• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 24 °C

"Herkes gerçek ücret ne kadar ödüyorsa onu beyan etsin"

"Herkes gerçek ücret ne kadar ödüyorsa onu beyan etsin"
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, NTV’de Ekonomi Notları kuşağında Ekonomi Müdürü Gökay Otyam ile Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç’ın sorularını yanıtladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, NTV’de Ekonomi Notları kuşağında Ekonomi Müdürü Gökay Otyam ile Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç’ın sorularını yanıtladı.

 

Acar: Amacımız vatandaşlarımıza daha nitelikli ve kaliteli sağlık hizmetlerini ulaştırmak

 

Sağlıktaki amaçlarının, ‘sağlık giderlerini kısalım, vatandaşa daha az sağlık hizmeti verelim’ düşüncesinin asla olamayacağını, bilakis daha kaliteli sağlık hizmetlerini vatandaşlara ulaştırmak olduğunu dile getiren Acar, sağlık konusunda yeni uygulamaları 2012 yılında hayata geçirdiklerini söyledi. Geçmiş süreçteki bazı olumsuz durumların kendilerini üzdüğünü ifade eden Başkan Acar, “Örneğin günde 250 reçete yazan bir doktor tespit ediliyorsa, yapılan müfettiş aramasında 5000 kimlik fotokopisi ele geçiriliyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bu tespitlere nasıl duyarsız kalabiliriz” dedi.

 

SGK’nın suistimalleri önlemek suretiyle kayıp ve kaçakların tekrar vatandaşa sağlık olarak dönmesi için gerekli altyapı çalışmalarını yaptığını kaydeden Acar, bu uygulamalardan birinin de Avuç İçi Damar İzi Uygulaması olduğunu belirtti. Avuç İçi Damar İzi Uygulamasının 2012 yılı sonuna kadar Özel ve üniversite hastanelerinin tamamına uygulanacağını dile getiren Acar, “Şu an pilot il olan Konya’da iki hastanede uygulanıyor. Eylül ayında 20 hastanede uygulamaya geçirilecek. 2012 yıl sonuna kadar ise tüm özel ve üniversite hastanelerinde avuç içi uygulamasına geçmiş olacağız” diye konuştu.

 

Kayıp ve kaçakların önlenmesi konusunda önemli adımlardan bir diğerinin ise e-reçete uygulaması olduğunu vurgulayan Acar, 1 Temmuz itibariyle bu uygulamaya başlandığını, bugün gelinen noktada %40 oranında e-reçete sistemine geçildiğini ve 1 Eylül’e kadar bu sistemin altyapısının tamamlanarak yıl sonuna kadar sistemin sıkıntısız bir şekilde hayata geçirileceğini kaydetti. “Şu ana kadar 74 bin 500 doktorumuz şifre almış daha şifresini alması gereken doktorlarımız var” diye sözlerine devam eden Başkan Acar, “Bu doktorlarımıza yazılarını geçen hafta yazdık, lütfen 1 hafta içerisinde şifrelerini alsınlar ve yeni sistemimize adapte olsunlar” dedi.

 

Acar: Biz çalışmalarımızı bitirmeden önce herkes gerçek ücret ne kadar ödüyorsa onu beyan etsin

 

Meslek kodları çerçevesinde yaptıkları çalışmaların 2012 sonunda biteceğini söyleyen Acar, “Çalışma devam ederken düşük ücret beyan edenlere seslenmek istiyorum; Biz bu çalışmaları yapıyoruz. Biz bu çalışmaları bitirmeden önce herkes gerçek ücret ne ödüyor ise onu beyan etsin. Beyan etmezlerse biz Kurum olarak bu ücretin ne kadar beyan edilmesi gerektiğini tespit edeceğiz. Biz Kurum olarak artık profesyonel futbol kulüplerinde asgari ücretli futbolcu görmek istemiyoruz, bu mümkün olmayacak.

 

Bu meslek kodu çalışmasının bir parçasıdır. Özel bir eğitim kurumunda çalışan bir öğretmen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışan bir öğretmenden daha düşük ücret beyan edemeyecek. Bir eczanede çalışan ikinci eczacı asgari ücretin iki katından daha düşük bir ücret beyan edemeyecek” dedi.

 

Acar: Bütün Derdimiz, Türkiye’nin Çok Daha İyi Noktaları Yakalamasıdır

 

“Bütün derdimiz, Türkiye’nin çok daha iyi noktaları yakalamasıdır. Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin bundan sonra yapılacak çalışmalarla atılan önemli adımlarının devamının getirilmesidir” diye sözlerini sürdüren Başkan Acar, ilaç tüketimi konusunda, gereksiz ilaç kullanımının israf boyutuyla ele alındığında vatandaşlara da çeşitli görevler düştüğünü ifade etti. Bu konu ile ilgili dizi yapımcılarıyla da bir araya geldiklerini belirten Acar, “Önümüzdeki süreçte izleyeceğimiz dizilerin tamamında ilaç tüketimi konusu, sigortalılığın önemi konularını göreceğiz” dedi.

 

Başkan Acar konuşmasında bazı sayısal verilere de yer verdi. 2007-2011 yılları arasında sağlık hizmetlerine ilişkin memnuniyet oranının ortalama %69 olduğunu, bu oranın 2003 yılında %39 iken, 2011 yılı itibariyle %75.86’ya yükseldiğini açıklayan Acar, yıllar itibariyle gelir-gider değişim oranları ile ilgili olarak 2007 yılında 56 milyar 875 milyon TL olan toplam gelirin 2011 yılında %118.87 artışla 124 milyarı TL’nin üzerine çıktığını ifade etti. Kayıt dışı istihdam oranının %45.4’lerden %37.5’lere indiğini kaydeden Acar, gelirlerin giderleri karşılama oranının 2007 yılında %52, 2011 yılında %58.1 olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3742 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim