• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Herkese 49 TL’ye özel sağlık sigortası geliyor

Herkese 49 TL’ye özel sağlık sigortası geliyor
Genel Sağlık Sigortası’nda köklü değişiklikliğe gidiliyor. Prim ayda 49.4 TL’ye sabitlenirken, bu fiyat ile özel hastaneden sağlık hizmeti almanın da yolu açılacak.

Hükümet, Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) yaşanan mağduriyetler nedeniyle sitemde değişikliğe hazırlanıyor. İşaretini Başbakan Binali Yıldırım’ın Meclis’teki grup toplantısında verdiği düzenlemenin ayrıntıları netleşmeye başladı. 10 milyonun üzerinde kişiyi ilgilendiren uygulamayla ‘gelir testi’ yalnızca kişinin priminin kim tarafından ödeneceğini belirlemek için yapılacak. Milliyet’te yer alan habere göre, 1 Ocak 2012’de hayata geçirilen GSS ile Türkiye’de ikamet eden herkes sağlık güvencesine kavuşurken, aradan geçen 4 yılda sistemin bazı problemleri açığa çıktı. Gelir testine girmeyenlere borç birikmesi, yurt dışında yaşayan ancak ikameti Türkiye’de kalanların borçlu duruma gelmesi ve liseden üniversiteye geçişlerde sorun yaşanması üzerine geçici çözümlerle sorunlar aşılmaya çalışıldı. Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek torba kanunla GSS’de köklü değişiklikler yapılacak ve sorunlar kalıcı olarak çözülecek. Yapılacak değişikliklerle genel sağlık sigortasında prim miktarı ayda 49.4 TL’ye sabitlenecek. Eğer kişinin yaşadığı hanedeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden düşükse bu durumda primi devlet ödeyecek. Gelir, asgari ücretin üçte birinden yüksekse kişi kendi primini ödeyecek. Prim miktarı 49.4 TL’ye düşürülünce bugün itibarıyla örneğin yaşadığı hanede kişi başı gelir asgari ücretin 2 katından fazla olan ve 395.28 TL prim ödeyen bir kişi için 345.88 TL prim indirimi, yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir asgari ücretten fazla, asgari ücretin iki katından az olanlar için ise 148.24 TL prim indirimi söz konusu olacak. Ayrıca en düşükten prim ödeyen bir kişide bile 16.4 TL prim indirimi yaşanacak. 50 TL’ye özel hastanelerden sağlık hizmeti almanın yolu açılacak. Bu düzenleme ile gelir testine girmesi gerektiği halde girmeyenlere her ay en yüksek düzeyden prim borcu yazılması uygulaması da sona ermiş olacak.

Genel sağlık sigortası kapsamında tescil edilen 10 milyon 198 bin kişi bulunuyor. Toplamda 7 milyon 350 bin kişinin primi devlet tarafından ödenirken, 2 milyon 848 bin kişi ise genel sağlık sigortası prim borcunu kendisi ödüyor.

Tüm çalışanlar iş sağlığı şemsiyesi altına girecek

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Mahmut Arslantürk, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğunun, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 50’den az çalışana sahip şirketleri de kapsayacağını söyledi. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene, görevlendirmediği her bir kişi ve 2016 yılında aykırılığın devam ettiği her ay için 6 bin 511 lira idari para cezasının uygulanacağını söyleyen Arslantürk, “Yeni düzenlemeyle birlikte, 50’den az çalışanı olan ‘az tehlikeli’ iş yerleri, 6331 sayılı yasa gereği 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren ‘tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre’ İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirmek veya Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nden (OSGB) hizmet almak suretiyle yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olacaklar” şeklinde konuştu. Arslantürk, “10’dan az çalışana sahip işyerleri, işverenleri ve işveren vekilleri bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimi almak şartıyla, iş güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek. Ayrıca bu işyerleri, OSGB’lerden, kamu sağlık hizmet sunucularından ya da aile hekimlerinden İşyeri Hekimi hizmeti alarak yükümlülüklerini yerine getirebilecekler” ifadelerini kullandı.

Part-Time’a kolaylık

Torba Kanun’la Part-Time çalışanların genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlaması noktasında da değişikliğe gidiyor. Torba Kanun hayata geçtikten sonra yalnızca 20 gün ve daha az süre çalışanlar genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak zorunda olacak. Part-Time çalışan ancak bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsündeki kişilerin primlerini 30 güne tamamlama zorunluluğu kaldırılacak. Bu sayede, bir yandan üniversiteye devam edip diğer yandan haftanın 3 günü garsonluk yapan bir öğrenciye GSS prim borcu çıkmamış olacak.

Prim affı yolda

∂ Hiç gelir testine girmeyenler ile gelir testi yaptırıp borcunu ödeyemeyenlerin prim borcu için yeniden yapılandırmaya gidilecek. Hiç gelir testine girmeyen kişiler, Torba Kanun yasalaştıktan sonra 12 ay içinde gelir testi yaptırırlarsa, prim borçları yeniden hesaplanacak. Bu durumdaki kişiler yüksek miktardan prim ödemek yerine 49.4 TL üzerinden prim ödeyecek. Diğer yandan borçlarının faizleri ve gecikme zamları da silinecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3284 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim