• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Hijyenik olmayan spor salonu hastalık belirtisi olabiliyor

Hijyenik olmayan spor salonu hastalık belirtisi olabiliyor
Islak ve terli kalmış spor aletlerini kullanmak hiç tahmin edemeyeceğiniz hastalıklara davetiye çıkarabilir.

ABD’de yapılan ve sonuçları Clinical Journal of Sports Medicine adlı dergide yayınlanan bir araştırmaya göre özellikle egzersiz, ağırlık aletleri, aerobikte kullanılan veya diğer aletlerin elle tutulan bölümlerinin üzerinde birikmiş olan insan teri tehlike saçıyor. Nezle, grip, Hepatit A, uçuk, lejyoner ve mantar hijyenden sınıfta kalan spor salonlarının yol açtığı hastalıklardan sadece bazıları.

SPOR YAPANLARIN YÜZDE 74’Ü TERLİ EKİPMANI SİLMİYOR

İngiltere’de Fitness Center ve Gym'lere giden 2 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçları ise çok çarpıcı:

Yüzde 74: Islak ve ter bulaşmış nemli spor ekipmanları silmeyenlerin oranı...
Yüzde 49: Kendilerine ait olmayan su şişelerini ve havluları kullananların oranı... 
Yüzde 18: Hasta olmalarına, öksürmelerine ve hapşırmalarına rağmen gym’e gitmeye devam edenlerin oranı... 
Yüzde 16: Spor sonrası giysilerini yıkamayanların oranı... 
Yüzde 22: Hijyenik olmadığı için spor salonuna gitmeyi bırakanların oranı...

PEKİ NE YAPMALI?

Gittiğiniz spor salonlarındaki hastalığı engellemek üzere geliştirilen programları araştırın. Zira düzenli denetimden geçen spor salonları, tıpkı restoranlarda uygulanan Beyaz Zambak gibi, 'The Hygienic Gym sertifikası' almaya hak kazanıyor. Dünyaca ünlü hijyen ve ürün koruma şirketi Diversey Consulting, sağlıklı ve hijyenik spor için ‘The Hygienic Gym Programı da bu programlardan biri.

Program kapsamında öncelikle, spor merkezinde, uluslararası hijyen standartlarına göre detaylı bir risk analizi yapılıyor ve tesisin tüm ihtiyaçları ile iyileştirmesi gereken noktalar belirleniyor. Bu risk analizi sonucunda işletmeye özel bir sistem kuruluyor ve çalışan personele kritik noktaların günlük kontrolü, anlık nasıl aksiyon alınması gerektiğine dair eğitimler veriliyor. İşletmenin kurulan bu sistemi günlük olarak kendi kendine yönetmesi sağlanıyor.

SALONLAR AYLIK DENETİMDEN GEÇMELİ

Kurulan bu sistem sonrası,  tesisi her ay habersiz olarak gözlemleniyor ve sistemin etkin bir şekilde işletilip işletilmediği denetliyor. Bu denetlemeler esnasında, havuz suyu analizleri, hava analizleri, ekipman ve alet hijyeni analizleri, lejyonella analizleri ve çalışan personel kişisel hijyeni analizleri de yapılarak sistemin kusursuz ve sürdürülebilir bir şekilde çalışması sağlanıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2653 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim