• BIST 9473.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Hem Özel Sağlık Sigortasına hemde SGK'ya faturaya ceza

Hem Özel Sağlık Sigortasına hemde SGK'ya faturaya ceza
Bazı özel sağlık kuruluşlarında özel sağlık sigortaları kapsamında tedavi gören, sosyal güvenceli hastalar adına ayrıca fatura düzenlenip, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) da para tahsil edildiği ortaya çıktı.

Bazı özel sağlık kuruluşlarında özel sağlık sigortaları kapsamında tedavi gören, sosyal güvenceli hastalar adına ayrıca fatura düzenlenip, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) da para tahsil edildiği ortaya çıktı. 


Şüphe üzerine araştırma yapıp, her biri 400- 600 lira arasında değişen bin 525 mükerrer kesilmiş fatura tespit ettiklerini belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Her faturanın bedelinin 5 katı ceza keseceğiz. Ayrıca fatura kesilen her ay başına da 10 bin lira ceza ödeyecekler" dedi.

Haksız çıkar elde etmek isteyen bazı özel hastane, özel tıp ve dal merkezlerinin yeni bir yöntem daha ortaya çıkarıldı.

Denizli, Uşak, Aydın, Manisa, Muğla ve Balıkesir illerinin de bağlı bulunduğu İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, bir şüpheyi araştırarak, bazı özel sağlık kuruluşlarının haksız kazancını önledi.

Bölgede 33 özel hastane, 47 tıp merkezi, 81 dal merkezi ve 49 da diyaliz merkezi olmak üzere toplam 210 sağlık kuruluşuyla sözleşmeleri olduğunu belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin şunları anlattı:

"SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı mensubu sigortalılarımıza bu kuruluşlardan hizmet satın alıyoruz. Sigortalılarımızın bazıları, ayrıca prim yatırıp özel sağlık sigortası da yaptırıyor. Özel sağlık kuruluşlarından hizmet alırken iki sigortadan birini tercih edebiliyor. Bir şüphe üzerine bölgemizdeki 22 sigorta şirketine yazı yazdık. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren kendi sigortalarından yararlanan sigortalıların TC kimlik numaralarıyla, özel hastane, tıp ya da dal merkezlerinde tedavi gördükleri tarihleri bildirmelerini istedik. Listeleri gönderdiler, biz de bir ekip kurduk. Ekip medula üzerinden 149 bin 700 ismi inceledi. Bunların 11 bin 660'ı SGK sigortalısı çıkarken, bin 525'i için hem özel sigorta şirketine hem de SGK'ya fatura düzenlendiği belirlendi."

5 katı ceza kesilecek

Bazı özel sağlık kuruluşlarının, tedavi gören hasta adına hem özel sigortadan, hem de SGK'dan olmak üzere iki kez tahsilat yaptıklarının anlaşıldığını kaydeden Keskin şunları söyledi:

"Özel sağlık sigortasından yararlanarak hizmet alan SGK'lı hastaların yüzde 13'ü için, kendilerinin haberi olmadan mükerrer fatura kesilmiş. Eğer hasta özel değil de SGK sigortasını kullansaydı sorun olmayacaktı. Ama tercihini özel sigortasından yana kullanmış. Yapılan işlem kanunsuz. Bizim adımıza yapılmayan işlemin faturası bize kesilip, tahsil edilmiş. Her fatura ortalama 400- 600 lira arasında. Mükerrer kesilen her faturanın 5 katı ceza olarak geri alınacak. Ayrıca faturaların kesildiği her ay başına da kurumlara 10 bin lira idari para cezası keseceğiz. Bir yıl içinde üç kez bu tür cezaya çarptırılan özel sağlık kuruluşuyla olan sözleşmemizi de fesh edeceğiz."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 15385 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim