• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 28 °C

Her İstanbullu'ya özel doktor

Her İstanbullu'ya özel doktor
Sağlık Bakanlığı'nın 5 yıllık çalışmasının ürünü olan aile hekimliği uygulaması 70 ilin ardından İstanbul'da da start alıyor. İşte sağlık sistemini sil baştan yenileyen sistemin merak edilen tüm yönleri...

Türk sağlık sisteminde devrim olarak kabul edilen aile hekimliği uygulaması 70'e yakın ilde hayata geçti. Ancak 13 milyon nüfusa sahip İstanbul, uygulamanın en önem taşıyan basamaklardan birini oluşturuyor. İstanbullular da 1 Kasım tarihi itibariyle sistemin çarklarına dahil olacaklar. Proje kapsamında toplam 930 aile sağlığı merkezinde 3 bin 645 aile hekimi faaliyet gösterecek. Atamaların yüzde 94'ü gerçekleşti. Sadece 50 yerleşim birimine henüz doktor ataması yapılmadı. Buradaki vatandaşlar da başka hekimlere emanet edilecek. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre, aile hekimliği uygulamasında 3 bin 600 kişiye bir aile hekimi düşecek ve bir doktor günde en fazla 40 hastaya bakacak.

HERKESE SOSYAL GÜVENCE
Aile hekimliğinin getirdiği en önemli avantajlardan biri tüm uygulamaların ücretsiz olması. Bunun içinde, koruyucu hizmetler aşılama, muayeneler, laboratuvar tetkikleri de bulunuyor. Yine bir diğer önemli avantaj ise sosyal güvencesi olmayanların da bu hizmetlerden ücretsiz yararlanacak olması. Aile hekimleri, kendilerine bağlı nüfusa, tedavi edici hizmetlerin yanı sıra, aşılama bebek ve çocuk, gebe ve loğusa takipleriyle, 15-49 yaş arası kadınların özellikle kanser gibi hastalıklar açısından takibi ve bakıma muhtaç hastaların tespiti gibi hizmetleri de verecek. Ayrıca hekimler obezitenin önlenmesi gibi koruyucu sağlık hizmetlerinde de görevler üstlenecekler.

ÇOCUK MERKEZLERİ AÇIK
Aile hekimliğinde merak edilen noktalardan biri de aile hekimlerinin acil hastalara hizmet verip vermeyeceği. İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu bu soruya şu ayanıtı veriyor. "Bu tür durumlarda acil servisi bulunan hastanelere müracaat edilmesi gerekiyor. Bunların yanı sıra devlet, üniversite veya özel hastanelere gitmek isteyenlerden de sevk istenmeyecek" Dokucu, aile planlaması ile ilgili hizmeti tamamen aile hekimlerinin üzerine bırakmayı düşünmediklerini de ifade ediyor. Dokucu bu nedenle anne-çocuk sağlığı merkezlerini kapatmayı düşünmediklerini ifade ediyor

Aile hekiminin görevi nedir
AİLE Hekimi; kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak, teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda vermekle yükümlü, tam gün esasına göre çalışan doktordur.

Avrupa ve ABD'de uygulanıyor
DÜNYADA ilk Aile Hekimliği uygulaması İngiltere'de ortaya çıktı. 1601 yılında Tudor Hanedanlığı döneminde 1'inci Elizabeth uygulamayı ilk başlatan isim olarak tıp tarihinde yer aldı. Gerçek anlamda aile hekimliği 1947 yılında Aile Hekimleri Kraliyet Koleji'nin kurulmasıyla başladı. Ülkede 34 bin aile hekimi var. ABD'de aile hekimlerinin yetiştirilmesine 1969 yılında 15 pilot aile hekimliği asistanlık programıyla başlandı. 822 milyon hekim muayenesinin 199 milyonu aile hekimliği uzmanları tarafından yapıldı. Hekimlerin birinci basamakta çok önemli katılımları olmuştur. 1994'te Aile Hekimliği uzmanlık eğitimi zorunlu hale getirilirken Portekiz'de aile hekimine kayıt olmak zorunluluk haline geldi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3569 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim