• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Her yıl 2 milyon çocuk ishalden ölüyor

Her yıl 2 milyon çocuk ishalden ölüyor
Uzmanlar, sağlık ve hijyen şartlarındaki ilerlemelere rağmen dünyada çocuklarda 2 milyar ishal vakası görüldüğünü ve yılda 2 milyon çocuğun bu sebeple öldüğünü belirtti.

Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sözer Sarıoğlu, çocuklarda yaz aylarında ortaya çıkan ishal ve besin zehirlenmeleri konusunda anne babaların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sarıoğlu, ishali anne sütü almayan bebeklerde 24 saat içinde üçten daha fazla sulu dışkılama, anne sütüyle beslenenlerde normalden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımladıklarını ve besin zehirlenmesinin de ishale yol açtığını belirtti. Sarıoğlu, “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde enfeksiyon hastalıklarının başlıca etkeni rotavirüsüdür. Ateş, kusma ve ishal ile seyreden rotavirüsü enfeksiyonlarının ciddi sorunlara yol açmaması için rotavirüs aşısı geliştirildi. Bu aşının bebeğin ikinci ayında yapılmasını öneriyoruz” dedi.

Sarıoğlu, ishalli hastalıkların ortaya çıkmasındaki risk faktörlerini anne sütünün yetersiz alınması, biberon veya emzik kullanımı, pişmiş yiyeceklerin oda sıcaklığında bekletilmesi, temiz olmayan su kullanımı ve tuvalet sonrası ellerin yeterince sabunla yıkanmaması olarak sıraladı. Besin zehirlenmelerinin de çocuklarda önemli sıkıntılara yol açtığını anlatan Sarıoğlu, “Zehirlenmenin belirtileri ani başlayan karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateşin eşlik ettiği, ishalle seyreden ve aynı gıdanın tüketilmesiyle birlikte en az iki kişide bulguların ortaya çıkmasıdır” diye konuştu.

Besin zehirlenmelerinin özellikle yaz aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken Sarıoğlu, çoğunun bakterilerden meydana geldiğini belirtti. Besin zehirlenmelerinde temizliğin önemine de değinen Sarıoğlu, “Tüm hayvansal gıdalar iyice pişirilerek kullanılmalı ve pişmiş yiyecekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemeli” dedi.

İshal başlayan çocuklara evde uygulanacak tedavi hakkında da bilgi veren Sarıoğlu, anne sütü alan bebeklerin daha sık emzirilmeleri gerektiğini; anne sütü almayan çocuklara ise mama miktarının artırılarak su, yoğurt, muz, patates püresi, pirinç lapası gibi yiyecekler verilmesi gerektiğini söyledi. Sarıoğlu, her dışkılamadan sonra 2 yaşın altındaki çocuklara bir çay bardağı su, 2 yaşından büyük çocuklara bir su bardağı su içirilmesi gerektiğini vurguladı. Sarıoğlu, belirtiler içerisinde ateşle birlikte çok fazla sayıda dışkılaması olan ve tekrarlayan kusmaların görüldüğü bebeğin beslenemediği, kilo kaybının görüldüğü, dışkısının kanlı ve mukuslu olduğu hallerde doktora başvurulması gerektiğini önemle belirtti. Sarıoğlu, “Günde 8’den fazla sulu ishal yapan, günde ikiden fazla kusan ve iki yaşın altındaki bebekler, sıvı kaybı açısından daha büyük risk altındadır. Bebeğin dilinin kuru olması, ağlarken gözyaşının olmaması, seyrek idrar yapması, bıngıldağının ve göz kürelerinin çökük olması, huzursuzluk ve uykuya eğilimli olması çocuktaki sıvı kaybının ciddiyetini gösterir. Annelerin bu bulguları iyi takip etmeleri ve gecikmeden doktora başvurmaları gerekir” şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3217 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim