• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Hekimleri 'anayasa paketi' endişesi sardı

Hekimleri 'anayasa paketi' endişesi sardı
'Tam gün'e geri sayımda hekimleri 'anayasa paketi' endişesi sardı

‘Tam Gün Yasası' olarak bilinen ve doktorlar ile öğretim üyelerine kamuda tam gün çalışma zorunluluğu getiren düzenleme için geri sayım başladı.

İlk olarak ağustosta kamu hastanelerinde uygulanmaya başlanacak düzenlemede, hekimleri ‘anayasa paketi' endişesi sardı. Hekimler, CHP kanalıyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınan ‘Tam Gün Yasası'nın, anayasa paketinin iptal istemi görüşmelerine takılmasından korkuyor.


Referans'ın sorularını yanıtlayan Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Selçuk Atalay, mahkemenin son olarak davaya ilişkin Sağlık Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) birer temsilci çağırdığını bildirdi. Atalay, ancak toplantı tarihinin belli olmadığını söylerken "Davanın temmuzda görüşülmesini istiyoruz, aksi halde ağustostan itibaren mağduriyetler yaşanacak" dedi.

Düzenlemenin öncelikle ağustosta kamu hastanelerinde çalışan hekimleri ilgilendirdiğini ifade eden Atalay, üniversite hastanelerinde çalışan hekimler için tam gün çalışma zorunluluğunun ise kamu hastanelerinden 6 ay sonra uygulanmaya başlanacağını belirtti. Atalay, bu nedenle mahkemenin davayı temmuzda görüşmemesi halinde çok geç kalınmış olacağını ve hekimlerin çeşitli hak kayıpları yaşayacağını söyledi. Atalay ayrıca, bu süreçte hekimlere yardımcı olunmasına yönelik hukuki başvurular için kılavuzlar hazırladıklarını da bildirdi. Hekimler, tam gün uygulamasının özellikle muayene ve işyeri hekimleri üzerinde mağduriyetler yaratacağı görüşünde. Bu nedenle önümüzdeki dönem çok sayıda hekimin iptal edilmemesi halinde uygulamayı yargıya taşıması olası gözüküyor.

Eksik dilekçe süreci uzattı
CHP, Tam Gün Yasası olarak bilinen ‘5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 11 maddesini iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Mahkeme, 9 Nisan'da dosyayı görüşmüş ancak dava dilekçesindeki bazı eksikliklerin giderilmesi için iadesine ve bunun için 15 günlük süre verilmesine karar vermişti. Mahkemeye taşınan hükümler arasında; serbest çalışma hakkının sınırlandırılması, çalışma saatleri, döner sermaye uygulamasındaki değişiklikler, radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin uzatılması, mesleki sigortanın zorunlu tutulması gibi konular yer alıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4553 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim