• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Her yıl 1200 çocuk lösemiye aday!

Her yıl 1200 çocuk lösemiye aday!
Her yıl biraz daha sayısı artan lösemi hastalarının tedavisinde erken tanının önemi çok büyük. Löseminin her yaştaki insanda görülme olasılığı var ancak özellikle çocuklarda risk faktörü fazla.

30 Mayıs – 5 Haziran Dünya Lösemi Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent, 0-16 yaş grubundaki her çocukta löseminin görülebileceğini, çocukların kanserojen maddelerden, radyasyondan uzak tutulmasının ve mümkün olduğu kadar, organik gıdalarla beslenmesinin gerektiğini belirtti.

30 Mayıs- 5 Haziran Dünya Lösemi Haftası nedeniyle Lösemi konusunda önemli noktalara değinen Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Necdet Üskent, “Löseminin önemi diğer kanser türlerinin aksine yaşlıların olduğu kadar çocukların ve gençlerin de bu hastalığa yakalabilmesinden doğmaktadır” dedi.
Lösemilerin kesin nedeninin belli olmadığını belirten Prof. Dr. Necdet Üskent sözlerine şöyle devam etti; “Bazı virüsler, radyasyon, bir takım kimyasallar ve ilaçlar, beslenme ve genetik yatkınlıklar gibi çevresel etkenler hastalığın ortaya çıkışında rol oynarlar” dedi.


“Hastalığın erken dönemlerinde belirtiler, nezle gibi sık rastlanan hastalık belirtileri olduğu için genelde gözden kaçar.”

Hastalığın belirtilerinin, enfeksiyona yatkınlık, mikrobik hastalıklar ve ateş; kan pıhtılaşmasında rol alan trombositlerin yapımındaki azalma ile cildde morarmalar şeklinde kanamalar,diş eti kanamaları ve burun kanaması gibi çeşitli kanamalar olduğunu belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, ayrıca hastada kilo kaybı ve terlemelerin, lenf düğümlerinde şişliklerin, karında da şişkinlik hissinin oluştuğunu belirtti. “Hastalığın erken dönemlerindeki halsizlik, kemik ve eklemlerde ağrılar gibi belirtiler ise nezle gibi sık rastlanan hastalık şikayetleriyle paralellik gösterir. Bu nedenle bu belirtiler genelde gözden kaçar” dedi.

“Lösemi tedavisi hastalığın tipine ve hastanın ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir.”

Tedaviyi hastalığın yaygınlığının yanı sıra hastanın yaşı ve genel sağlık durumunun da etkilediğini belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, lösemi hastalarının büyük çoğunluğunun kemoterapi tedavisi gördüğünü, kemoterapi tedavisinde tek bir ilaç kullanılabileceği gibi birden fazla ilaçtan oluşan kombinasyonların da uygulanabileceğini belirtti.

Sözlerine devam eden Prof. Dr. Necdet Üskent; “Lösemi tedavisinde radyasyon veya radyoterapi gibi ışın tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavi yönteminde yüksek enerjili ışınlar kanserli hücrelere yönlendirilerek hücrelerin büyümesi engellenir. Hastalığın bir başka tedavi yolu da kemik iliği naklidir. Kemik iliği naklinde, lösemiye yol açan kemik iliği yüksek doz ilaç veya ışınla ortadan kaldırılarak yerine sağlıklı bir kemik iliği dokusu konur. Sağlıklı kemik iliği bir vericiden alınabildiği gibi bazı hastalarda ise kendi kemik iliği de kullanılabilmektedir” dedi.

Çocukluk çağı lösemilerinde sadece standart konvansiyonel kemoterapi ile tam şifanın %90 oranında sağlanabileceğini belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, erişkin çağı lösemilerinde 1980’lerde %10 olan iyileşme oranın şimdi %40'lara çıktığını de ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2838 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim