtiyaç, Yedikule'deki hazırlık çalışmasına da yansıdı. Operasyonu yapacak doktorlardan imam ve farmakoloğa, sosyal hizmet görevlisinden psikiyatriste, hasta hakları uzmanından depo memuruna, enfeksiyon hemşiresinden anestezi teknisyenine kadar çeşitli birimlerden 35 kişilik bir ekip kuruldu.

AKILLI BİNA HAZIR
Hastane bahçesinde yapılan akıllı bina da akciğer nakli için hazırlanıyor. İl Özel İdaresi'nin yaptığı binada hastalar röntgen çekimi gibi bazı tetkikleri yataklarında yaptırabilecek, hijyenik şartların sağlandığı özel odalarında tedavi olabilecek. Binanın teslim alınması ve cihazların kurulmasıyla birlikte bu yıl içinde ilk akciğer nakli gerçekleşebilecek.

ZÜRİH'TE EĞİTİM ALDILAR
Doç. Dr. Sedat Altın baştan olmak üzere Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Adnan Sayar, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Levent Dalar, İsviçre Zürih'teeğitim gördü. Ekip her perşmbe toplanıyor. Öncesi ve sonrasıyla tüm nakil süreci masaya yatırılıyor.

DİNEN HİÇBİR SAKINCASI YOK
Hastane camiinin imamı Hilmi Keleş de organ bağışı için ailelerini iknasürecinde rol oynayacak. Keleş, 'Bir organla, bir insanı kurtarabileceksek, organ bağışının ödev olduğunu anlatacağım. Dinen bağışın hiç bir sakıncası yok' dedi.

13 YILDIR 'NAKİL' NEFES
HEMŞİRE Nuran Sağlam da toplantılara giriyor. O, 13 yıl önce, 12 yaşında bir çocuğun iki akciğeriyle yaşama tutundu. Türkiye'de nakil yapacak merkez olmadığı için 27 yaşında ABD'nin yolunu tutan Sağlam, Sağlık Bakanlığı'nın yurtdışına gönderdiği ilk organ nakli hastası. Sağlam, 'Nakil sonrası Ege ve Karadeniz'i baştan başa dolaştım' dedi.

Türkan YILMAZER
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3842 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim