• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Her yıl grip olan 2 bin kişiden biri ölüyor

Her yıl grip olan 2 bin kişiden biri ölüyor
Havaların soğumasıyla birlikte görülme sıklığı artan gribin ölümcül sonuçlar yaratabileceği uyarısında bulunularak, hastalıktan korunmada aşının önemine değinildi.

Havaların soğumasıyla birlikte görülme sıklığı artan gribin ölümcül sonuçlar yaratabileceği uyarısında bulunularak, hastalıktan korunmada aşının önemine değinildi. Her kişinin yaşamının çeşitli dönemlerinde gribe yakalanabileceğini belirten Prof. Sedat Kiraz, Ekim ile Mart ayları arasında geçen dönemde sık görülen gribe özellikle okul çağındaki çocuklarda fazla rastlanıldığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz, havaların soğumasıyla birlikte görülme sıklığı artan gribin ölümcül sonuçlar yaratabileceği uyarısında bulunarak, hastalıktan korunmada aşının önemine değindi.
Prof. Dr. Kiraz, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneğince (TİHUD), Side Starlight Otel Kongre Merkezi'nde düzenlenen "12. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi"nde, sonbaharla birlikte kendisini göstermeye başlayan grip hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Her kişinin yaşamının çeşitli dönemlerinde gribe yakalanabileceğini belirten Kiraz, Ekim ile Mart ayları arasında geçen dönemde sık görülen gribe özellikle okul çağındaki çocuklarda fazla rastlanıldığını söyledi.
Kiraz, grip için her yıl Dünya Sağlık Örgütü gözetiminde aşı üretildiğini belirterek, geçen yıl gündeme gelen ve tartışmalara neden olan "domuz gribi" aşısının da bu yıl yapılacak grip aşısının içine konulduğunu ifade etti.
Kiraz, "Grip, dünyada her yıl 2 bin kişide bir ölüme sebep olabiliyor. Özellikle bazı risk gruplarında bunu daha sık görebiliyoruz. Bunlar, 6 ay ve 5 yaş arası çocuklar ve 65 yaş üzerindeki yaşlılar. Bunların mutlaka aşılanması gerekiyor. Bir de bunların yanında özellikle risk grubu dediğimiz, diyabeti olanlar, kronik akciğer hastalığı olanlar, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar, kanser hastaları gibi ya da romatizmal hastalıklar nedeniyle bu tür ilaçları kullananların aşılanması gerekiyor" dedi.
Gribe yol açan "influenza" virüsü, hem boğaz ve burun mukozasında, hem de akciğerde çoğalıyor. Hastalık, hapşırık, öksürük, 40 dereceyi bulan ateş, halsizlik, bitkinlik ve çok şiddetli kas ağrısı ile kendisini gösteriyor.
Genellikle griple karıştırılan nezle, kendiliğinden 2-3 gün içinde iyileşiyor. İstirahat, bol sıvı alımı, dengeli beslenme ve ateş düşürücü ilaçlar, nezlenin tedavisinde yeterli oluyor.
Kış mevsiminde görülme sıklığı artan gribin ise daha ciddiye alınması gerekiyor. Gripte yatak istirahati, ateş düşürücü ilaç, bol sıvı, doğru beslenme ve virüsün çoğalmasını önleyen ilaçların alınması fayda sağlıyor.
Grip mevsimi geldiğinde toplu yerlerde az vakit geçirilmesi, el temizliğine dikkat edilmesi, aksıran ve hapşıranlarla öpüşülmemesi, iyi beslenilmesi ve hapşırmaya başlanıldığında maske takılması önerilerinde bulunuluyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2305 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim