• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Hekime zorunlu sigorta

Hekime zorunlu sigorta
Meclis'te geçen hafta kabul edilen Tam Gün Yasası'yla hekimler için zorunlu hale getirilen mali sorumluluk sigortası,

Meclis'te geçen hafta kabul edilen Tam Gün Yasası'yla hekimler için zorunlu hale getirilen mali sorumluluk sigortası, hekime de hastaya da güvence olmaktan uzak gözüküyor. Sistemin mali yükünün kendilerine yüklenmesinden yakınan hekimler, bunun yanında uygulamanın kurumlarda hata bildirimlerinin azalması ve riskli vakaların kabul edilmemesi gibi endişe verici sonuçlar doğuracağını belirtiyor. Hasta cephesinde de uygulamaya geçişin "ispat edilemeyen hekim hataları, uzayan dava süreçleri ve alınabilen düşük tazminatlar" gibi sıkıntıları aşamayacağı beklentisi hâkim. Bu tabloda, sistemden kârlı çıkacak kesimin sigorta şirketleri olması bekleniyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın branşa göre yıllık 201-1502 TL arasında olarak açıkladığı sigorta primlerinin, hataların gerçekleşmesiyle daha yüksek oranlara çıkarılması bekleniyor. Dolayısıyla 110 bin hekimin yer alacağı sistem, sigorta sektörü için cazip bir pazar olacak.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) diğer ülke örneklerinden hareketle genel bütçeden karşılanacak kamusal bir fondan tıbbi hataların tazmin edilmesiyle sorunun aşılabileceği görüşünü taşıyor. Bir rapor hazırlayarak sigorta ve Tam Gün Yasası'na ilişkin itirazlarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletmeye hazırlanan TTB, 6 Şubat'ta da tabip odalarını toplayarak yol haritasını belirleyecek.

Amerikan modeli eleştirisi
Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Aytuğ Balcıoğlu, zorunlu sigortanın hekime mali yükünün yanında, hata bildirimlerinin güçleşeceğini söyledi. Modelin sağlık sistemi çok eleştirilen ABD'den ithal olduğunu söyleyen Balcıoğlu, "Bizim görüşümüz; tamamen kamusal sigortalama yoluna gidilerek, sigorta şirketlerine ödenecek toplam primin yarısıyla doğrudan hak kayıplarının giderilmesinin sağlanabileceği yönünde" dedi. Tıp Kurumu Genel Sekreteri Ali Rıza Üçer ise sistemde sigorta primlerinin yarısını ödeyecekleri gibi diğer yarısının da yine pay aldıkları döner sermayeden karşılanacak olmasını eleştirdi. Açıklanan sigorta primlerinin de zamanla yükseleceğine değinen Üçer, "Çokuluslu sigorta şirketleri zengin edilecek" dedi.
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) Başkanı Leyla Ezgi de sigortanın ne sisteme ne hastalara faydası olacağını ve tıbbi hatalarda yaşadıkları sorunların süreceğini söyledi. Ezgi, davaların itirazlar ve bilirkişi kararları nedeniyle uzun yıllar sürebildiğini belirtirken "Bilirkişilerin de hekim olması nedeniyle süreçte hekim kollanabiliyor" dedi.


ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI NASIL İŞLEYECEK
. Tüm uzmanlar, hekimler ve diş tabipleri sigorta kapsamında.
. Kamu ve özel sektörde primin yarısını hekim kendi ödeyecek.
. Diğer yarısı döner sermaye veya kurum bütçesinden karşılanacak.
. Sigorta yaptırmayan her kişi için 5 bin TL idari para cezası kesilecek.
. Uygulama esasları bakanlık görüşüyle Hazine tarafından belirlenecek.
. Uygulamaya kanunun yasalaşmasından 6 ay sonra geçilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5543 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim