• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Hemşire ihtiyacı 200 bine dayandı, MEB yeni bölümler açıyor

Hemşire ihtiyacı 200 bine dayandı, MEB yeni bölümler açıyor
Hemşire açığının 200 bine yaklaşması, Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) harekete geçirdi. Sağlık meslek liseleri bünyesinde eğitim veren hemşirelik bölümlerinin kapatılması kararı rafa kaldırıldı.

Karar uyarınca hemşirelik bölümlerine 2017 yılına kadar her yıl yaklaşık 13 bin öğrenci alınacak. Bu öğrencilerin büyük bölümü kamu ya da özel sektörde iş bulabilecek.

AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 740 hemşire bakarken Türkiye'de rakam 130'a düşüyor. Bu açığın kapatılabilmesi için yılda 20 binin üzerinde hemşire alınması gerekiyor. Ancak Türkiye'de yetişen hemşire sayısı, mevcut ihtiyaca bile cevap vermekten uzak. Bu nedenle komşu ülkelerden Türkiye'ye hemşire getirilmesi yönünde bir düzenleme yapıldı. Bu kapsamda İran'dan Türkiye'ye 2 bin hemşire geleceği belirtiliyordu. Ancak henüz bir gelişme sağlanamadı. Yabancı hemşirelerin güvenlik açısından sorunlara yol açabileceği ifade ediliyor. Dil meselesi ve yeterli eğitimi alıp almadıkları da merak konusu. Öte yandan hemşire bulamayan birçok özel sağlık kuruluşu, hemşirelik öğrencileriyle okul sıralarından sözleşme yapma yoluna gidiyor. Bu nedenle birçok üniversite mezunu iş bulmakta zorlanırken hemşirelik okuyanlar, kolayca istihdam edilebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir düzenleme ile hemşirelerin üniversite mezunu olması karara bağlanmış ve bu nedenle 2012'den itibaren sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümüne öğrenci alınmamasına karar verilmişti.

Hemşire talebinin bu derece büyümesi, sağlık meslek liselerine yaradı. Hemşire ihtiyacının 4 yıllık fakülte mezunlarıyla karşılanacağı gerekçesiyle kapatılması planlanan liseler yeniden öğrenci alacak. Bu kararda, üniversite mezunu hemşirelerin artan talebe cevap veremeyecek olması etkili oldu. 4 Temmuz'da Meclis'te kabul edilen 6354 sayılı yasaya, geçici bir madde eklendi. Bu madde şöyle: "Üniversitelerin hemşirelik programlarında ülke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjanlar oluşturulmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süre ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik programlarına öğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir."

Yapılan bu yasal düzenleme ile 2017 yılına kadar sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümü öğrenci alacak. 2017'de alınan son öğrenciler, 2021'de mezun olacak. Buna göre yaklaşık 10 yıl daha lise mezunu hemşireler görev yapacak. Yasal düzenlemenin ardından MEB de düğmeye bastı. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, 339 Anadolu sağlık meslek lisesinde hemşirelik bölümü açılmasını kararlaştırdı. Buna göre daha önce hemşirelik bölümü bulunan okullar, önceki kontenjanlardan az olmamak kaydıyla öğrenci alacak. Hemşirelik bölümü bulunmayanlarda ise hemşirelik bölümü açılacak. Böylece binlerce öğrenci için iş garantili lise şansı doğdu.

İSA YAZAR /Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6405 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim