• BIST 9079.97
  • Altın 2325.231
  • Dolar 32.3294
  • Euro 34.9241
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Hipoglisemiye dikkat edin!

Hipoglisemiye dikkat edin!
Şeker hastasıyım fakat orucumu aksatmak istemiyorum. İlaçlarıma özen göstermem şekerimin yükselmemesi için yeterli midir

Ş eker hastalığı denince akla ilk gelen şeker yükselmesidir. Fakat özellikle şeker tedavisi görenlerde hipoglisemi yani şekerin düşmesi daha dikkatle izlenmelidir.

TEK ÖĞÜN OLMAZ!
Baş dönmesi, titreme, terleme ve göz kararması gibi belirtilerle kendini gösteren şeker düşmesi, bazı hallerde yaşamı tehdit edici olabilir ve müdahale gerektirebilir. Oruç gibi gıda alımına uzun süre ara verilmesi ve bazı şeker ilaçları hipoglisemi riskini artırır. Eğer işin içine iftara yakın fiziksel aktivite de girerse, şekerin düşme ihtimali daha da artar. Oruç tutanlar mutlaka sahur yapmalı, iftarda bir tam gün yiyemediklerini tek öğüne sığdırmaya çalışmamalı, onun yerine iftar ve sahur dahil olmak üzere üç-dört öğüne bölüp tüketmelidir. Unutulmamalı ki oruç, şeker hastaları için risk teşkil eder ve Ramazan'ın zarar görülmeden geçirilebilmesi için ilaçların ayarlanması büyük önem taşır.

***
Sivrisinek neden beni sokuyor?
Ben 46 yaşında bir kadınım. Her yaz sivrisineklerle boğuşuyorum. Evde o kadar kişi varken, sivrisinekler sadece gelip beni sokuyor. Bunun nedeni ne? H.N./Kars

Sivrisinekler sokmak için bazı insanları daha çok tercih ediyor. Her 10 kişiden biri bu şansızlığa uğruyor. Bilim adamları bunun altında birçok sebebin yatabileceğini ancak bizim bazılarını daha yeni anlamaya başladığımızı söylüyor.

DİŞİLER EMER
Sadece dişiler, insan kanı emiyor. Amaçları da beslenmek değil; sağlıklı yumurtalar üretebilmek için gerekli maddeleri sağlamak... İnsanların salgıladığı hangi koku ya da bileşiklerin sinekleri cezbettiğine dair hummalı çalışmalar sürerken 400 değişik görüş üzerine yoğunlaşılmış durumda. Bilim adamları genetik uygunluğun sinek saldırılarına yüzde 85 oranında neden olduğunu söylüyor. Bunun yanında vücut kimyasının ürettiği ve cilde saldığı bazı maddeler sivrisineklerin dikkatini çekiyor. Sinekler kimi sokacaklarına, konmadan önce karar veriyor. İnsanların solunum sırasında ürettikleri karbondioksit onlara yol gösteriyor. Dolayısıyla daha fazla karbondioksit üreten insanlar kolay hedef oluyor.
***
Sağlıklı beslenmeyi vurgulayın
Sekiz yaşındaki kızım şişman olduğunu düşünüyor ve bu konuyu devamlı gündeme getiriyor. Nasıl bir tavır takınacağımı bilmiyorum. Sizce ne yapmalıyım? D.S./İstanbul

Zor bir durumda kaldığınızı kabul ediyorum. Bu durumda hem kızınızı şişmanlığı konusunda destekliyor olmamalı hem de onun güvenini sarsmamalısınız. Özellikle fazla kilolu olmak gibi beden algısını bozan sebepler; çocuklarda genel bir endişe artışına, yalnızlığa, kendisinden hoşlanmamaya ve depresyona yol açabilir. Şişman çocukların kendine olan güvenini yıkmadan şişmanlıklarından da kurtarılması şarttır. Bu nedenle sorularına cevap verirken vurguyu şişmanlığa değil, sağlıklı beslenmeye yapmak doğru olur. Fakat çocuklar; yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı gibi risklerle ikna edilemeyeceğinden şişmanlığının boy uzamasını etkileyeceğini söylemek daha yararlıdır.


DR. EREN EROĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3262 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim