• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Her üç kişiden biri bir kez bile diş fırçalamıyor!

Her üç kişiden biri bir kez bile diş fırçalamıyor!
‘Ağzına Sağlık Türkiye’ projesinin sonuçlarına göre her üç kişiden biri bir kez bile diş fırçalamıyor.

Türk Diş Hekimleri Birliği, Dünya Diş Hekimleri Birliği ve Signal’in ortaklaşa yaptığı ‘Ağzına Sağlık Türkiye’ projesinin sonuçlarına göre her üç kişiden biri bir kez bile diş fırçalamıyor.

Türkiye’de ağız ve diş sağlığını ele alan bir araştırmanın sonuçları, ülkemizde ağız ve diş sağlığının bozuk olduğunu gösterdi. Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) ve Signal’in üç yıldır sürdürdüğü ‘Ağzına Sağlık Türkiye’ araştırmasına göre Türkiye’de bir kişiye bir diş fırçası düşmüyor. Her üç kişiden birinin günde bir kez bile dişlerini fırçalamadığını gösteren araştırmada, diş fırçası sahibi olma oranları da oldukça düşük.

Yıllık 440 gram diş macunu tüketiyoruz

Yedi bölgeden 9 farklı yaş grubundan 3 bin 40 denekle yürütülen araştırmada, uzmanlar Türkiye’de ağız-diş sağlığı, hijyeni ve bakımı konusundaki toplumsal bilincin düşük olduğuna dikkat çekti. TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, diş hekimine gitme sıklığı hakkında da bilgi verdi. Batı ülkelerinde diş hekimine gitme sıklığının yılda 5 kez olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, Türkiye’de bu oranın 0.9 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yücel, “Türkiye’de yıllık kişi başına düşen macun tüketimi 440 gram civarında oysa gelişmiş ülkelere bakıldığında bu oranın çok yüksek olduğunu görüyoruz. Fransa’da 870, Almanya 703, İtalya 898’e ulaşan macun tüketimi sözkonusu” diye konuştu.

Yüzde 90’da dişeti hastalıkları var

5-9 yaşlarda süt ve daimi dişlerde ortalama 5.2 oranında çürük-dolgulu veya çekilen diş bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, “Bu dişler tedavi edilmezse ilerki yaş grubunda oranlar daha da artıyor. Dişeti hastalıklarına bakıldığında da toplumun yüzde 90’nın da dişeti hastalığının olduğunu bu araştırma bize gösterdi. Proje Başkanı Prof. Dr. İnci Oktay da, çocuklarla ilgili çürük, eksik dolgulu diş oranları hakkında bilgi verrken şunları anlattı, “0-4 yaş arasında yüzde 35.8, 5-9 yaş arasında yüzde 87.9 ve 10-14 yaş arasında yüzde 93.9. Yine 6/15 yaş arasında ortodontik tedaviye ihtiyaç duymayanların oranı sadece yüzde 33.2 olarak belirlenirken, komplike tedavi ihtiyacı olanların oranı yüzde 51.6.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2975 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim