• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Hematoloji Derneği "Kan Sizsiniz" diyecek

Hematoloji Derneği "Kan Sizsiniz" diyecek
Türk Hematoloji Derneği’nin, “Kan Sizsiniz” sloganıyla Aydın’da gerçekleştirdiği toplantılarda kan hastalıkları Hekimlere ve Halka yönelik toplantılarda masaya yatırıldı, kan kanserinden korunmak için erken teşhisin önemine vurgu yapıldı.

 

Türk Hematoloji Derneği ve Aydın İl Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans Salonu’nda, 9 Şubat Cumartesi günü sabah Hekimlere Yönelik Hematoloji Eğitim Programı (HEKHEP) ve öğleden sonra ise Hasta ve Hasta Yakınlarına Yönelik Kan Hastalıkları Bilgilendirme Toplantısı (HALKHEP) düzenlendi. 

 

Her iki toplantıya da ilginin oldukça fazla olduğu etkinliğe, Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Muzaffer Demir, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Zahit Bolaman ve diğer konuşmacı hekimler ile aile hekimleri, hasta ve hasta yakınları katıldı.


Toplantının açılış konuşmalarını yapan Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur toplantının Aydın’da gerçekleşmesinden mutluluk duyduklarını belirtirken, Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal da sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ‘HALKHEP- Hasta ve Hasta Yakınlarına Yönelik Kan Hastalıkları Bilgilendirme Toplantıları’nın 2013 yılındaki ilk ayağını ‘Kan Sizsiniz’ sloganıyla Aydın’da düzenlediklerini söyledi. 

 

"İNSANLAR BAĞIŞ YAPIP HAYAT KURTARABİLİR"


Prof. Dr. Soysal, Türkiye’deki ilik naklinin son yıllarda artış göstermesine rağmen yeterli olmadığını belirterek,: “Türkiye’de 2000’li yılların başlarında yılda 300 civarında kemik iliği nakli yapılıyordu. Geçtiğimiz yılki rakamlarla bunun 10 katına ulaşıldı. Geçen yıl 2 bin 500 civarında hastaya ilik nakli yapıldı. Dünyada en hızlı ilik nakli artışı sağlayan ülkeyiz. Ancak nüfusumuza oranla bakıldığında yapılması gereken nakillerin henüz yarısını yapabiliyoruz. Hastaların ailesi ve akrabaları arasından kendine uygun verici bulma olasılığı yüzde 30 civarında. Bu hastaların yüzde 40 ile 60’ına verici bulmanın mümkün olmadığını gösteriyor. Peki bu insanlar nakil olmayacak mı? Elbette olacaklar. Hekimler öncelikle akraba dışında vericileri saptıyor. Yurtiçi veri sistemine bakıyoruz. Kayıtlı verici sayısı az olduğundan her hasta için nakil söz konusu olamıyor. 3’ncü adım olarak yurtdışındaki verici kemik iliği bankalarına müracaat ediliyor. Türk toplumun genetik yapısı yurtdışı ile uyum içinde olmayabiliyor. Bu nedenle yurtdışından her zaman verici bulunamıyor ayrıca maliyetler de söz konusu. Gecikmeler nedeniyle hastalarda mağduriyetler ortaya çıkıyor. İlik nakli konusunda herkese iş düşüyor. Gönüllü ve sağlıklı 18-55 yaş arası her yetişkin kemik iliği vericisi olabilir. Kemik iliği veren sonradan asla hastalanmıyor. Kimseye zararı olmuyor. İnsanlar ölmeden önce kemik iliği bağışlayıp yaşam kurtarabilir” dedi. 

 

"ANEMİ ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR"

 

Prof. Dr. Muzaffer Demir ise anemi ile ilgili yaptığı açıklamada; “Dünyada kadınlarda görülme sıklığı yüzde 30-40, erkeklerde yaklaşık yüzde 20'dir. Kansızlık nedenleri arasında, beslenme ile ilgili faktörler, eritrositlerin yapım azlığı ile karakterize kemik iliği yetersizlikleri, eritrositlerin artmış yıkımı (hemoliz) ve bazı habis hastalıklar sayılabilir. Tüm bu nedenlerden en sık görüleni demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği anemisi özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda, adet gören kadınlarda ve gebelerde çok sıktır. Erişkin erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda görüldüğünde mide barsak sisteminden kaynaklanan kanama nedenlerinin araştırılması gereklidir. Kansızlığın mide ve barsak sisteminden kaynaklanan kötü huylu hastalıklar (kanser) nedeniyle de gelişebileceği unutulmamalıdır. Anemi önlenebilir ve tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur” şeklinde konuştu. 

 

"TÜM ŞEHİRLERDE “KAN SİZSİNİZ”  DİYECEĞİZ"

 

Türk Hematoloji Derneği olarak, “Kan Sizsiniz” sloganıyla Türkiye’nin tüm illerini gezerek kan hastalıkları ve ilik nakli konusunda halkı bilgilendireceklerini ifade eden Prof. Dr. Soysal, “Bu bilgilendirme toplantılarının dokuzuncusunu Aydın’da gerçekleştiriyoruz. Daha önce Sinop, Erzurum, Nevşehir, Adıyaman, Sivas, Hatay, Mersin, Denizli ve Eskişehir’de toplantı yaptık. Toplantılarda hastalarla da doğrudan temas kurarak erken tanının önemini, kanserli hastalarda beslenme ve hastalık psikolojisini anlatıyoruz. Türkiye’nin tüm illerine gitmeye çalışıyoruz” diye belirtti. 

 

KATILIMCILARA HASTA KILAVUZLARI DAĞITILDI


Konferansta hasta ve hasta yakınları başta olmak üzere tüm katılımcılara kan hastalıkları ve hematolojik kanserlerle ilgili yeni gelişmeler aktarılarak, merak edilen sorulara yanıtlar verildi. Ayrıca katılımcılara Türk Hematoloji Derneği üyesi hekimler tarafından halkın anlayacağı bir içerikle hazırlanan ve hematolojik hastalıklarla ilgili geniş bilgi içeren ‘Hasta ve Hasta Yakınları Bilgilendirme Kılavuzları’ dağıtıldı. 


Toplantı ‘Hematoloji ve hematolojik kanserler hakkında genel bilgi, habis hastalıklar seyrinde psikolojik sorunlar ve destek yolları, hematolojik habis hastalarda beslenme, hastalığa karşı enfeksiyonlardan korunma yolları, İlik nakli nedir? Kime yapılır? Kimler, nasıl verici olabilir?’ gibi konuların hematoloji ve diğer branş uzmanlarınca ele alınması ile sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2220 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim