• BIST 9079.97
  • Altın 2325.231
  • Dolar 32.3294
  • Euro 34.9241
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Her 3 dakikada 2 kadın ölüyor

Her 3 dakikada 2 kadın ölüyor
İstatistiklere göre, dünyada da Türkiye’de de kadın olmak zor. Rakamlar, kadınlara yönelik sorunların giderilmesi için yeterince çaba harcanmadığının da kanıtı gibi.

Dünyada 15- 44 yaş arası kadınların üçte biri üreme sağlığı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan dolayı ölüyor. Dünyada her 3 dakikada 2 kadın gebelik veya doğum nedeniyle hayatını kaybediyor ve her 3 dakikada 60 kadın aynı nedenle yaralanmalara maruz kalıyor.

Rakamlar, 9. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nden. Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu (FİGO) Başkanı Dr. Gamal Serour, bütün anne ölümlerinin yüzde 50’sinden fazlasının Hindistan, Nijerya, Pakistan, Etiyopya ve Kongo Cumhuriyeti’nde görüldüğünü söyledi. Serour, anne ölümlerinin en önemli nedenlerinin ise kanama, hipertansiyon, enfeksiyonlar ve gebelik zehirlenmeleri olduğunu belirtti.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil ise ülkemizde de anne ölümlerinde bu nedenlerin ön planda olduğunu hatırlatarak, “Bebek ölüm oranları gelişmiş ülkelerde binde 6 iken Türkiye’de binde 15-20’ler civarında. Dünya geneline bakıldığında Türkiye çok kötü durumda değil ama gelişmiş ülkelerle aramızda büyük farklar var” dedi ve şu uyarıda bulundu:

CİNSEL EĞİTİMDE GEÇ KALINMAMALI
“Gelişmiş ülkelere göre sağlık göstergelerinin hızla iyileştirilmesi ve standartlara yakın hale gelmesi lazım. Ama burada iş doktorlarla bitmiyor, tüm toplumun bilinçlenmesi, kadın sağlığı ile ilgili eğitime gebelik ve doğum dönemlerinden çok önce başlanması, erken yaşlarda cinsel sağlık bilgilerinin verilmesi gerekiyor. Cinsel eğitim erken yaşlarda verilirse sezaryen yaşı ile anne ölüm oranlarının da düşmesi beklenir, çünkü bunlar birbirinden bağımsız şeyler değil.”

Human Papilloma Virüs’ten (HPV) kaynaklı ölüm oranlarının da artış gösterdiğini, dünyada her 2 dakikada bir kadının HPV kaynaklı rahim ağzı kanserinden öldüğünü vurgulayan Prof. İtil, “Bu oran gelişmekte olan ülkelerde çok daha yüksek. Ülkemizde bu kadar yüksek oranda olmasa da rahim ağzı kanseri ve öncü lezyonları sık görülüyor. Bunun için yılda bir kez jinekolojik muayenenin ve smear testi yaptırılmasının önemini belirtiyoruz. Korunmasız cinsel ilişki konusundaki eğitimin geliştirilmesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

CİNSEL İLİŞKİ ŞART DEĞİL, HPV TEMASLA DA BULAŞIR
HPV’ deki artışın nedenlerine değinen İtil, bulaş için cinsel ilişkinin şart olmadığını belirtti, rahim ağzı (serviks) kanseri aşısının önemine dikkat çekti:

“Kadınların rutin kontrollerine gitmemelerinden ve çok sayıda korunmasız cinsel ilişkiden dolayı HPV’nin arttığını görüyoruz. HPV’nin en önemli özelliği yalnız cinsel ilişki ile değil, cinsel temasla, yani sadece değme ile de çok hızlı bulaşabilmesidir. Bu nedenle aşılanmanın önemi büyük. 11-12 yaş grubunda ilk aşılanmanın yapılması, eğer bu grup aşılanmamışsa 25- 26 yaş grubunun mutlaka aşılanması, aşılanmanın üç doz olması ve bir yıl içerisinde üç dozun bitmesi gerekiyor. Her kadında değil ama seçilmiş 26 ile 55 yaş arası kadınlarda da aşılanma önerilebilir. Yani korunmasız ilişki yaşayanlarda veya ilişkisinden emin olmayan ve enfeksiyon kapma riski bulunanlarda da aşı yapılabilir. Aşı ile yüzde 98’lere varan oranda korunma sağlanır.”

TÜLAY KARABAĞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1627 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim