• BIST 8725.28
  • Altın 2240.17
  • Dolar 32.3354
  • Euro 35.1415
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

HIMSS’19 Eurasia İstanbul’da düzenlendi

HIMSS’19 Eurasia İstanbul’da düzenlendi
HIMSS’19 Eurasia – Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı İstanbul’da düzenlendi.

30 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS ABD işbirliği ile düzenlenen HIMSS’19 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarına; 32 ülkeden 215 üst düzey devlet protokolü ve bilişim uzmanı ile 3.140 ziyaretçi katıldı. Fuar kapsamında yurt içi ve yurt dışından 72 firma stantlı katılım sağladı.

Sağlık bilişimi alanında dünyanın örnek aldığı başarılara imza atan Türkiye, HIMSS’19 Eurasia ile uluslararası arenada marka değerini yükseltti. Türkiye ve bölge ülkeler sağlık liderlerini buluşturan HIMSS’19 Eurasia, T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci,  HIMSS Başkan ve CEO’su Harold F. Wolf III ve konuk ülke Sağlık Bakanları ve Bakanlık yetkililerinin katılımı ile gerçekleşti. 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın katılımı ile açıldı
HIMSS’19 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı’nın açılışı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve konuk ülke Sağlık Bakanlarının katılımı ile açıldı. Etkinliğin açılışında T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci,  HIMSS Başkan ve CEO’su Harold F. Wolf III birer konuşma yaptı. 

Açılış konuşmasında Türkiye’nin ABD’den sonra dünyada en çok dijital hastaneye sahip olan ülke konumuna yükseldiğini söyleyen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Hastanelerimiz burada bir örneğini göreceğimiz “dijital hastane” olma uğraşı veriyor. Süreç burada durmayacak; bir adım sonra “akıllı hastane” olmak için çaba harcayacaklar ve hatta yapay zeka taşıyan sistemler talep edecekler” dedi. 

T.C. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS ABD işbirliği ile düzenlenen HIMSS’19 Eurasia’nın açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, ‘veri’nin önemine değinerek öncelikle veri dilini ortak hale getirmek için standardizasyon ve akreditasyon çalışmaları yaptıklarını ve sektörü daha kapsamlı bir şekilde regüle ettiklerini ifade etti. Veri kullanımında kapsamlı bir proje olan ve dünyada iftiharla anlatılan e-nabız kişisel sağlık platformundan da bahseden Birinci, “Vatandaşa hizmet verirken bürokrasiyi nasıl azaltabiliriz diye düşündük ve e-rapor sistemini kurduk. Birçok proje ve vizyoner yaklaşımla ülkemiz adına güçlü bir ekosistemi oluşturduk. Oluşan büyük veriden gelecek projeksiyonu yapmak için Sina’yi kurduk. Dünyada yapay zeka destekli ilk karar destek sistemini geliştirmekten kıvanç duyuyoruz” diye konuştu. İnovasyonu sadece sektöre ve üniversitelere bırakmayıp dünya trendlerini takip ettiklerini söyleyen Birinci, “Bugün Avrupa Horizon 2020 çerçeve programında birçok projenin koordinatörlüğünü yürüterek ülkemizi temsil ediyoruz. Bugün burada toplanmamıza vesile olan işte bu vizyonun ürünüdür” dedi. 

Açılışta konuşan ve HIMSS kapsamında Türkiye ile olağanüstü bir işbirliği kurulduğunu söyleyen HIMSS Başkan ve CEO’su Harold F. Wolf III ise konuşmasında Türkiye’nin bu alandaki politikalar sayesinde sağladığı dijitalleşme başarısı ile Avrupa düzeyinde erişilmez bir noktaya geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin Sağlıkta Dijital Dönüşümün Başarısı anlatıldı
HIMSS’19 Eurasia’nın açılışının ardından T. C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci tarafından Türkiye’de sağlıkta dijital dönüşüm başarısı ve bilişimler yönetim kültürü anlatıldı. Türkiye’nin sağlıkta yaşadığı bu gelişmelerin dünyada ilgiyle takip edildiği ve örnek alındığını söyleyen Birinci bu başarının sırrını, “Tüm bu süreçleri yaparken öncelikle müthiş bir siyasi desteğe ihtiyacınız var.  İkincisi bilişimle yönetme kültürünü benimsemiş yöneticilere sahip olmalısınız ve son olarak çok iyi takım arkadaşlarınız olmalı” sözleri ile açıkladı. Sağlık Bakanlığının dijitalleşme süreçlerine ilişkin bilgi veren Birinci, bu gayretler sonucunda 2016 yılında Sağlık Bakanlığının tüm kamu kuruluşları içinde dijitalleşme endeksi en yüksek kamu kuruluşu seçildiğini ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisinin dijitalleşme atağında da kendilerinin diğer bakanlıklara Sağlık Veri Sözlüğü hazırlama, deneyimlerini aktarma ve bir nevi eğitimlerin bir parçası haline getirme konusunda girişimleri olduğunu söyledi. 

HIMSS EMRAM Seviye 6 ve 7 ödülleri verildi
Sağlık teknolojilerindeki başarısı ile Avrupa liderliğini sürdüren Türkiye, HIMSS’19 Eurasia’da başarısını bir kez daha dünyaya duyurdu. HIMSS EMRAM kriterlerine göre Seviye 6 validasyonu alan 14 hastane, Seviye 7 validasyonu alan 1 hastane ile ilk defa bu yıl uygulamaya başlayan bir uygulama ile Seviye 6 validasyonu alan 7 Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi düzenlenen törende ödül aldı. Böylece Seviye 6 validasyonu alan hastane sayısı 167, Seviye 7 Validasyonu alan hastane sayısı ise 3’ye çıktı. Hastane yöneticilerine ödülleri T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci  ve HIMSS Başkan ve CEO’su Harold F. Wolf III tarafından verildi.

Ödül töreninde konuşan ve 2013 yılında başlayan dijital hastanecilik çalışmalarının bu noktaya geldiğini görmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Bakanlığımızın dünya standartlarında hizmet sağlayabilmesi için üzerimize düşen ne varsa yapmaya çalıştık. Yorulmadık, daha fazla üretmekten kaçınmadık. Şimdi Seviye 7 hastanelerimizin sayısını artırmaktan bahsedebiliyor ve dünyanın dört bir yanından övgü alabiliyorsak başarı ile kurulan bu güçlü sistemin değerli bileşenleri, sağlık çalışanlarımızı hatırlamak ve güçlü siyasal desteği şükranla anmak gerekir. Bugün burada dünyanın buluşma noktasında sadece dijital hastanecilik çalışmalarını görmeyeceksiniz. Sektör temsilcileri, kamu ve özel tüm hizmet sunucularıyla oluşmuş başarı hikayelerine tanık olacaksınız” diye konuştu.

HIMSS’19 Eurasia zengin konferans içeriği ile dikkat çekti
HIMSS’19 Eurasia konferans içeriği; sağlıkta gelecek, dijital sağlık ekosistemi, sağlık bilişimi ve teknolojilerinde globalleşme, sağlıkta yapay zeka, insan merkezli sağlık hizmet sunumunda teknoloji, kişisel veriler ve siber güvenlik, sağlık teknolojilerinde akademisyen ve endüstri araştırmacılar ile Ar-Ge ve işbirlikleri gibi konularla geniş bir yelpazeden ele alındı.

Sağlıkta Büyük Veri Yönetimi oturumunda ise Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü konuşma yaptı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Uzmanı Kıvanç Yılmaz da yaptığı konuşmasıyla oturumda yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3708 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim