• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Hekimlik teknik bir mesleğe dönüştü

Hekimlik teknik bir mesleğe dönüştü
Hekimliğin çağımızda teknik bir mesleğe dönüştüğünü ifade eden Prof. Dr. Nilgün Toker, bu durum karşısında hasta-doktor arasındaki güven ilişkisinin zedelenmekte olduğuna ve beraberinde de stresi getirdiğine değindi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından onuncusu düzenlenen Sağlık Halk Kongresi’nde stres ve yaşam konusu ele alındı. Panelde bu durumu halkın mükemmel sağlığa ulaşma çabasına bağlayan EÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Toker Kılınç “Mükemmel bir sağlık fikri strese neden olur. Mükemmel sağlığa ulaşamama endişesi hastalıkları tetiklerken oluşturulan mükemmel sağlık modelleri de tıbbı iktisadi bir alan konumuna getirmiştir. 18’inci yüzyılda şişmanlık sağlığın ve zenginliğin göstergesiyken 21’inci yüzyılda dengeler yer değiştirmiş ve zayıf ve formda olmak zenginliğin, şişmanlık yani çağımızın hastalığı obezite ise hastalığın ve fakirliğin göstergesi olmuştur” şeklinde konuştu.

İnsanların aynı analizleri, aynı tetkikleri defalarca yaptırmasını, piyasalaştırılmaya çalışılan sağlık sektörüne güvensizliğin belirtisi olarak nitelendiren Prof. Dr. Nilgün Toker Kılınç “Mükemmel olana hep birlikte ulaşılamayacağı için bu endişe bireyselleşmeyi ve beraberinde stresi getirmekte. Bu durum toplum olarak yaşayabilme yetimizi köreltirken insanların kamu sağlığı karşısında da bilinçsizleşmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu. Hekimliğin çağımızda teknik bir mesleğe dönüştüğünü ifade eden Prof. Dr. Toker, bu durum karşısında hasta-doktor arasındaki güven ilişkisinin zedelenmekte olduğuna ve beraberinde de stresi getirdiğine değinerek, gelişen teknoloji karşısında artık hekimliğin teknik bulguların okuyucusu ve teknik bilgilere göre belirli çözüm yolları bulan kişi konumuna getirildiğini kaydetti. Sağlıklı olmanın kıstaslarının çağdan çağa değişiklik göstermesini insanların tüketim kültürüne bağlayan Prof. Dr. Toker, “Sağlık herkesin ulaşabilmesi gereken toplumu ilgilendiren bir durumdur. Politika ise kelime anlamı olarak bir arada yani toplum olarak yaşama kurallarının belirlenmesidir. Bu durumda gayet açık ki sağlık politik bir unsurdur” dedi.

Stresin belirtileri, yararlı ve zararlı olduğu durumlar üzerinde duran Prof. Dr. Hayriye Elbi ise, “İnsanlar stresi her zaman negatif anlamda değerlendirerek hata yapıyorlar, ancak baş edilebilinecek sınırların aşıldığı anda stres artık kişilerin hayatlarını birçok anlamda olumsuz etkiler altına alır. Bu noktada kişisel gelişim çok önemli bir etken ve avantaj unsurudur” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim