• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Hekimler bilinçlendirilerek yoğun bakımdaki hasta sayısı azaltılacak

Hekimler bilinçlendirilerek yoğun bakımdaki hasta sayısı azaltılacak
Hastanelerin yoğun bakım servislerinde yer bulmak neredeyse imkansız. Bu servislerdeki hasta yoğunluğun önemli bir oranını ise kronik hastalar oluşturuyor.

Hastanelerin yoğun bakım servislerinde yer bulmak neredeyse imkansız. Bu servislerdeki hasta yoğunluğun önemli bir oranını ise kronik hastalar oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2010 yılında hayata geçirdiği 'Evde Sağlık Hizmetleri'ne rağmen yoğun bakımlardaki kronik hasta sayısının fazla olması sağlık çalışanlarını yeni tedbirler aramaya yöneltti. Evde bakım konusunda doktorların bilinçlendirilmesiyle yoğun bakımlardaki hasta sayısının azaltılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda düzenlenen kongrelerden biri de Bursa'da gerçekleştirildi. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği işbirliği ile düzenlenen kongre, Crowne Plaza'da yapıldı. Doktorların yoğun ilgi gösterdiği kongre, internet üzerinden canlı verildi. Kongreyi İstanbul, Bartın, Ankara, Aksaray, Kayseri, İzmir ve Antalya'daki otellerde oluşturulan odalarda doktorlar internet üzerinden canlı takip etti.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tüm dünyanın yoğun olarak kullandığı evde sağlık hizmetlerinin Türkiye'de 2010 yılından itibaren başladığını dile getirdi. 700'e yakın evde sağlık birimi bulunduğunu, ancak bunların hizmet verdiği alanın henüz çok dar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karadağ, İspanya'da 14 milyon evde sağlık hizmetlerinden yararlanan birey olduğunu, bizde ise bu rakamın 150 binler civarında olduğunu kaydetti.

KARADAĞ: YOĞUN BAKIMLARDA YER BULMAK MÜMKÜN DEĞİL

Acil servislere ve yoğun bakım ünitelerine gelen hastaların sayısının azaltılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Karadağ, şu bilgileri verdi: "Göğüs hastalıkları hekimleri burada önemli bir yer tutuyor. Biz bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Evde sağlık hizmetlerinden yeterince yararlandığımız zaman hem sağlık harcamalarımız düşmüş olacak hem acil servislere müracaat azalacak, yoğun bakım yataklarımız yeterli hale gelecek. Standartlarımıza göre ülkemizde 19 bin 800 civarında yoğun bakım olması gerekirken bizim 20 bin 900 yoğun civarında yoğun bakım yatağımız var, ama hala yetmiyor. Hala yoğun bakım yapmaya çalışıyoruz, yoğun bakımlarda yer bulmak mümkün değil."

"HASTALAR EVİNDE TEDAVİ GÖRÜNCE SAĞLIK HARCAMALARI DA DÜŞECEK"

Burada kaynağın eritilmesinin öneminin altını çizen Karadağ, şöyle devam etti: "Yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların yoğun bakım olmadan tedavi edilmeleri. Biz hem koruyucu hekimlik, hem tedavi edici hekimlik hem de rehabilitasyon alanlarında etkin olduğumuz zaman hem yoğun bakımları daha etkin kullanacağız hem sağlık harcamaları azalacağı için sağlık çalışanlarına daha fazla pay ayrılabilecek.
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü ise hekimlerin evde bakımla ilgili deneyiminin az olduğunu hatırlattı.

ÖZLÜ: HEKİMLERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Mevcut bilgiyi paylaşarak hastaların daha iyi sağlık hizmeti almasını sağlamaya çalışacaklarını dile getiren Özlü, şunları ifade etti: "Nüfusumuz yaşlanıyor, kronik hastalıklarla yaşamak zorunda olan çok sayıda insan var. Onların her zaman hastanede bulunmaları, hastanede tedavi edilmeleri mümkün değil, hem ekonomik de değil. O bakımdan bulundukları yerde sağlık ekipleri tarafından sağlık hizmeti verilmesi hem hastaneye ihtiyaçlarının ve yoğun bakım ihtiyaçlarının azalmasını amaçlıyoruz. Hem de maliyetler azalacak, ülkemiz kazanacak. Hastalarımız da daha mutlu olacak. Sağlık Bakanlığı bu konuda birçok yerde evde bakım üniteleri oluşturuyor. Ekipler hastaları tespit edip sağlık hizmeti götürüyorlar. Ama sayıca henüz olması gereken noktada değiliz. Bunun dışında da hekimlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor."

Özlü, kongrenin Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden internet üzerinden izleyebildiğini, görüşlerini dile getirebildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10121 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim